EKREM ŞAMA’NIN ESERLERİ VE TV PROGRAMLARI

KİTAP; SANAT ÂLEMİ - 26.01.2009

 

Yazarımız Ekrem Şama bir tarih araştırmacısıdır. Fakat bildiğiniz araştırmacılardan değil. Üstat, iğneyle kuyu kazar.

İslâmiyet’in ilk başlangıç tarihlerinden, en yakın tarihimize kadar bütün mühim olaylarda onun araştırmalarını görebilirsiniz.

Özellikle, Çanakkale muharebeleri konusunda bir uzmandır. Çanakkale konusunda binlerce belgeyi asıllarından incelemiş, hadiselerin geçtiği yerleri karış karış gezerek araştırmalar yapmıştır. Çanakkale hakkında 504 sayfalık, ŞU BOĞAZ HARBİ, 376 sayfalık HİLELERLE ÇANAKKLALE adlı eserleri ve ŞİİRLERLE ÇANAKKALE adlı şiir kitabı olan Ekrem Şama’nın inceleme ve araştırmalarını bıraktığı sanılmasın! Yazarımız, sürekli olarak belge ve arazideki araştırmalarını sürdürmektedir.

Çanakkale’deki son incelemeleriyle ilgili düşünce, tahlil ve endişelerini, seri yazı halinde, geçtiğimiz günlerde Genelhaberler okuyucularıyla, “Hayata BakıYORUM” köşesinde paylaştı.

Ekrem Şama’nın tarih araştırmalarının en önemli yanı; tarihî hadiseleri günümüzle bağlantılandırması ve dersler çıkarmamızı sağlamasıdır. Üniversiteler, belediyeler ve sivil toplum kuruluşlarının davetlerine katılan Ekrem Şama, buralarda Çanakkale ve Sarıkamış Harekatı konularında konferanslar vermektedir.

Yazarımız her gün, 18:15 - 18:45 arasında, TV5’te “Tarihe BakıYORUM”, Çarşamba günleri de 21:15 - 21:45 arasında MPL TV’de “Tarih Sohbet Programı” yapmaktadır.

Kendisinin yazılarından istifade ettiğiniz gibi, programlarından da yararlanmanızı tavsiye ederiz.

 

Öneri Kitap

 Şiirlerle Çanakkale, Ekrem Şama, Gonca Yayınevi, Kitapyurdu fiyatı 3,65 TL, www.kitapyurdu.com

*  *  *  *  *  *  *

 

Çocuğa istenilen bir davranışı öğretmek istediğimizde neler yapmalıyız?

Anne ve babaların en sık şikayetlerinden biri defalarca söylediğim halde aynı şeyi yapıyor , her türlü cezayı denedik ama olmadıdır.Disiplin demek ceza demek değildir.Katı davranışlar sergilemek,her şeyi kurallı hale getirmek ve bu kurallar uygulanmadığında cezalandırmak istenilen davranışın yerleşmesini sağlamaz.Aynı zamanda katı yaklaşımlar çatışmanın büyümesine ve evdeki yaşantının keyifsiz bir hale dönüşmesine neden olacaktır.Çocuk ancak önündeki örneğe bakarak model alır ve öğrenir. Dikkat edilecek noktalardan biri de çocuğa öğretmeye çalıştığımız disiplini önce kendimizin uygulamasıdır.Örneğin çocuğa arkadaşlarına kötü davranmasının ne kadar yanlış olduğunu söyleyip bu nedenle onu cezalandırmadan önce evde aile bireyleri olarak birbirimize nasıl davrandığımıza dikkat etmemiz, küfür etmenin kötü olduğunu söyleyip trafikte sinirlenip çocuğun yanında diğer sürücüye küfür etmemiz ne derece tutarlı olacaktır.Eğer ebeveynler olarak disiplinli, düzenli bir davranış sergilersek çocukta bunu örnek alacaktır.

Bir diğer noktada çocuğa evdeki kuralların ne olduğunu , kendisinden neler beklediğinizi ona anlatmaktır.Çocuk bilmediği konularda kurallara uyamaz.Bugünden itibaren çocuktan daha önce hiç uygulamadığım bir kurala uymasını beklemek haksızlık olur.Çocuk önceden kendisinden neler beklendiğini bilirse evde çatışmalarda ortadan kalkacaktır.Yapacağımız açıklamalar,beklentilerimizin ne olduğunu doğru ve açık bir dille anlatmak ona doğru davranışı sergileme şansını sağlayacaktır.Bir önemli noktada beklentilerimizin çocuğun yaşına ve yapısına uygun olmasıdır.

Disiplin kişinin belirli bir düzende yaşamasıdır demiştik.Kuralları öğretmeye başladığımızda asıl hedefimiz çocuğun bunları benimsemesi,düzenli yaşamayı kendi başına uyarılara gerek duymadan yapabilmesini sağlamaktır.Böylece çocuğu sürekli olarak uyarmaktan, cezalandırmaktan ve evde çatışma yaşamaktanda kurtulmuş oluruz ve çocukta her fırsatta eleştirilmekten ,azarlanmaktan ve cezalandırılmaktan kurtulmuş olur.

Her insanın yeni bir şey öğrenirken deneme ve yanılma yolu kullanması,denerken hatalar yapması doğaldır.Çocukta yeni kurallar öğrenirken deneyecek,sonuçlarını görecek belki bir-iki kez daha aynı hatayı yapacak ancak öğrenecektir.Önemli olan bu deneme yanılmalarda ona gereken sabrı ve desteği göstermektir.Yaptığı ilk hatada kızmak yada cezalandırmak, düşünmesine olanak tanımadan yaptığın yanlış diyerek kestirip atmak davranışı öğrenmesini engellemekten başka bir işe yaramaz.

Çocuk istenilen davranışı gösterdiğinde ,bu davranış için gösterdiği çabayı fark ettiğinizi , onu takdir ettiğinizi ,bazen sonucu yanlış olsa bile sadece harcadığı çaba için bile onu takdir ettiğinizi,bu kez neden olayın olumlu sonuçlanmadığını ve gelecek sefere ne yapması gerektiğini sabırla anlatmak gerekir. Çocuğu başaramadığı konularda fazlasıyla uyarırız.peki ya olumlu davranışlar.Onlar genellikle olağan ve yapılması gereken davranışlar olduğu için takdir etmeye çoğu zaman gerek bile duymayız.

(Devam edecek)



Arşiv

Tarih: 26.01.2009 Okunma: 757

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?