İşlem yapılıyor… Lütfen bekleyiniz…

Hüseyin ŞİNASİ - 23.12.2021

                           

1990’lı yıllardan 2013 yılına kadar bilgisayar eğitim, pazarlama ve destek konusunda çalışma ve gayretlerimiz oldu. Bilgisayarların çalışma düzenine kafa yorduk. Genel olarak bilgisayarlar, masaüstü, dizüstü, tablet olmak üzere üç gruba ayrılır. Yakın zamanlara kadar masaüstü bilgisayarlar yaygın olarak kullanılırdı. Gerçi birçok yerde hala kullanılıyor. Masaüstü bilgisayarlar kaba taslakkasa, ekran, klavye ve fareden (mouse) oluşur. Bilgisayar kasaları dikey ve yatay kasa olarak karşımıza çıkar. Kasanın ön kısmında, açıp kapama (power) düğmesi ve altında yeniden başlatma (reset) düğmesi bulunur. Yerine göre disket sürücüsü, cd veya dvd sürücüleri olur. Kasanın arkasında güç kaynağı (power suply), ekran bağlantısı, telefon ve internet bağlantı noktalar, veriyolu (usb) giriş yuvaları olur.

Bilgisayar bazen durduk yerde kilitlenir, program çalışmaz hale gelir. İşte böyle durumlarda “reset” düğmesine basmak gerekir. Sistem kapanıp, yeniden açılır.  Ayrıca bilgisayar klavyesi üzerinde CTRL+ALT+DELETE tuşları birlikte kullanılırsa “resetleme” yapar. Bazen de “resetleme” bir işe yaramaz. Açıp kapama düğmesi de çalışmaz olur. O zaman kasanın arkasındaki güç kaynağı (power suply) açıp kapama düğmesi kullanılır. Olmadı bilgisayarın fişi elektrik prizinden çekilir, biraz beklenir. Bundan kasıt, sistemin elektrik akımını boşalmasıdır. Bilgisayarın fişi, yeniden prize takılır, açıp kapama düğmesine basılır ve sistem yeniden başlatılır. Sistem belli bir testten sonra sorunsuz olarak açılmışsa, çalışmaya devam edilir. Yoksa sorunu giderecek diğer işlemlere geçilir. Tarama yapılır. Yine olmadı, sistem yeniden kurulur. Ama işin bu tarafı ayrı bir bilgi ve beceri ister.

İki senedir devam eden korona salgını insanlıktan çok şeyler alıp götürdü. Artık hayatımızda, hiçbir şey korona öncesi gibi değil. İstesek de istemesek de yeni bir toplum düzeni, yeni bir yaşam biçimi ortaya çıktı. Bazı çevreler bu gelişmeyi, bilgisayardaki “resetleme” ye benzetiyorlar. Gerekçeleri çok açık. Artık dünya genelinde uygulanmakta olan ekonomik sistem çökmüştür. Sistemin gözden geçirilmesi, güncellenmesi, belki de bir üst modele geçiş yapılması gerekmektedir. İnternette bazen bir siteye girmek istersiniz, karşınıza “sistem güncelleniyor lütfen bekleyiniz”, “işlem yapılıyor lütfen bekleyiniz.” gibi yazılar çıkar. Ne yapsanız siteye giremez, bir işlem yapamaz, beklemek zorunda kalırsınız. Bunun gibi, bütün dünyanın ve insanlığın başına bela olan korona salgını da, yeni bir düzene geçmek için kurgulanan oyunun bir parçası olabilir. Bunun için de üretimin, tüketimin, ticaretin, paranın, yaşam biçiminin yeniden yapılandırılması, insanların daha çok özgürlük adına köleleştirilmesi, esir edilmeleri hedeflenebilir.

Salgının başlangıcından bugüne olan bitenleri şöyle bir gözünüzün önünden geçirin. Ne dediler, durum çok kötü kimse evden çıkmasın, maske takın, sosyal mesafeye dikkat edin, ellerinizi sabunla yıkayın. Sonra sokağa çıkma yasakları getirdiler. İnsanları evlere hapis ettiler. İşyerlerini, fabrikaları kapattılar. Mal ve hizmet üretimini durdular. Tepkiler gelmeye başlayınca baktılar olmayacak, yasak ve kısıtlamaları kısmen kaldırdılar. Geliştirdikleri aşıları bir kurtarıcı gibi sundular. Sonra aşı ve aşılama yarışına giriştiler. Aşı olmayanlara yasaklar koydular. Fakat bunca yasak, kısıtlama ve uğraşlara rağmen salgınla mücadelede gelinen nokta kocaman hayal kırıklığıdır.

Son yayımlanan verilere göre dünya genelinde korona (covid-19) tespit edilen kişi sayısı 280 milyondur. Ölenlerin sayısı 5,5 milyondur. 24 milyon kişi tedavi görmeye devam etmektedir. Ülkemiz açısından da durum pek parlak değildir. Şimdiye kadar 9 milyon 200 bin kişi hastalığa yakalanmış, 80 binden fazla can kaybı yaşanmış, 300 bin kişinin tedavisi devam etmektedir.

Anlaşıldığı kadarı ile sistem güncelleninceye, büyük "resetleme" tamamlanıncaya kadar bu oyun devam edecek gibi. Ne zaman program çalışmaya başlarsa, ekrandaki “lütfen bekleyiniz.” yazısı kalkacak. İşte beklenen “resetleme” sonrası, yenidünya düzeni nasıl bir şey olur, insanlık için iyi mi olur, kötü mü, olur birlikte göreceğiz. Türkiye için, ülkemiz ve milletimiz için o sistem kurucularının biçtiği rol nedir, nasıl bir düzen kurulmak istenmektedir, onu da anlayacağız.  

Havalar soğuk, sağlığınıza dikkat edin, üşütmeyin.

Tekrar görüşmek dileği ile

Hoşça kalın.

 

Tarih: 23.12.2021 Okunma: 258

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?