Doğalgaz olacak gibi.

Hüseyin ŞİNASİ - 15.07.2021

                              

Anamur, Mersin’e bağlı 66 bin nüfuslu, 13 ilçeden biridir. Mersin merkeze 220 kilometre, Antalya’ya 260 kilometre uzaklığı ile bir rekora sahiptir. Anamur’u diğer yerlerden farklı kılan başka özellikler de vardır. Türkiye’nin en güney ucu Anamur’dadır. Coğrafi olarak üç tarafı dağlar ve tepeliklerle kapalı, güneyi Akdeniz’e bakan bir havzadır. Bozyazı-Tekmen yakınlarındaki Kızıl Liman koyu ile Anamur Anıtlı deresi (Kaledran) arasında görülen mikro klima özelliği, “Anamur muzu” için idealdir. Kuzey ve Güney yarım küreyi ayıran ekvatora uzaklığı 36 derece, yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı Akdeniz iklim kuşağındadır.

Anamur’da, Kasım, Aralık, Ocak, Şubat ve nispeten Mart ayı soğuk geçer. Nisan, Mayıs, Ekim ayları güneşli, ılık ve serindir. Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül ayları sıcaktır. Soğuk veya sıcak aylarda ölçülen sıcaklık ile hissedilen sıcaklık arasında 5-6 derece fark vardır. Bunun nedeni Anamur’un üç tarafının kapalı oluşu ve nem oranının yüksekliğidir. 

Anamur’a doğalgaz gelmesi, Organize Sanayi Bölgesi kurulması, kapalı devre sulama sisteminde bazı köylere su verilmesi, KKTC ile sıcak ilişkilerin kurulması, Anamur-Girne arasında feribot seferlerinin yeniden başlaması ve nihayet korona vakalarında meydana gelen artış konuları gündemin ana başlıkları idi. Yazımızı pek fazla uzatmamak adına doğalgaz konusunu ele alalım. Doğalgaz denilinde çoğu zaman akla kış gelir, ısınma sorunu gelir, mutfaklarda kullanılan tüpler gelir.

Anamur ve Bozyazı’da, ısınmak için 40-50 yıl önceleri, bir evde zorunlu olarak bulunması gereken ocaklar ve çam, meşe kütükleri akla gelirdi. Aydınlatma için çıra veya gaz lambaları kullanılırdı. 80’li yıllardan sonra ısınmada odun veya kömür sobaları, aydınlatma için elektrik kullanılmaya, zamanla elektrikli ısıtıcı, klima, kömürlü, akaryakıt tipi kalorifer sistemleri günlük hayatın bir parçası haline gelmiştir. Yaz aylarında serinlemek için klima, vantilatör kullanmak, sahilde yazlığa taşınmak veya yaylaya göçmekten başka bir seçenek yoktur. Mutfaklarda tüpgaz, kışın havanın soğuk ve güneşli olmadığı zamanlarda sıcak su ihtiyacı için elektrikli veya tüplü şofbenler kullanmak gerekiyor.

Anamur ve Bozyazı’da 80’li yıllardan itibaren binaların çatılarında boy göstermeye başlayan güneşli su ısıtıcıları her evin ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Yine son yıllarda yaygınlaşmaya başlayan güneş enerjisi sistemi ile güneşli su ısıtıcıları bir araya getirilebilir kullanılabilir ise bunun ekonomik katkısı büyük olacaktır.

Anamur’a doğalgaz gelmesi konusunu daha önceki yazılarımızda dile getirmiştik. Aynı konuya bir kere daha dönme gereği ortaya çıktı. Kuşkusuz binaların doğalgaz ile ısınması, mutfaklarda, banyoda kullanılması odun, kömür, tüp ve elektriğe göre çok daha ekonomik, temiz ve çevrecidir. Anamur gibi üç tarafı kapalı bir havzada yer alan yerleşim yerleri için çevre ve hava kirliliği açısından olumlu bir gelişmedir.  

Devam edelim.

Bilindiği gibi, 22 Haziran 2021 Salı günü, Anamur Belediyesi 82 Sosyal Tesislerinde, Anamur Kaymakamı, Anamur Belediye Başkanı, Ticaret ve Sanayi Odası başkanı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı mühendisleri, siyasi parti temsilcileri, muhtarlar ve geniş bir halk kesiminin katıldığı, Anamur’a doğalgaz gelmesi konusunda ÇED bilgilendirme toplantısı yapıldı. Biraz daha gerilere gitmek gerekirse, geçen yıl 1 Temmuz 2020’de MAGA DGBH-Manavgat-Alanya-Gazipaşa-Anamur doğalgaz boru hattı projesinin mühendislik hizmetleri ihale edilmişti. Yapılan bu toplantı geçen yapılan ihalenin bir parçasıdır. Bundan sonra benzeri ÇED toplantıları Antalya-Aksu, Manavgat ve Alanya’da da gerçekleştirilip, sonuçlar bir rapor halinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sunulacaktır. Halkın doğalgaz beklentisi nedeniyle ÇED raporu sürecinde bir sorun yaşanacağını sanmıyoruz. 

Mersin, Adana, Osmaniye ve Hatay 2008’de Aksa şirketine bağlı Çukurova Aksa’ya ihale edilmiştir. Yani Botaş doğalgazı bölgeye getiriyor, şehir içindeki sistemini dağıtım şirketi yapıyor. Doğalgaz dağıtım işini yapacak şirket, bir kentte doğalgaz şebekesi kurarken, belediyelerle birlikte hareket etmek ve kurumlarla koordineli çalışmak zorundadır. Bu durumda Anamur’da, Bozyazı’da doğalgaz dağıtım şebekesini Çukurova Aksa kuracak ve işletecektir. ÇED toplantısından öğrendiğimiz kadarı ile kazı çalışmaları bu yılsonu veya gelecek yılbaşı gibi başlayacaktır. Anamur Belediyesi ile Çukurova Aksa Şirketi arasında bu konuda uzlaşma sağlandığı, kazı çalışmalarını birlikte yapacakları söyleniyor. Bir ekleme yapalım. Mut’ta doğalgaz kullanımı için çalışmalar hızlanmış. Mut’a doğalgaz Konya-Karaman üzerinden geliyor. Anamur’a da doğalgaz Konya üzerinden gelecek ama bir sürü yer dolaşıp ondan sonra gelecek. 

Buraya kadar her şey güzel, Fakat Anamur’a, Bozyazı’ya doğalgaz gelmesi konusunda pek fazla gündeme gelmeyen bir nokta var. O da, Botaş’ın bir kente doğalgaz hattı getirirken belli bir oranda teminat istemesidir. Geçen yıllarda bu teminat konusu halk arasında pek fazla ilgi görmemişti. Öncelikle bu sorunun aşılması gerekiyor. Bir başka konu da Anamur’da Bozyazı’da eski veya yeni yapılan binaların çoğunda doğalgaz tesisatı yoktur. Evlere doğalgaz sistemi kurdurmak ayrı bir masraf gerektiriyor. Bu nedenle belediyenin, kaymakamlığın, sivil toplum kuruluşlarının, odaların konuya sahip çıkması, halkı bilgilendirmeleri, teşvik edici önlemleri almaları gerekiyor.

Sağlık, huzur ve esenlik dileklerimizle.

Hoşça kalın,

 

Tarih: 15.07.2021 Okunma: 258

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?