Katı atık payını siz de almayın…

Hüseyin ŞİNASİ - 15.04.2021

                              

Deli Dumrul hikâyesini bilirsiniz. Deli Dumrul adında gözünü daldan budaktan esirgemeyen, bir deli dolu bir genç, köyün dışında herkesin gelip geçtiği susuz bir dereye köprü yapar geçenden 33 akça, geçmeyenden 40 akça istermiş. Herkes çekinir, korkar, istemeyerek de olsa Deli Dumrul’a parasını ödermiş. Arada bir para vermek istemeyenler çıkarsa onları bir güzel döver, hırpalar, herkesin gözünü korkuturmuş. Uzatmayalım, bir zaman sonra Azrail Deli Durmrul’un canını almaya gelmiş. Deli Dumrul yalvarmış yakarmış Azrail’den canını bağışlamasını istemiş. Azrail bir şartla razı olmuş. Deli Dumrul’un yerine canını verecek bir başkasını bulacak, Azrail onun canını alacak. Deli Dumrul önce babasına gitmiş, canını istemiş, babası kabul etmemiş, anasına gitmiş o canını vermek istememiş, son olarak eşine gitmiş. Eşi seve seve canını vermeyi kabul etmiş. Deli Dumrul Azrail’e giderken kendisi için canını vermekten çekinmeyen eşi olmadan yaşamanın bir anlamı olmayacağını düşünmüş, yaptıklarından pişman olmuş. Azrail’e gitmiş eşiyle birlikte canını almasını istemiş. Azrail Allah’ın izni ile Deli Dumrul’a ve karısına uzun bir ömür vermiş. Deli Dumrul eşkiyalığı, halka baskı ve zulmü bırakmış, iyi bir insan, bir eş olarak uzun yıllar yaşamış.

Hikayemiz böyle biz gelelim asıl konuya,  

Son  günlerde, evsel katı atık toplama bedeli, büyükşehir belediyesi ile ilçe belediyelerini,  ortaya çıkan faturayı ödemek zorunda olan vatandaşları karşı karşıya getirmiş bulunuyor.

Bilindiği gibi MESKİ (Mersin Su ve Kanalizasyon Genel Müdürlüğü) geçtiğimiz aydan (Mart-2021) itibaren su faturaları ile “Evsel Katı Atık Toplama Payı” adı altında ayrı bir ücret tahsil ediyor.

Meski su faturası ile alınmaya başlanan “Evsel Atık Toplama Payı” sosyal medyada ve yerel basında gündeme gelmesi ve halkın yoğun şikâyetleri üzerine  Anamur Belediye Başkanı Hidayet Kılınç, "Anamur Belediye Başkanlığı’nın hiçbir vatandaşından evsel katı atık bedeli ile ilgili bir talebi ya da beklentisi yoktur. Mersin Büyükşehir Belediyesi ve MESKİ'nin kanunla mecburi hale getirilmiş olan bir uygulamayı sanki İlçe belediyeleri keyfi olarak istiyormuş gibi kamuoyuna aktarmasının ve su faturaları üzerinde yapılan uygulamaların Anamur Belediye Başkanlığı tarafından kabul edilebilir bir tarafı yoktur" şeklinde bir açıklama yaptı.

Bunun üzerine Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer de, Belediye Meclisi toplantısı sırasında yaptığı konuşmada, “Anamur Belediyemiz de bir açıklama yapmış. ‘Benim haberim yok bundan’ demiş ya da ‘bunu MESKİ topluyor’. Bildiri kendisinde. Tekrar okuyabilir. Bakın inanın ben hayretle okudum. ‘Bugüne kadar bize bir para gelmedi’ demiş. Şimdi bakın bu bir başkana uygun bir davranış değil. Buradan Anamur halkı, Tarsus halkı, Mersin’in merkezdeki 4 ilçe halkı, herkes beni dinlesin. Bu alınan paraların, katı atık bedellerinin Büyükşehir’le alakası yoktur. Bir delikli kuruş bizim kesemize girmiyor. Bizim hakkımıza düşeni biz kendi tasarrufumuzla almayacağız dedik. Bazı belediyelerimiz, ilçe belediyelerimiz de almıyor. Ama sizin Anamur Belediyesi alıyor. Diğer belediyeler alıyor. Biz sizin adınıza bunu kesiyoruz. Bu aldığımız Meclis kararında var. Sizin de onayınız var. MESKİ sizlere yatıracak ama siz vatandaşı aldatıyorsunuz Sayın Başkan. Bu çok yanlıştır. Ha bunları görüşmeyelim, kenti germeyelim. Ortada göz göre göre bir yanlış yönlendirme var. Anamur’da alınan her delikli kuruş Anamur Belediyesi’nindir. Merkezde hangi belediye olursa olsun, her delikli kuruş ilçe belediyesinindir.” demiş.

Başkanlar nihayetinde birer politikacı “senden oldu, benden oldu” gibilerden halkın önünde atışmaya devam ederler. Ama olan vatandaşa olur. Bizi onların ne dedikleri değil, cebimizden çıkan para ilgilendirir.

Mart 2021 dönemine ait elimizde bir Meski faturası var. Tüketici (abone) dönem içinde 2 ton su kullanmış. Faturanın ayrıntısı şu şekildedir:

Su bedeli       7.46

Atık Su           3.36

C.T.V              1.00

KDV (%8)       0.87

Toplam         12.69

Yuvarlamalarla birlikte Toplam 13.09 TL

Aynı faturanın alt kısmında “Anamur BLD. Evsel Atık Toplama Payı” adı altında,

Toplama bedeli                     10.09

Evsel Katı Atık KDV(%18)       1.82

Evsel Katı Atık Borç Toplamı  11.91

Meski   13.09     + Katı Atık Top. 11.91   = 25 TL.

Adam burada 2 ton su kullanmış ödeyeceği fatura 25 TL. Yani suyun tonuna 12.5 TL ödüyor. Aynı kişi 10 ton veya 20 ton su kullandığını bir düşünün feleği şaşacak. Sosyal medyaya yansıdığına göre, bir de hiç su kullanmadığı halde katı atık toplama bedeli çıkanlar var. Demek ki ev kapalı, kullanılmıyor. Siz oturulmayan, su kullanılmayan, çöpü, şusu busu olmayan bir kişiye nereden ve nasıl bir ödeme çıkarıyorsunuz, sormadan edemiyoruz.

Siz, Atık su ve C.T.V adı altında zaten ayrı bir ücret alıyor, buna bir de %8 KDV ekliyorsunuz. Olmadı Evsel Katı Atık Toplama bedeli koyuyor, yetmiyor %18 KDV yüklüyor, 10 gün içinde borcunu öde, ödemezsen suyunu keseriz, açma – kapa ücreti alırız diyorsunuz. 

Vatandaş itiraz edip, şikâyetçi olunca da boş polemiklere girip, topu taca atıyor, ama faturaları tahsil etmeye devam ediyorsunuz. Hatta çoğu zaman vatandaşın şikâyetini bile dinlemiyor, kendi bildiğinizi okuyor, üstelik vatandaşı suçlu çıkarıyorsunuz.

Madem birçok belediye bunu almıyor, Anamur Belediye Başkanı bu işten bizim haberimiz yok, vatandaştan böyle bir ücret talebimiz yok diyor, Büyükşehir de bu paranın bizimle ilgisi yok diyor. Ortak karar alın ve vatandaşın sırtından bu yükü kaldırın. Evsel Katı Payını bir süre daha almayın. Şu salgın döneminde vatandaşa bir iyilik yapmış olursunuz.

Biz yine bugüne dönersek, öyle kurumlarımız, öyle şirketlerimiz ve kişiler var ki yaptıkları Deli Dumrul’un eşkıyalığından baskılarından farksızdır. Hâlbuki bir düşünseler, o kurumlar, şirketler, makamlar, koltuklar, size bırakılmış emanetlerdir. O emanetler herkesin yani halkın malı. Siz o makamlarda, koltuklarda ancak asıl sahiplerine hizmet eden bir görevli, memur veya hizmetçisiniz, bugün var, yarın yoksunuz. Para, mal, mülk, makam hepsi gelip geçici şeylerdir, yalandır. Yarın nasıl anılmak, hatırlanmak istiyorsanız öyle davranın.

Sağlık, esenlik ve mutluluklar dileriz,

Allah oruçlarınızı, dua ve ibadetlerinizi kabul ve makul eylesin.

 Hoşça kalın.

 

 

Tarih: 15.04.2021 Okunma: 441

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?