Anamur-Sugözü içme suyunda son durum…

Hüseyin ŞİNASİ - 10.07.2020

                   

“Anamur’a Sugözü’nden su getirmek, otobanda araba sürmeye benzer”. Bu ifade uzun yıllardır belediyelerde önemli görevlerde bulunan bir mühendise ait. Geçen yıl yapılan belediye başkanlığı seçimi öncesinde görüşmüştük. Aslında sokaktan çevirip kime sorsanız Anamur’a Sugözü’nden su getirmenin zor olmadığını söyleyecektir. Ama nedense 25-30 yıldır Anamur’a Sugözü’nden su getirme konusu hep gündeme gelir, bir süre konuşulur ve sonra unutulur gider.

Ne zaman Anamur’un içme suyu konusu gündeme gelse, benim aklıma hep Bozyazı’nın Kara Manastır kaynağından su getirme mücadelesi gelir. Görüşüp konuştuğumuz mühendis arkadaş, Karamanastır’dan Bozyazı’ya su getirme projesinin baştan sonra her adımında bulunmuş bir kişi.

Kara Manastır kaynağı Bozyazı’ya 40-45 km uzaklıktadır. Ulaşılması ve çalışılması zor bir güzergâhtır. Dağlar aşılacak, kayalar delinecek, derin vadi ve uçurumlar geçilecek, 6-7 metre genişlikte yol yapılacak, boru döşenecek ve Bozyazı’ya temiz, berrak içme suyu getirilecektir. Nihayet sekiz on yıl içinde zor olan, imkânsız denilen rüya gerçekleşmiş ve Bozyazı temiz içme suyuna kavuşmuştur.

Bozyazı-Karamanastır suyu, bir başarı öyküsü olduğu kadar, bir fedakârlık, adanmışlık ve inanmışlık destanıdır aynı zamanda. Gecesinde, gündüzünde “su, su, su” diye yüreği çarpan, bu üç beş inanmış insanı, sevdiği için dağları delen bir Ferhat’a, aşkı için çöllere düşen Mecnuna benzetmek mümkün.   

Büyük işler ve düşünceler, önce bir hayal veya bir rüya olarak başlar. Bir elin parmaklarını bile geçmeyen gönüller, bir araya gelir konuşur, anlaşır ve yola çıkar, “biz bu işi yaparız” derler. Devletin görevlendirdiği mühendisler, gidip bakarlar, “olmaz bu iş, çok zor, yapamazsınız,  vazgeçin” derler, umut vermezler. Öyle rapor tutup giderler. Fakat bu adamlar, inatla, inançla “olacak, olmalı” der ve yürümeye, koşmaya devam ederler. Her yerde, her ortamda bu işi dile getirmeye, insanları ikna etmeye, inandırmaya çalışırlar. Sonunda Bozyazı Belediye Başkanı rahmetli Gürsel Kavun ve idealist belediye meclis üyeleri bu işe sahip çıkarlar.

Bu işi yapmak için belediyenin kasası boş, parası yoktur. Varsın para olmasın, bir çaresi bulunacak, Bozyazı’ya su gelecektir.

Karamanastır’dan Bozyazı’ya su gelmesi için önce yol yapılması gerekmektedir. Bunun için mühendislerle görüşülür. Orman işletmesi yardımcı olur, bazı mühendisler nasıl yapılması gerektiği konusunda yol gösterirler. Halk adamı, idealist üç-beş kişilik bir ekip, hiçbir karşılık beklemeden gece gündüz yapılacak yolun ve köprülerin projesini çizer, ihale aşamasına getirir.

Rahmetli Başkan Gürsel Kavun, kasasında bulunan az bir para işe başlar. Ve yol yapımı için ihaleye çıkarlar. Ama Bozyazı çayının iki yakasında uzanıp giden yol güzergâhını bilen hiç kimse, cesaret edip ihaleye girmez. Yapılacak yol ve köprüler sekiz on parçaya bölünerek ve şirketler bir şekilde ikna edilir. Nihayet belediye, şirket ve halk desteği ile zor olan, imkânsız denilen yol yapılır, köprüler atılır. Bu iş için herkes karınca, kaderince fedakârlıklarda bulunur. Hali vakti yerinde olan para verir, destek için evini, tarlasını satar. İnşaat sahasında kazaya kurban giden, yaralanan ve hayatını kaybedenler olur. Maddi ve manevi fedakârlığın hesabı tutulmaz. Hedef ve amaç Bozyazı halkının temiz ve içilebilir suya kavuşmasıdır. Bozyazı’dan Karamanstır’a uzanan yolun bitmesinden sonra bütün kapılar ardına kadar açılmaya, destekler gelmeye başlar.     

Evet, tekrar bugüne dönelim.

Anamur’un içme suyu sorunu bir kez daha gündemde. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Anamur Belediye Başkanı Hidayet Kılınç, Aydıncık Belediye Başkanı Ferhat Aktan Ankara’da bir araya gelerek, çeşitli temas ve görüşmelerde bulundular.

Basın yayın organlarında çıkan haberlere göre, Anamur-Sugözü İçme Suyu, Anamur-Bozyazı-Aydıncık Katı Atık Tesisleri ve Anamur Güneş Enerjisi Santrali İller Bankası tarafından desteklenmesi sözü alınıyor.

Şimdi yapılması gereken şey, ihale aşamasındaki Anamur-Sugözü İçme Suyu ve Anamur-Bozyazı-Aydıncık Katı Atık Tesisi Projelerinin iller Bankası tarafından ihale edilerek yapımına geçilmesidir. Elbette işin bir şirkete ihale edilmesi yetmiyor. İşin her adımın sıkı takip edilmesi, ortaya çıkan pürüzlerin giderilmesi ve hızlandırılması gerekiyor.

Gerçekten Sugözü Projesi yapıldı, yapılacak derken yılan hikâyesine döndü. Artık bu konu, politikanın ve politikacının seçim malzemesi olmaktan çıkması lazım. Bu açıdan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ile Anamur Belediye Başkanı Hidayet Kılınç’ın birlikte hareket etmeleri ve Ankara’da beraber görüşmeler yapmalarını olumlu bir adım olarak görüyoruz.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı CHP’li, Anamur Belediye Başkanı MHP’li, Cumhur İttifakı desteklidir. Bir kere daha net olarak anlaşılmıştır ki, kavgayla, tehditle, yumruklaşmalarla bir yere varılmıyor. Sorunların çözümü için görüş ayrılıkları bir tarafa bırakılıp, birlikte hareket edilmesi gerekiyor. Bundan siyaseten kimse bir şey kaybetmez, kazanır.

   

Tarih: 10.07.2020 Okunma: 566

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?