Partilerde bölünmeler, işte o zaman başlar

Hüseyin ŞİNASİ - 17.02.2019

 

 

 

            

 

31 Mart yerel seçim için takvimi işlemeye devam ediyor. Seçimlerde yarışacak başkan adayları belli oldu. Şimdi seçilecek belediye başkanı ile birlikte çalışacak ekibin yani belediye meclisinin şekillenmesi bekleniyor.

 

Ysk tarafından ilan edilen seçim takvimine göre belediye başkanlığı, belediye meclisi üyesi, il genel meclisi üyeliği için seçime girecek partiler ve adaylar 19 Şubat 2019’a kadar başvurularını yapmak zorundalar.

 

Yerel seçimlerde kazanmanın veya kaybetmenin şifresi belediye meclisi aday listelerinde gizli. O nedenle partiler ve başkan adayları, meclis üyeleri listesini hazırlarken çok dikkatli olmak zorundalar.

 

Seçimler asıl bu listeler açıklandıktan sonra başlıyor. Şimdiye kadar olanlar, bir ön yoklama veya ısınma turları sayılır. Başkan adayları ve çalışma ekipleri belli olduktan sonra işte o zaman partiler ve taraftarları arasında gelip, gitmeler, küsmeler, darılmalar, saf değiştirmeler çok yaşanır. Bu aşamayı zararsız, ziyansız kapatan aday veya parti seçimi kazanmaya yakındır.

 

Yerel seçimler, cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerine benzemez. Milletvekili ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde partilerin genel politikası, genel başkanların, liderlerin kişiliği ön plana çıkıyor. Ancak yerel seçimlerde, belediye başkan adayları, çalışma ekibi ve projeleri seçimin sonucunu etkiliyor. Fakat adayların belirlenmesinde partilerin genel merkezinin, genel başkanın rolü hala çok fazladır.

 

Yeniden aday olan başkanlar şimdiye kadar yaptıklarını, yapacaklarının bir garantisi olarak sunmaya çalışır. Halk yapılan çalışmalardan memnun ise mevcut başkana destek verir. Başarısız bulmuş ise desteklemez, oy vermeyerek cezalandırır.

 

Bütün seçimlerde olduğu gibi yerel seçimlerde de adayların  “ kazandık, kazanıyoruz” gibi bir hava yaratmak ve bu algıyı sonuna kadar götürmek zorundalar. Onun için partiler ve adayları taraftarlarında coşku ve heyecan yaratacak bir şeyler yapmaları, diğer kesimleri de ikna etmeye çalışmaları gerekiyor. Zira seçmenlerin önemli bir kesimi, halk arasında oluşmuş bu tür algılara göre hareket ederler. Bu kesimlerin bir partisi, siyasi görüşü yoktur. Hep kazanan tarafın yanında olmak isterler. Hatta kazanan adayı desteklememiş olsalar bile, kutlamalarda hep ön saflarda yer alırlar.

 

Nihayet adaylar belli oldu demiştik.

 

Devam edelim.

 

Anamur’da 21. Dönem Mersin Milletvekili Hidayet Kılınç, MHP ve Ak Partinin ortak adayı olarak yarışacak. 2009 ve 2014 seçimlerinde MHP’den seçilen Mehmet Türe, İyi Partinin adayı. Ziraat Mühendisi ve iş adamı Durmuş, Deniz CHP’nin adayı.

 

Bozyazı’ya bakmak gerekirse; 2009 ve 2014 seçimlerinde MHP’den Bozyazı Belediye Başkanı seçilen Mehmet Ballı aday olmuyor. Uzun yıllar il genel meclisi üyeliği yapan iş adamı Mustafa Çetinkaya MHP ve Ak Partinin ortak adayı. Belediye Meclis Üyesi Sezai Hasdeniz, İyi Partinin adayı. Tapu ve Kadastro İdaresinden emekli Yüksel Kır, CHP’nin adayı.

 

Anamur ve Bozyazı’daki belediye başkan adaylarına başarılar dilerken, Mehmet Ballının da emekliliğini kutlarız.

 

 

Şimdilik bu kadar. Haydi, kolay gelsin bakalım.

 

 

 

 

 

 

Tarih: 17.02.2019 Okunma: 837

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?