Myanmar’da Budistler Din Adına Katliam Yapıyor

Neslihan KORUTÜRK - 06.09.2017

Bu dünyada herkese yer var.

 


Myanmar, güney-doğu Asya’da, toprakları Türkiye büyüklüğüne yakın bir ülke. 60 milyon nüfusu var. Ülke, çok değerli doğal zenginliklere sahip fakat ülkeyi pek kimse tanımıyor, bilmiyor.

Biz de 2012’den sonra artan Müslüman katliamı sebebiyle duyduk, öğrendik. Myanmarlılar da bizi ve dünyayı tanımıyorlar. Çünkü vatandaşların ülke dışına çıkması yasak!

Ne zamandan beri?

1962’den beri… O tarihte “cunta” yönetime el koymuş… Arada direnişler, göstermelik seçimler falan olmuş… Cunta yönetimi geri adım atar gibi yapmış, hatta kendisine direnen ve o direnişten dolayı 6 yıl hapis yatan, sonra da “Nobel barış Ödülü” alan San Suu Kyi adlı kadın siyasetçi devlet başkanı bile seçilmiş… Fakat ordunun yönetimdeki etkinliği kırılamamış! Ülke hiç ilerlememiş, korkunç bir yoksulluk var.

Arakan’da Müslümanlar katlediliyor fakat haddizatında, bütün ülke halkı zulüm altında!

x   x   x

REJİM DİN ADAMLARIYLA İŞBİRLİĞİ HALİNDE

Uzun süren yoksulluk elbette homurdanmalara, kıpırdanmalara hatta isyanlara sebep olur… Rejim bunu öngördüğünden, kalabalıkları meşgul edecek, onların öfkesini yönlendirecek bir düşman bulur: Arakan Müslümanları… Hem çok kolay lokma, hem de kalabalıkların ilgisini çekecek, yoksulluklarını ikinci plana itecek bir “büyük problem”!

Gelgelelim, nihayetinde insanları katlediyorsun… Bunu meşrulaştırman, kalabalıkların gözünde haklı görünmen lâzım!

İmdada “din” yetişiyor!

Ülkedeki kalabalıkların dini… Yani din adamları: Budist rahipler!

Budist rahipler hem halkı Müslüman azınlığa karşı kışkırtma işlevini üstleniyor, hem de iktidarın ihtiyacı olan, “zulmetme”, “katletme”, “sürme” fetvalarını veriyorlar. İktidarın, kalabalıkları yönetmek için, onları zapt-u rapt altına almak için hangi “fetva”ya ihtiyacı varsa rahipler veriyor.

Lakin dindarlıktan, dinin emrettiği “adalet, merhamet” gibi kavramlardan asla taviz(!) vermiyorlar.: “Myanmar’ın en etkili vaizlerinden, ordunun da güçlü bir desteğine sahip olan Ashin Wirathu, sivrisineklere karşı merhameti anlatıyor ancak Müslümanlara ölüm diyor.” (The Guardian, 4 Eylül 2017)

Budist rahiplerin zihniyeti, kendileri gibi inanmayan-düşünmeyen herkesi öldürmeyi amaçlayan “cihatçı”lara benziyor mu?

Benziyor! Kafa aynı… Yalnız, Myanmar’da katliamı devlet “cihatçılara” falan bırakmıyor, bizzat kendisi yapıyor.
Tarih: 06.09.2017 Okunma: 796

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?