Ya İslam aşırılığı bitirecek ya aşırılık İslam'ı

Neslihan KORUTÜRK - 08.06.2017

Bu dünyada herkese yer var.

Irak, Afganistan, Bangladeş, Filipinler, Mısır ve İngiltere’deki katliamların sorumluluğunu IŞİD üstlendi. Birkaç gün arayla, hatta bazıları aynı gün içinde gerçekleşen, birbirinden binlerce kilometre uzaktaki bu eylemleri bir terör örgütü nasıl becerebiliyor?

Bunun bir tek açıklaması olabilir: Bu terör örgütüne “küresel” çapta bir destek var. Büyük devletlerin ve/veya bunların uydularının hesapsız destekleri olsa gerek! Başka türlü, bırakın bu kadar eylem yapmayı, birkaç hafta bile yaşayabilmesine imkân yok!

Londra’daki son terör saldırısı üzerine konuşan ana muhalefetteki İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn, “Öncelikle Suudi Arabistan ve aşırılıkçı ideolojileri destekleyen, diğer Körfez ülkeleriyle görüşmeliyiz. Theresa May’in aşırılıkçı grupların finansmanıyla ilgili raporu görmezden gelmesi iyi bir şey değil. IŞİD de dâhil, bu terör ağlarının finansmanını kesmek için ciddi olmalıyız”. (Euronews, 04 Haziran 2017)

Demek ellerinde, terör örgütlerinin finansmanı konusunda Suudileri ve Körfez ülkelerini suçlayan bir rapor var.

Saldırı sonrası, Başbakan Theresa May’in kendi dilinde söylediği aynı cümleyi, BBC Türkçe, “Gerçeğin ve İslam'ın saptırıldığı Şer ideoloji ile mücadele" Euronews ise, “İslamî aşırılığın şeytani ideolojisi ile mücadele” şeklinde dünyaya duyurdu.

 

 

Başka kaynaklar nasıl duyurdu acaba ve başka dillere nasıl tercüme edildi?

Çünkü sarf edilen kelimelerden, rahatlıkla, doğrudan İslam’ı suçlayıcı anlamlar çıkarılabilir.

May’in konuşmasında, ayrıca, “Radikal İslam’a çok fazla hoşgörü gösterildi”, “Nefreti ve bölünmeyi körükleyen, tarikatçılığı yücelten ideoloji, işte bu ideoloji” ifadeleri de geçti.

Şimdi, düşünün, “İslam”, “terör”, “radikal İslam”, “şeytanî/şer ideoloji”, “saptırılan İslam”… İslam âlemi dışındaki dünya bu kavramları nasıl değerlendirir? İslam’la, saptırılan İslam’ı; İslam’la radikal İslam’ı nasıl ayırt eder?

Hatta biz nasıl ayırt edeceğiz? Meselâ; Theresa May’in vurgu yaptığı, “tarikatçılığı” radikal veya aşırılık sayacak mıyız?

Tarikatlar “İslamcı terör” konusunda ne düşünüyorlar?

Teröre destek veren tarikat veya tarikatlar var mıdır?

Bunları bizim tespit etmemiz bile kolay değilken, dünyanın “İslam-aşırı İslam” ayırımı yapmasını nasıl bekleyebiliriz?

Dünya bunu yapamaz… İslam adına yapılan terörü gördükçe, bunu bütün İslam’a yükler.

Nitekim İngiliz Başbakanı’nın sözleri, aslında doğrudan İslam’ı suçlamaya dönük değil mi?

Bu “aşırılığı” İslam’ın kendisi bitirmeli! Yoksa aşırılık İslam’ı bitirecek!

Tarih: 08.06.2017 Okunma: 814

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?