Esad'a kaç yıl izin verildi?

Neslihan KORUTÜRK - 23.12.2016

30 Haziran 2012 tarihli Milliyet’in haberine göre, “petrol karşılığında Esad’a 2 yıl izin” verilmiş! Milliyet de söz konusu haberi, İngiliz Independent’in tecrübeli muhabiri Robert Fisk’e dayandırıyordu. Fisk, “ABD-AB-Rusya arasında bir anlaşma yapıldığını; Katar, Suudi Arabistan, Irak ve İran petrolünün Suriye üzerinden Batı’ya taşınması karşılığında Esad’ın 2 yıl daha Suriye’nin başında kalmasına izin verildiğini” iddia ediyordu.

Anlaşma ile “Rusya’ya da Tartus limanında askerî üssünün devamlılığı garanti” ediliyordu.




Burada, en dikkat çekici husus, üstünlüğün Batı’da olduğu algısı… Batı, yani ABD ve AB, lütfediyor Rusya’ya Tartus’u bağışlıyor, Esad’a da 2 yıl daha ömür biçiyor.

“İddia”nın üzerinden 4,5 sene geçti.

Bu kadar yıl içinde ne gördük?

Suriye’de üstünlük kimdeymiş?

Fisk’in ortaya attığı gibi bir anlaşma hakikatte var mıymış?

Hayır, hiç alakası bile yok!

Suriye’de üstünlük, hatta hâkimiyet tamamen Rusya’nın elinde…

Bu arada, geçen yıllarda, Rusya, “Suriye’den kuvvetlerimi çekiyorum” falan da dedi… Buna rağmen Suriye’deki varlığını pekiştirdi… Kuvvetlerini takviye etti.

“Kuvvet takviyesi” deyince aklınıza asker sayısı gelmesin!

Birkaç kişinin kullandığı teknolojik cihazlarla on binlerce askerden daha etkin olabilirsiniz. Misal, Suriye hava sahasını kontrol eden radarlarınızla hava sahasına bütünüyle hâkim olabilirsiniz.

Öte yandan, geçen süre içinde, Rusya, Akdeniz’den vuku bulabilecek bir saldırıyı Suriye’ye ulaşmadan bertaraf edebileceğini, Rakka’daki IŞİD hedeflerini Hazar Denizi’ndeki gemilerinden vurabileceğini gösterdi.

Esad meselesine gelince, ona ömür biçmenin abes olduğu ortaya çıktı. Rusya’nın Esad’dan kat’iyen vazgeçmeyeceği defalarca kanıtlandı.

Şimdi, bu hakikati, Başbakan Binali Yıldırım’ın Rusya ziyaretiyle birlikte okuyun!

Ziyaret öncesinde, esnasında ve sonrasında, Rusya’yla ilişkilerimizin mükemmel olduğu görüntüsü verildi. Hatta Sayın Yıldırım, “Uçak hadisesi öncesinden daha ileri bir yakınlaşma olacağı”nı söyledi

Peki, siz “Esad illa gitsin”, Moskova, “Esad’dan asla vazgeçmem” derken bu iş nasıl olacak?

 

x   x   x

Günün fotoğrafı, El Cezire’den…

Hakan Yavuz’un yorumu: Başarısızlık tesadüf değil!



 

Tarih: 23.12.2016 Okunma: 830

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?