PYD/PKK Frat’ın doğusuna geçmedi, Halep’e girdi

Neslihan KORUTÜRK - 04.12.2016

Bu dünyada herkese yer var.

 


Biz, Fırat’ın doğusuna çekilsin dedikçe, onlar batıya ve güneye doğru ilerliyor. Yeniçağ’a göre Türkmen mahalleleri olan bölgeye YPG’nin girişini, BBC Türkçe ve Euronews aynen şöyle verdi: “Saldırılarını artıran PYD/PKK örgütü de Halep’in kuzeybatısındaki Bustan el Basha mahallesini ele geçirdi. AFP haber ajansına göre PYG güçleri Şeyh Fare mahallesinin de kontrolünü sağladı.”

Haritaya bakın bakalım, Fırat nerede, Halep nerede?

Bu kadar ilerlemeyi PYD/PKK tek başına, kendi inisiyatifiyle mi yapabiliyor?

Geçen haftalarda bize, “Menbic’de eğitim veriyoruz, eğitimleri bitince PYD Fırat’ın doğusuna çekilecek” diye söz veren Amerika’nın da bu PYD/PKK ilerlemesinde bir katkısı var mıdır, acaba? Üstelik, Yeniçağ’a göre bu iki mahalle Türkmen mahallesi…

Hani, sözünüz ne oldu?

Sözünüzde durmayacağınızı ben biliyorum da, yandığım, bu söze inanıp, “PKK/PYD birkaç gün içinde Fırat’ın doğusuna çekilir” diyen iktidar sahiplerinin iyimserliği!

x   x   x

Kıyametten sahneler

Suriye ordusu, 8 Kasım’da Halep’in doğusuna girdi. BM yetkililerine göre, “muhalifler, 2012’den beri en büyük yenilgilerini yaşadı”.

Aynı günün akşamı TV’ler Halep halkının şehri nasıl terk ettiğini gösterdi. Çoluk-çocuk, genç-ihtiyar, kadın-erkek, hasta-sakat sadece canlarını kurtarabilmiş, güvenli bir yer arayışında yürüyenler. Bir meydana toplanmış kalabalıklar… Kıyametten sahneler!

Savaş, iç savaş bu işte! Korkunç! Ne olacak bu evlerinden, yurtlarından çıkan-çıkarılan milyonlarca insan? Kimse bilmiyor!

x   x   x

Bize yalan söylediler

2012’den beri Halep hakkında ne biliyoruz?

Şehrin tamamı muhaliflerin kontrolünde!

Meğer öyle değilmiş… Halep’in sadece bir bölümü, 250 bin kişinin yaşadığı, Doğu Halep silahlı muhalefetin elindeymiş. Şimdi, onu da kaybettiler.

Bir buçuk milyona yakın insanın yaşadığı Halep’in asıl büyük bölümü zaten, baştan beri rejimin elindeymiş.

Savaşın bir boyutu da bu: Sağlıklı bilgi alamazsınız, yalan her yere hâkim olur.

 

x   x   x

Referandumla OHAL’in alakası ne?

Başta Başbakan, iktidarın en yetkili ağızları, “referandumdan önce OHAL kalkar” diyor.

OHAL’in bir an evvel, hatta hemen kalkmasını ben de istiyorum. Fakat halkoylamasıyla OHAL arasında bir ilgi kuramıyorum.

2017 baharında halkoylamasına gidilebileceği hesaplanıyor. Yani 4-5 ay içinde… Peki, 4-5 ay içinde, OHAL’in ilanı için öne sürdüğünüz şartlar ortadan kalkmış olacak mı?

Öte yandan, diyelim ki şartlar oluşmadı, misal, mecliste 330 bulunamadı, halkoylamasına da gidilmedi. O durumda, OHAL hiçbir zaman kalkmayacak mı?

Bununla beraber, hükümet üyelerinden gelen açıklamalardan OHAL’in kısa süre içinde kaldırılmasının düşünüldüğü anlaşılıyor. Normalleşme ve ekonomi için güzel haber.

Tarih: 04.12.2016 Okunma: 827

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?