İngiltere çıkarsa, yerine Türkiye’yi AB’ye alırlar mı?

Neslihan KORUTÜRK - 24.06.2016

Bu dünyada herkese yer var.


Evet, Türkiye’nin girme ihtimali bir miktar artar.

Neden?

Çünkü AB’nin büyük bölümü Türkiye’nin girmesine pek sıcak bakmıyorsa da şimdiye kadar hiçbiri, “Türkiye 3000 yıına kadar AB’ye üye olamaz” demedi.

Ama İngiltere Başbakan’ı Cameron bunu söyledi. Demek ki İngiltere’nin çıkmasıyla, en azılı Türkiye karşıtı devlet AB’den ayrılmış olacak. Dolayısıyla, Türkiye’nin en şiddetli muhalifi bertaraf edilmiş olacak. Ayrıca, 55 milyonluk İngiltere’nin ayrılması, AB’de önemli bir boşluk meydana getirebilecek… Türkiye hemen girer demiyorum ama girme ihtimali artar. Öte yandan, AB’ye girebilmek için Türkiye’nin yapması gereken uzuuuun bir liste olduğunu da unutmayalım. Türkiye, o uzun listeyi -ki bunun özünde “tam demokratikleşme”, “tam liberalleşme” var- tamamlamalı ki AB’den kendine düşeni yapmasını beklesin. Tabii tam üye olmadan önceki safha, vizenin kaldırılmasıdır. Önce Türkiye, ne yapıp edip vizenin kaldırılmasını sağlayabilmelidir. Geçen aylarda buna çok yaklaşmış görünüyorduk ama yeniden hızla uzaklaşıyoruz.

x   x   x

Peki, İngiltere AB’den ayrılır mı?

Buna yarınki halkoylamasıyla karar verecekler… Düne kadar “ayrılma” yanlıları 10 puan kadar önde giderken, dünden itibaren her iki tarafın da yarı yarıya olduğu anketler yayınlandı.

İngiltere’nin iktidarı “birlik”ten yana, muhalefet ise şiddetle “ayrılık” yanlısı…

Amerika “birlik”ten, Rusya “ayrılık”tan yana… AB, haliyle “birlik”ten yana…

İktidar, halkı, ayrığın gerçekleşmesi halinde; “ekonominin bozulacağı”, “işçi çıkarmalarının yaşanacağı”, “sterlinin değer kaybedeceği”, hatta “ülke güvenliğinin zarar göreceği” gibi neredeyse “kıyamet” senaryolarıyla korkutuyor.

Dünyanın “para sihirbazı” Soroz bile işe dâhil oldu… “60 yıllık iş tecrübesiyle konuşuyorum, eğer İngiltere AB’den çıkarsa, hafta sonunu Kara Cuma ile karşılarız” gibi felaket tellallığı yapıyor.

Ben, yeni bir dünyanın kurulmasına, Avrasya’da kartların yeniden karılmasına vesile olacağı için İngiltere’nin AB’den çıkmasını istiyorum.

Lâkin yapılan propaganda ve manipülasyonlar seçmeni kuşatmış vaziyette. Ama seçmen kuşatmayı yarmış, ayrılış kararı vermiş gözüküyor.

x   x   x

Faydalı Bilgiler: Brexit (çıkmayı savunanlar)

Britanya’nın İngilizcesi “Britain” ile ‘çıkış’ sözcüğünün İngilizcesi olan ‘exit’ten türetilen bir kelime. AB üyeliğinde kalmayı savunanlara ise “Bremain” deniliyor. Yine Britanya ile ‘kalma’ sözcüğünün İngilizcesi olan ‘remain’den türetilen bir kavram.

 Euronews, 25.05.2016

Tarih: 24.06.2016 Okunma: 710

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?