SEÇMEN, CHP’NİN ÖNSEÇİM KARARINI ÖDÜLLENDİRECEKTİR

Neslihan KORUTÜRK - 20.02.2015

Bu dünyada herkese yer var.

 


“Millî irade”, “millî egemenlik”, “demokrasi” gibi kavramlar söz konusu olunca iş gelip dayanıyor, “millî irade”nin nasıl temsil edileceğine… Genel ve yerel yönetimlere nasıl yansıyacağına… Bunun tek yolunun “önseçim” olduğunu her fırsatta vurguluyorum.

2015 seçimleri için de “önseçim yapan parti”yi destekleyeceğimi aylar öncesinden ilân ettim. Önseçim yapacağını açıklayan ilk parti CHP oldu.

Gerçi, CHP de bütün seçim çevrelerinde ve bütün adaylar için önseçim yapmıyor… Şu illerde; Afyonkarahisar, Aksaray, Amasya, Ankara , Antalya, Aydın, Balıkesir, Bartın, Bilecik, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çorum, Denizli, Düzce, Edirne, Erzincan, Giresun, Isparta, İstanbul, İzmir, Karabük, Karaman, Kırıkkale, Kırklareli, Kırşehir, Kilis, Konya, Kütahya, Manisa, Nevşehir, Niğde, Ordu, Osmaniye, Rize, Samsun, Sinop, Sivas, Uşak ve Yozgat'ta; ve şu şartlarda; Ankara birinci bölgede 1, 3, 5 ve 7'nci, ikinci bölgede ise 1 ve 3'üncü, Antalya'da 3'üncü, Aydın, Tekirdağ ve Trabzon 1'nci, İstanbul birinci bölgede 1, 3, 5, 7 ve 9'uncu, ikinci bölgede 1, 3 ,5 ve 7'nci, üçüncü bölgede 1, 3, 5, 7 ve 9'uncu, İzmir birinci ve ikinci bölge 1, 3, 5'inci, Adana 2 ve 5'inci, Adıyaman, Kahramanmaraş, Kayseri, Muğla ve Zonguldak 2'nci, Mersin 1 ve 4'üncü sıra adayları merkez tarafından belirleneceği” bir önseçim yapacak.

Bu, ilk bakışta çok sınırlı bir önseçim gibi gözüküyorsa da;

1. Hiç yapılmamasından iyidir.

2. 30 yılı aşkın bir süredir yapılamayan, unutulan “önseçim” uygulamasının yüzde yüz uygulanmasını beklemek gerçekçi değil.

Yukarıdaki şartlarda bile, CHP meclise taşıyabileceği milletvekili sayısının yarısından çoğunu önseçimle belirlemiş olacak. Bu çok önemli bir gelişmedir.

Ayrıca, büyük şehirlerdeki ilk sıraların “kadın aday”lara ayrılacağı ilân edildi. Bu da güzel bir karar.

Bu kararlar gayet demokratik, halkın hoşuna gidecek, parti teşkilatını heyecanlandıracak, harekete geçirecek, umut aşılayacak kararlar.

CHP’nin bu uygulamasını çok değerli buluyor ve destekliyorum.

CHP, “önseçim” kararıyla çok doğru bir hamle yaptı. Hâkim gözetiminde yapılacak önseçimler, tam bir katılımla, tam demokratik olarak gerçekleştirilebilirse, mutlaka meyvesini alacaklardır. Mutlaka sıçrama yapacaklardır. Çünkü önseçim milletin özlediği bir demokrasi atağı. Milletin buna cevap vermemesi, düşünülemez. Seçmen bunu sahiplenecek ve ödüllendirecektir.
Tarih: 20.02.2015 Okunma: 680

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?