Mersin-Antalya arası D-400 yolu ile 5 saat olur mu?

Hüseyin ŞİNASİ - 11.07.2012

                                                                             

            Mersin-Antalya güzergâhında yapımı devam eden D-400 yolu ile ilgili yayınlanan haber, yazı ve yorumlara bakıyorum. Resmi makamların yaptığı açıklamalarda, söz konusu yolun tamamlanması ile Mersin’den Antalya’ya veya Antalya’dan Mersin’e otobüsle 10 saat yerine 5 saate gidilebileceği ifade ediliyor. Mersin ile Antalya arasındaki yaklaşık 565 km yolun, otobüsle 10 saatte tamamlandığına bir şüphemiz yok. Ama söz konusu yolun bitmesinden sonra 5 saatte gidilebileceği gibi bir açıklamayı gerçekçi bulmuyoruz. Biliyorum,  bazıları hemen itiraz basacak, “şimdi devlet büyüklerini yalancı mı çıkarmak istiyorsun” diyecekler.  

Mersin-Antalya yolunun Silifke-Taşucu çıkışına kadar olan bölümü ve Antalya Alanya arası duble yolun tamamlanmış halidir. Gelin küçük bir hesaplama yapalım. Mersin’den çıkıp Antalya’ya gidecek olan bir yolcu otobüsünü düşünelim. Otobüsümüz Mersin’den çıktıktan sonra Mezitli, Erdemli ve Silifke ve Taşucu bölünmüş yolunu 2 – 2,5 saatte alabiliyor. Neden buraya kadar olan bölümü aldık? Çünkü buraya kadar yol halk deyimi ile kaymak gibidir de ondan. Yine otobüsle Antalya’dan yola çıkıyorsunuz. Serik, Manavgat derken Alanya’ya kadar yine kaymak gibi bir yolda ilerliyorsunuz. Ama en iyimser tahminlerle 2 saatte Alanya’ya ulaşabiliyorsunuz. Yolda geçen süremiz bununla ne oldu dersiniz, 4 veya 4,5 saat.  

Daha sayısız dönemeç, rampa iniş ve çıkışları ile Silifke-Anamur arası ve Anamur-Gazipaşa ile 45 km ötede Alanya var. Mevcut haliyle Silifke’den Anamur’a en iyimser tahminlerle halen 3 saatte ulaşılabiliyor. Yol açıldıktan sonra bu süre 1-1,5 saat olur. Anamur’dan Gazipaşa şimdilerde 2 saat sürüyor. Alanya’ya da 3 saatte ulaşılıyor. Ama yeni D-400 yolu hizmete girince Anamur Alanya arası en iyimser tahminlerle 2 saat olacaktır.  Kestirmeden gidelim. Mersin Silifke arasında yaklaşık 4-4,5 saatimiz geçmişti. Buna Silifke Alanya arası için de 3-4 saati ekleyin. Çıkan hesap 7-8 saat arasında olacaktır.

Ama olsun yine de 565 km yolu bir 10 saatte gitmek var, bir de 7-8 saatte gitmek var.   

Madem D-400 yolundan söz ettik. Yol yapım çalışmaları ağır aksak da olsa devam ediyor. Belki bu güzergâhta en zor bölümlerden biri olan Aydıncık-Gözce (Tekeli Beldesi) arasında yol yapım çalışması için şirketin şantiyelerini kurulmakta olduğunu öğrendik. Ancak D-400 yolunda çalışmaların ne zaman biteceği konusunda herkes ayrı bir telden çalıyor. Kimileri yolun 2013 sonunda biteceğini söylüyor. Kimileri 2014 veya 2015 diyor. Biz yine de en iyimser tahminle 2015 sonu olacağını düşünüyoruz. Ama bu yol için (D-400) ayrılan kaynakların başka alanlara kaydırılması veya ülkenin ekonomik bir darboğaza düşmesi halinde bu işin çok daha fazla uzayabileceğine hazırlıklı olmamız lazım. Elbette siyasiler çevrelerin, bu gecikmelere de verecekleri bir cevapları olacak ve işin içinden çıkıp karşıya oturacaklardır.

 

Tarih: 11.07.2012 Okunma: 888

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?