Sera City, bu isim hiç olmamış

Hüseyin ŞİNASİ - 19.05.2012

                   

 

15 Mayıs 2012 Salı günü Sürücüler Holding tarafından yapımı devam eden Sera City AVM ve konutlarının kampanya tanıtım toplantısına katıldık. Toplantıya katılım üst düzeylerdeydi. Anamur’un her kesiminden çok kişiyle karşılaştık. Programın onur konuğu ve konuşmacısı gazeteci yazar Yavuz Donat idi. Konuşması ayakta alkışlandı. Bu vesile ile Yavuz Beyin Anamur’a yakın ilgisini öğrenmiş olduk.

Sunuculuğunu Anamur Belediyesi Basın yayından Muhammet Arıkan’ın yaptığı programda ilk olarak sahneye çıkan Halk Eğitim Merkezi ve Anamur İlköğretim Okulu halk oyunları ekipleri izleyenlerden bol alkış aldı.

Geçtiğimiz Ekim ayında Akdeniz Mahallesinin Dörtyol Muzlu Kavşak altında ve eski otogar alanında yapılan törenlerle temeli atılan konutların o zamanki adı “Anamur Evleri” iken bu defa değişikliğe gidilmiş ve “ Sera City” adını almış.

İnşaatın şantiye şefi Mesure Tüzün Öztürk’ün konuşmalarından anladığımız kadarı ile proje 14 katlı iki blok ve 3 katlı bir çarşıdan meydana geliyor. İnşaatın 2013 yılı sonuna kadar teslim edileceği ifade ediliyor. Yapılacak çarşının işletmesini MLM Şirketi üstlenmiş. Sera City’in satış koordinatörlüğünü ise Tayançlar Ltd. Şti adına Zafer Tayanç yapıyor.

Tanıtım toplantısında satış koordinatörü Zafer Tayanç da bir konuşma yapıp kampanya hakkında bilgi verdi. Kampanyanın detaylarına bakalım.

Seçenek 1. Tamamı peşin ödemelerde % 15 indirim. Bu durumda konutlar 191.250. TL satın alınabilecek.

Seçenek 2. %50 peşin kalanı 60 ay sıfır faizle, toplam 225.000 TL’ye aynı konutlardan alınabilecek.

Seçenek 3. Sıfır peşinat, 60 ay vade ve %0,99 faizle toplam 288.310 TL ödenecek. Seçenek 4. %25 peşin kalanı 120 ay taksit ve %1,2 faizle toplam 345.442 TL ödeme yapılacak.

Elbette parası olanlar için %15 indirimle 191.250 TL’ye almak en iyisi. Hatta yarısı peşin aylık 1.312,50 TL taksitle 225.000 TL ödeyerek almak da cazip bir teklif. Ancak hiç peşinat olmaksızın 288.310 TL veya %25 peşinatla 345.442 TL’ye bu projeden bir konut sahibi olmanın bedeli hayli yüksek kaçmış.

Proje ilk ortaya çıkarken “Anamur Evleri” ismi verilmiş ve öyle tanıtımı yapılmıştı. Bir süre önce “1.Bozdoğan Azıtepe Doğa Yürüyüşü” sırasında karşılaştığımız AA muhabiri Tahsin Ünlü, “Anamur Evleri” isminin kendilerine ait www.anamurevleri.gen.tr sitesinden alıntı olduğunu söylemiş ve devamla bu ismi kullanmak için proje sahipleri tarafından kendilerine herhangi bir talebin gelmediğini ifade etmişti. Aradan geçen zaman içinde ne oldu da böyle bir isim değişikliğine gitme ihtiyacı ortaya çıktı bilmiyoruz. Ama yeni seçilen “Sera City” isminin Anamur şartları için çok doğru olmadığını düşünüyoruz.

İsterseniz “Sera City” ifadesine bir bakalım. “Sera” kelimesi İngilizce midir, Fransızca mı, yoksa İtalyanca mı? İngilizce veya Fransızca ise “serum” anlamına geliyor. “City” kent, şehir veya site anlamında kullanılıyor. Anlaşılan proje sahiplerinin yabancı isim kullanma hastalığı bir kere daha baskın çıkmış. Bu konuda ülkemizde sayıları hızla artmaya devam eden anlayışın bir paçası olan Süryapı yetkililerini yadırgamıyoruz. Onlar zamanın gereğini yerine getiriyor ve yatırımlarının karşılığını almak istiyorlar. Bize göre işin garip olan tarafı Anamur Belediyesinin işyeri tabelalarında Türkçe isim kullanma kararının yerle bir olmuş olmasıdır.

Tanıtım programına bakıyorum. Kentin tamamındaki reklam panoları ilanla donatılmış. Organizasyonu Anamur Belediyesi üstlenmiş. Araç, gereçleriyle, personeli ile gerçekten büyük çaba harcamışlar. Ama arsa sahibi de kendileri olduğu halde, projeye yerli ve tanıdık bir isim kullandıramamış, yabancı ve uyduruk bir isme boyun eğmişler. Bu nedenle Anamur Belediye Meclisinde alınan Türkçe isim kullanma kararının küçük çaplı işyerlerinde uygulanmaya zorlanıp büyük işyerlerinde dikkate alınmamasını doğru ve mantıklı bulmuyoruz. Eğer bir karar almışsanız ya herkese aynı şekilde uygulayacak veya uygulamayacaksınız.

“Sera City AVM ve Konutları için Türkiye genelinde bir reklam kampanyası başlatılacaksa fazla bir sorun çıkmaz. Hatta beklenenden fazla ilgi görebilir. Ancak Anamur ve çevresinde “sera” denilince şu bildiğiniz muz, meyve ve sebze seraları akla gelir. Naylon veya camdan yapılmış bu seralar Anamur ekonomisinin vazgeçilmezlerindendir. Ama aynı zamanda bu seralar bir çevre felaketinin diğer adıdır.  Bilmem anlatabiliyor muyum?   

   

 

 

 

        

Tarih: 19.05.2012 Okunma: 768

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?

Atilla Kamar

08.03.2012 - 20:52

Allahın sevdiği kulmuş. Günahlarını affettirsin ve ahirete kendisini hazırlasın diye iki yıl süre tanımış oluyor. Kaç kişi bu imkana sahip. Araba çarpıyor, debrem oluyor vs. 2 dakikada öbür taraf. Tek avantajı kabak suyu. Halbuki bu haberdeki gerçek olursa sadece kabak suyu değil. Ahirete tam hazırlıklı gitmek imkanı olacak. Yatıp kalkıp şükretmek ve günahlar için tövbe ve kırdıkları için de özür dilemeli...

Atilla Kamar

08.03.2012 - 20:52

Allahın sevdiği kulmuş. Günahlarını affettirsin ve ahirete kendisini hazırlasın diye iki yıl süre tanımış oluyor. Kaç kişi bu imkana sahip. Araba çarpıyor, debrem oluyor vs. 2 dakikada öbür taraf. Tek avantajı kabak suyu. Halbuki bu haberdeki gerçek olursa sadece kabak suyu değil. Ahirete tam hazırlıklı gitmek imkanı olacak. Yatıp kalkıp şükretmek ve günahlar için tövbe ve kırdıkları için de özür dilemeli...