Anamur-Bingen görüşmelerinde mutlu son

Hüseyin ŞİNASİ - 12.10.2011

          

Anamur tarihi bir gün yaşadı. Anamur ile Almanya’nın Bingen kent Belediyeleri arasında kardeş şehir protokolü imzalandı. Uzun yıllar ihmal edilen ve gerçekleştirilemeyen “kardeş şehir” uygulaması karşılıklı yoğun temaslar ve görüşmeler sonrasında mutlu sona ulaştı. Anamur Belediye Meclis Salonunda yapılan bir tören ile Anamur-Bingen kardeş şehir protokolü, iki belediye başkanı tarafından hayata geçirildi. Anamur-Bingen kardeş şehir projesinin gerçekleşmesinde Bingen Belediyesi Yabancılar Meclisi Başkanı ve Türk-İslam Derneği Başkanı Mehmet Arıkan ve Anamur Belediyesinden Hüseyin Gürel’in çabalarını göz ardı etmemek gerekiyor.

10 Ekim 2011 Pazartesi günü saat 10.30’da başlayan imza töreni aynı zamanda kalabalık bir Alman konuk heyetini ve salonu tıklım tıklım dolduran Anamurluları birleştirdi.

Bingen heyetinin 6 Ekimde Alanya’da başlayan gezi ve incelemeleri Anamur Belediyesinin hazırladığı program çerçevesinde devam ediyor. Geçen yıl da gerçekleşen gezi ve incelemelere bu sene yeni katılımlar olmuş. Eski ve yeni heyet mensupları bir kere daha Anamur’un eşsiz güzelliklerini yakından tanıma fırsatı buldular. Heyetin 6-7–8–9 Ekim tarihlerinde organize edilen etkinliklerden memnun olduklarını, ne konuştuklarını pek  anlamasak, yapılan çeviriler yetersiz olsa da, hal ve hareketlerinden kolaylıkla anlaşılabiliyoruz. Geçtiğimiz aylarda Almanya’ya giden Anamur heyetinin de karşılaştıkları ilgiden çok memnun oldukları basına yansımıştı.

  Anamur-Bingen kardeş protokolü imza töreninde Anamur Belediye Başkanı Mehmet Türe ve Bingen Büyükşehir Belediye Başkanı Birgit Collin Langen birer konuşma yaptı. Söz konusu bu konuşmalar karşılıklı olarak Almanca ve Türkçeye çevrildi. Kardeş şehir protokolünün imza aşamasına gelmesinde heyetler arasında uzlaşma köprüsü olan Bingen Yabancılar Meclisi Başkanı ve Türk-İslam Birliği Başkanı Mehmet Musa Arıkan da kısa bir konuşma yaptı. Karşılıklı imzaların atılmasından sonra Anamur Kaymakamı Cemil Aksak da bir konuşma yaparak AB ülkeleri ve Alman hükümetine serzenişlerini dile getirdi. Yapılan konuşmalar ve açıklamalar izleyiciler tarafından hararetle alkışlandı.

Törende konuşmalar yapılır, imzalar atılır, hatıra fotoğrafları çekilirken, geçtiğimiz yıllarda, Anamur’dan bir ilköğretim okulu öğrenci, öğretmen ve idarecileri Almanya’ya ziyareti ve dönüşlerinde anlattıklarını hatırlamadan edemedik. İki hafta süreyle Almanya’dan bir okulun davetlileri olan öğrenci, öğretmen ve idarecilerinin, dönüşlerinde hayata ve dünyaya bakışları çok değişmişti. Yine kardeş şehir anlaşması imza töreninde salonda hazır bulunan Anamur İlköğretim Okulu öğrenci ve idarecileri de kardeş şehir heyetiyle birlikte hatıra fotoğrafı çektirerek, tarihi bir olaya tanıklık ettiler. Bundan böyle daha çok sayıda Anamur’dan Almanya’ya Almanya’dan Anamur’a öğrenci hareketlerine rastlamak mümkün olabilecek.   Anamur ve Almanya’nın Bingen kenti arasında kurulan dostluk ve kardeşlik köprüsünün her iki kent için olumlu etkileri olacağını düşünüyoruz.

Ancak işin kötü tarafı söz konusu protokol tam da Alman Bankaları ve Vakıflarının tartışmaya açıldığı günlere rastladı. Elbette Almanya ile Türkiye arasındaki ilişkiler çok uzun yıllara dayanmaktadır. Bundan elli yıl önce başlayan serüven ile Türkler Almanlara, Almanlar Türklere karışmış, kız alınıp kız verilmiş, nesiller değişime uğramış, yeni bir toplum ortaya çıkmıştır.

Almanya’da artık Türkler, eskisi gibi sadece işçi değil, aynı zamanda işverendir de. Bu bakımdan ne Almanlar Türklerden, ne de Türkler Almanya’dan kopabilmeleri imkânsız hale gelmiştir. Ancak yine de Türkler için Avrupa’nın tamamı ve Almanya hala “acı vatan”dır.

Elli yıl önce tren vagonlarında başlayan serüvenin sonu, yitmiş, kaybolmuş bir neslin, onların çocuklarının ve torunlarının oluşturduğu yarı Alman, yarı Türk bir toplumdur. Ortaya çıkan toplum, Alman desen Alman olamayan, Türk desen Türklüğünden çok şeyler kaybetmiş bir topluluktur.

 

Tarih: 12.10.2011 Okunma: 733

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?