Haberiniz var mı, geleceğimiz tehlikede

Hüseyin ŞİNASİ - 27.08.2011

                      

 

         19 Ağustosta üniversite sınavlarını kazanan öğrenciler belli oldu. Daha önce çeşitli liselere kayıt telaşı öğrenci velilerini sarmışken, şimdi de çeşitli üniversitelere kayıt yaptırma telaşı başlayacak. Sanırım bayramdan sonra bu telaş doruk noktasına ulaşmış olacak. Anamur içinde veya dışında çeşitli Fen Liseleri, Öğretmen Liseleri, Sosyal Bilimler liseleri ve Anadolu liselerini kazanan yavrularımızı, ülkenin dört bir yanına dağılmış üniversitelere girmeye hak kazanan gençlerimizi kutlar başarılarının devamını diliyorum. 

Gerek bu sene okullarını yeni kazanan, gerekse önceki yıllardan ailelerinden uzak kentlerde bir okulda okumak zorunda kalan öğrencileri yine çok zor bir dönem daha bekliyor. Belki gelir düzeyi yüksek olanlar için çok önemli olmayan barınma ve yurt sorunu, alt gelir düzeyinde olup da fakülte ve yüksek okullarda okuyan öğrenciler için önemli bir sorundur. Öğrenci okulunu kazandıktan sonra önce Kredi ve Yurtlar Kurumu’na başvuracak, maddi destek için Sosyal Yardım ve Dayanışma Vakfı kapısına dayanacak, sonuç alamazsa başka kanallara yönelmek zorunda kalacak ve asıl sorun bundan sonra başlayacaktır.

Türkiye genelindeki tüm üniversite ve yüksek okul çevrelerinde özel yurt veya öğrenci evi adıyla faaliyet gösteren çeşitli dernek ve vakıf yöneticileri öğrencileri kendilerine çekmek için olmadık vaatlere ve taktiklere başvuracaklardır. Nitekim Yurtkur’un elinin uzanamadığı veya kasten ulaşmadığı yerlerde meydan özel dernek ve vakıf yurtlarına terk edilmiştir. Örneğin Anamur’da Meslek Yüksek Okulu 1995 yılından itibaren faaliyette olmasına rağmen bir devlet yurdunun açılması kimsenin aklına gelmemiş veya bu konu bilerek ihmal edilmiştir. Bunun yanı sıra ilköğretim, lise ve yüksek okul öğrencilerinin barınma ve beslenme ihtiyaçları için cemaat ve tarikatlara ait dört özel yurt öğrenci kabul etmektedir. Bu yurtları tercih etmeyenler de, öğrencilere kiraya verilen evlerde barınmakta, eğitimlerini tamamlamaya çalışmaktadır. Bu durum başka kentlerde de aynı şekildedir.

Anamur ve çevresi bütün olumsuzluklara rağmen gelir seviyesi bir hayli yüksek olan yerlerden biridir. Bir bankacıdan aldığımız bilgiye göre Anamur’da yüzün üzerinde zengin varmış ve banka hesaplarındaki paranın miktarını bilmiyorlarmış. Elbette bu çevrede, çok sayıda yiyecek ekmeğe bile muhtaç fakir aileler de var. Zenginler, hali vakti yerinde olanlar bir fon oluşturarak yardıma muhtaç durumdaki öğrencilere burs verebilir, vakıf ve dernekler aracılığı ile öğrencilere destek olabilir. Ama bu konuda genel anlamda bir duyarsızlık söz konusu. Bu duyarsızlık ve adam sendecilik nedeniyle çocuklarımız, gençlerimiz bir takım karanlık odakların ağına düşmekte, onların görüş ve düşünceleri etrafında eğitilmekte ve elimizden bir kuş misali uçup gitmektedir. Bu gidişin sonu en yakınımız, çoluğumuz, çocuğumuz tarafından hiç ummadığımız sırada arkadan hançerlenmeyi, sahip olduğumuz değerlerimize ihaneti beraberinde getirebilir. İşte o zaman “sende mi?” demekten öte bir şey yapamayız. Çünkü artık iş işten geçmiş olacaktır.

Yeni öğretim yılı başlar, okullar açılırken çağrımız Anamur için kafa yoran, Anamurlu olmaktan gurur ve mutluluk duyan, sesimizi duyan veya duymayan herkesedir. Herkes, elinden ne geliyorsa, parası olan para, malı olan malından, muzu olan muzundan, çileği olan çileğinden, serası olan serasında yetişen ne varsa onlardan bir miktarını bu hayır işine ayırabilir verebilirse bu iş biter. Bu güç, bu potansiyel var burada.

Zaman geçirilmeden bu iş için bir dernek mi, bir vakıf mı, yoksa başka bir şey kurulacaksa kurulsun ve gençlerimiz, öğrencilerimiz ele güne muhtaç olmaktan, başka kapılarda sürünmekten bir an önce kurtulsun. Gerekirse Anamur merkezli bir dernek kurularak başka kentlerde şubeleri olmalı, sıkıntıya düşen, darda kalan Anamur ve Bozyazılılara yardım elini uzatmalı, koruyup, kollamalı.

Gurbet ellerde yalnız ve çaresiz kalmış bir kimsenin ruh halini ancak bilenler bilir. Bilmeyenler de anlamalı, anlamaya çalışmalı.     

  

Tarih: 27.08.2011 Okunma: 713

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?