Partilerin aday listeleri açıklandı.

Hüseyin ŞİNASİ - 13.04.2011

                            

         Yüksek Seçim Kurulu, bir süre önce yaptığı açıklamada 2011 milletvekili seçimlerine 27 partinin katılabileceğini açıklamıştı. Geçen hafta seçime katılmayı hak eden partilerin oy pusulasındaki yerlerinin tespiti için yapılan kura çekimine 24 partinin katıldığı görüldü. Ancak seçime katılacak partilerin aday listelerinin teslim edilmesinden sonra, bazı partilerin daha seçime katılmaktan vazgeçtiği bilgileri geldi. Seçimlerden daha başka çekilen olacak mı bilmiyoruz. Ama son duruma göre 18 parti seçime katılacak ve AKP 1. sıra, CHP 3. sıra, MHP 10. sıradan yarışa devam edecek.

 Seçime katılacak partilerin aday listeleri 11 Nisan saat 17.00 akşamı YSK’ ya teslim edildi. Listeler partilerin internet sitelerinde açıklanmaya başladıkça sevinenler, üzülenler, hayal kırıklığı yaşayan, şaşıranlar oldu. Böyle olması da doğal. Daha önceden konuşulduğu gibi AKP’de mevcut milletvekillerinin çoğunun listeye giremeyeceği, CHP’de eskilerin tasfiyesi kimseyi şaşırtmadı. MHP’de ise ahde vefa örneğinin sergilendiği ortaya çıktı. Bu bakımdan aday listeleri sonrasında en az tartışılan ve rahatsızlık yaşanan parti MHP oldu.

Aday listelerinde asıl değişiklik ve yenileşme AKP’de yaşandı. AKP artık tamamen Recep Tayyip Erdoğan Partisi ve yakın çevresi partisi haline geldi. Başbakan Erdoğan kendine engel olabilecek, sıkıntı yaratacak kim varsa hepsini temizledi. Söylendiğine göre eski milli görüşçüler ve Abdullah Gül taraftarları tırpanlandı. Artık AKP’nin bu listesinden seçilip meclise girenlerden aykırı bir sesin çıkmasını beklemek hayalcilik olur.

MHP listesi pek fazla gürültü koparmadı dedik. Zaten böyle bir şey de beklenmiyordu. Mevcut 72 milletvekilinden 27’sinin yer almadığı kadroda mevcut milletvekilleri kollanıp gözetilirken, merkez sağa yönelik hatır ve gönül alma operasyonuna gidildiği kolaylıkla anlaşılabiliyor.

MHP açısından Mersin ilinin önemi büyük. Çünkü 2007 seçimlerinde birinci olduğu iki ilden biri. Bu bakımdan partilerin 2011 seçimlerinde ortaya çıkan listelere geçmeden önce partilerin 2007 seçimindeki aday listelerini hatırlatmak istiyorum.

AK Parti-1. Kürşad Tüzmen, 2. M. Zafer Üskül, 3. Ali Er, 4. Ömer İnan, 5. Ali Aydoğan. CHP 1. İsa Gök, 2. Vahap Seçer, 3. A. Rıza Öztürk, 4. Ali Oksal. MHP 1. Mehmet Şandır, 2. Behiç Çelik, 3.Kadir Ural, 4. Akif Akkuş, 5. Ali Öz, 6. Hidayet Kılınç.

Yine 2007 milletvekili seçimi sonuçları da şu şeklide ortaya çıkmış MHP 242.686 oy alarak, 4 milletvekili, (Mehmet Şandır, Behiç Çelik, Kadir Ural, Akif Akkuş.) AK Parti 215.703 oy ile 4 milletvekili (Kürşad Tüzmen, M.Zafer Üskül, Ali Er, Ömer İnan) CHP ise 195.930 oy ile yine 4 milletvekili (İsa Gök, Vahap Seçer, A.Rıza Öztürk, Ali Oksal) seçilmiş. DTP destekli bağımsız aday Orhan Miroğlu 300 oy ile seçimi kaybetmişti.

İsterseniz 2002 milletvekili seçim sonucunu da kısaca hatırlayalım. CHP 168.352 oy alarak 7 milletvekili kazanmış. AKP 122.995 oy ile 5 milletvekili kazanmış. MHP 125.370 oy ile %10 barajı nedeniyle sıfır çekmiş. DEHAP 64.844 oy almış, DYP 59.472 oy almış baraj nedeniyle milletvekili kazanamamış. O dönem milletvekili seçilenler de şunlardır. AKP 1. Ali Er, 2. Dengir Mehmet Fırat, 3. Mustafa Eyiceoğlu, 4. Ömer İnan, 5. Saffet Benli. CHP milletvekilleri 1. Ali Oksal, 2. Ersoy Bulut, 3. Hüseyin Güler, 4. Hüseyin Özcan, 5. Mustafa Özyürek, 6. Şefik Zengin, 7. Vahit Çekmez.  

         Daha düne kadar bir sır gibi saklanan 2011 milletvekili aday listeleri ortaya çıktığına göre, AKP, CHP, MHP’nin aday listelerini ele alabiliriz.

         AKP Mersin adaylarını şu şeklide belirlemiş.

1. M. Zafer Çağlayan, 2. Ahmet Tevfik Uzun, 3.Nebi Bozkurt, 4.Çiğdem Münevver Ökten, 5. Mustafa Sami Cüceloğlu, 6. Mustafa Turan, 7. Fatma Tansel Gürel, 8. Atilla Olçum, 9. Mustafa Sever, 10. Abdullah Kuz, 11. İlhan Kahraman,

CHP Mersin aday sıralamasını şu şekilde yapmış:

1. Aytuğ Atıcı, 2. Vahap Seçer, 3. İsa Gök, 4. A. Rıza Öztürk, 5. Necmi Doğan, 6. Hüseyin Çamak, 7. Mustafa Selçuk Dereli, 8. Soner Yıldırım, 9. Nursen Yücesoy Temizkan, 10. Zehra Özyiğit, 11. Teoman Yanık.

MHP’nin Mersin aday listesi de şu şekilde düzenlenmiş:

1. Mehmet Şandır, 2. Ali Öz, 3. Kadir Ural, 4. Behiç Çelik, 5. Akif Akkuş 6. Gürcan Kasap, 7. Volkan Şeker, 8. A. Rıza Bozkurt, 9. Hüseyin Aksan, 10. Abdil Mustafa Çömez, 11. A.Rıza Özdeniz.

HAS Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Namık Sinanoğlu Mersin 1. sıradan aday. BBP’den Oğuz Uysal 2. sıradan aday. DYP’den Fahri Şen 1. sıra adayı

Seçime katılacak partilere ve adaylarına başarılar diliyoruz. 12 Haziran akşamı sandıktan kim çıkarsa bizimdir, kabulümüzdür.

 

 

 

 

 

Tarih: 13.04.2011 Okunma: 708

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?