MİLLETVEKİLİ MAAŞLARINA YİNE ZAM VAR

Neslihan KORUTÜRK - 15.02.2009

Bu dünyada herkese yer var.

 

 

 

Hükümetten dün yapılan açıklamaya göre, “Kamudaki ücret dengesizliği, 4 yıl içinde giderilecek!”

Harika! Son yıllarda aldığım en sevindirici haber!

Derken, hafızamızın derinliklerinden bed bir ses, dur bakalım, hemen sevinme, dedi!

Neden? Ne oldu?

Çünkü bu hükümet, bu sevindirici haberi ilk defa vermiyor!

Ya, başka ne zaman vermişti?

En az 2 kere daha vermişti?

Ne zamanlar?

İlki, yeni hükümet oldukları günlerdeydi.

Doğru. Aynen böyle söylemişlerdi: “Kamudaki ücret dengesizliği, 4 sene içinde tedrici olarak düzeltilecek!”

Sonra ne oldu?

Allem kallem, milletvekillerine ve üst düzey bürokratlara zam yapılmıştı. Kamudaki ücret adaletsizliği ise biraz daha bozulmuştu.

*   *   *

Peki, başka ne zaman söylemişti?

Temmuz 2007 seçimlerinden hemen önce!

Doğru. Onu da hatırladım. Reform yapılacak, sadece ücretlerdeki değil, bütün özlük haklarındaki eşitsizlikler giderilecekti.

Sonra ne oldu?

Seçimden hemen sonra, milletvekili maaşlarının artışı gündeme geldi. Kamuoyunun baskısıyla geri adım atıldı. Pusuya yatıldı. Geçen senenin Şubat ayında, bütün millet Kuzey Irak’a kara harekâtına kilitlenmişken bir gece yarısı milletvekili ve emeklilerinin sadece maaşları değil özlük haklarında da “Gâzi” ayrıcalıkları sağlandı ve meclisimiz “Gâzi” meclis unvanının(!) aldı.

Evet, bunu da çok iyi hatırladım.

Böylece, ne oldu?

Ücret dengesi biraz daha bozuldu.

Neticede!

Gelir dağılımı adaletsizliği bakımından dünyanın en önde gelen ülkelerinden biri haline geldik.

Bunu sağlı sollu bütün ekonomistler tespit ettiği gibi, Yenişafak yazarı Fehmi Koru bile yazılarında dile getiriyor. Yani, o derece tevil götürmez bir gerçek!

*   *    *

Peki, şimdi neden böyle ücret dengesizliğini gidereceğiz sözü ortaya atıldı?

Bir, yersen…

İki, seçim sahasındaki milletvekillerini teşvik etmek için!

Diyor ki hükümet; sıkı çalışın, seçimden sonra size zam yapacağım!

Nisan veya Mayıs ayında zam teklifi gelir. Yüce Meclis tatile girmeden, bir gece yarısı vekillerimize ve emeklilerine maaş zammı yapılır.

Yakışır!

Millet de apışır!

*   *   *


Uysa Da Uymasa Da

 

               Var mı bizden adaletsizi

Var. Sadece Meksika... OECD`nin üye ülkeler arasında yaptığı araştırmaya göre Türkiye gelir dağılımında sondan ikinci. Gelir dağılımında en adaletli ülke Danimarka, İsveç ise ikinci sırada. Rapora göre yaşlılar milli gelirden daha fazla pay alırken çocukların payı gittikçe azalıyor. Raporda üye ülkelerin gelir dağılımında zenginle fakir arasındaki uçurumun açıldığı, ancak bu durumun sosyal patlamaGelir dağılımında zenginle fakir arasındaki kutuplaşmanın giderek arttığı tespiti yapan Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü(OECD), ancak bunun bir sosyal patlamaya neden olmayacağına dikkat çekti.

OECD üye ülkelerinde gelir dağılımında en adil ülke Danimarka, en kötüsü ise Meksika olarak belirlendi. Türkiye de sıralamada Meksika`yı izledi. 2000`li yıllarda da Kanada, Almanya, Norveç gibi bir çok ülkede de toplum içindeki eşitsizliğin arttığına dikkat çekildi.

Merkezi Paris`te bulunan OECD tarafından yayınlanan raporda, üye ülkelerdeki gelir dağılımı araştırıldı. OECD`ye üye ülkelerinde gelir dağılımında zengin ve fakir arasındaki uçurumun giderek arttığı, ancak sosyal patlama endişesinin bulunmadığı belirtildi.

DAHA ÇOK VERGİ• Gelişmiş ülkelerdeki hükümetlerin gelir dağılımı adaletsizliğini düzeltmek için daha çok vergi koyduğuna ve daha fazla harcama yaptığına işaret edilen raporda, bu ülkelerin sosyal politikalara tarihte görülmemiş bir biçimde geçmiştekinden daha fazla kaynak ayırma yoluna gittiği belirtildi.

DANİMARKA EN ADİLİ• OECD`nin 30 üyesinden 24 ülkedeki rakamlara dayanılarak hazırlanan 309 sayfalık raporda, `Gelir dağılımı adaletsizliğinin giderek arttığı, ancak toplumda bir çok kişinin düşündüğünün tersine, bir toplumsal patlamadan bahsetmenin doğru olmadığı`` yorumu yapıldı. Rraporda, Danimarka gelir dağılımı açısından en adil ülke olarak gösterilirken, bu ülkenin ardından İsveç yer aldı.

MEKSİKA EN KÖTÜSÜBu sıralamanın sonunda Meksika yer alırken, bu ülkeyi ise Türkiye`nin izlediği belirlendi. OECD ülkelerinde yaşlı nüfusun refah dağılımından giderek daha iyi faydalandığı kaydedilen raporda, çocuklar arasında ise durumun tersi olduğu

vurgulandı. Toplum içindeki eşitsizliğin 2000 yılından bu yana Kanada, Almanya, Norveç, ABD, İtalya, Finlandiya, İngiltere, Meksika, Yunanistan ve Avustralya`da gözle görüler bir biçimde arttığı ifade edildi.

15.02.2009

http://www.tumgazeteler.com/?a=4256718

 

Arşiv

Tarih: 15.02.2009 Okunma: 856

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?