DOĞU AKDENİZ’DE PETROL ve DOĞALGAZ ÇIKARAN DEVLET VAR MI?

İsmail Hakkı CENGİZ - 30.01.2021

Oy gizli, haber kutsal, yorum hürdür

Konuyla ilgili en kapsamlı haber, 31 Aralık 2019 tarihli Euronews'te…

Daha eski tarihli başka haberler de var: Doğu Akdeniz'deki petrol ve doğalgaz tahmini miktarı konusunda aynı rakamları veriyorlar. Bölgedeki toplam petrol miktarı 1,7 ila 1,9 milyar varil, doğalgaz miktarı ise 3,45 trilyon metreküp olarak öngörülüyor.

Bu rakamlar; Türkiye, Suriye, Lübnan, İsrail, Mısır, Kuzey ve Güney Kıbrıs olmak üzere 7 devlete ait bir sahada, hiç de zengin kaynakların bulunmadığını gösteriyor.

ZENGİN KAYNAKLAR NE KADAR OLUR?

02/09/2013 tarihli yazımızda, BBC TÜRKÇE'yi kaynak göstererek, sadece Suriye'de 240 trilyon metreküp doğalgaz yatakları olduğunu bildirmiştik. (https://www.genelhaberler.com/kose/oku/3853)

Demek sadece Suriye'deki doğalgaz yatakları, Doğu Akdeniz'de var olduğu tahmin edilenin 70 katı kadar!

Petrol yataklarına gelince,;küçücük ülkeler, Birleşik Arap Emirliklerinin 97, Kuveyt'in ise 104 milyar varil rezervi var. Bunun yanında, Doğu Akdeniz'deki 7 devlete ait, tahminî, 1,9 milyar varil petrol hiçbir şey değil!

Kaldı ki Doğu Akdeniz'deki doğal kaynaklar 2000 (iki bin) metre derinlerden çıkarılacak. Ekonomik değerinin ne kadar olacağı belli değil.

HİÇ PETROL ve DOĞALGAZ ÇIKARAN DEVLET VAR MI?

Haberde, ülkelerin kendi sahalarında buldukları doğalgaz miktarı verilmiş. Milyonlarca varil petrol, yüz milyarlarca metreküp doğalgaz! Fakat herhangi bir ülkenin petrol ve doğalgaz çıkardığına dair hiçbir bilgi yok!

Anlaşılan, petrol ve doğalgazı çıkarma maliyeti, bugünkü fiyatlarını aşacağı için çıkarmaya cesaret eden şirket/ülke olmadı.

NOT (02/02): Bu yazdıklarımız, denizlerimizi başıboş bırakalım manasında anlaşılmamamıdır. Bilakis, daha sıkı sarılalım ama hayal peşinde değil, GERÇEK SERVET’in peşinde. Bir sonraki yazımızın konusu bu olacak.

Tarih: 30.01.2021 Okunma: 736

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?

Suat Zobu

02.02.2021 - 10:39

Havagazı treleybus yani. Yada bir kaşık suda kasırga koparmak. Yada ... teyyare. De diyebildiğin kadar. Güzel bir bilgilendirmeydi sağolasın sevgili dost. Selamlarımla sağlıklı günler diliyorum.

İ. Hakkı Cengiz

02.02.2021 - 11:18

İlginiz için çok teşekkür ederim, değerli dostum, Suat Bey. Denizlerimizde BALIKÇILIK gibi gerçek bir servet gizilgücü var. Bir sonraki yazıda onu incelemeye çalışacağız.