Okulların Açılması Yaklaşırken, Velîler Çok Tedirgin

İsmail Hakkı CENGİZ - 06.08.2020

Oy gizli, haber kutsal, yorum hürdür


Eğitimciler de velîler de okulların bir an önce açılmasını istiyorlar… Ama sağlıklı şartlarda!

Salgın devam ederken okulların açılacağı düşüncesi hepimizin tüylerini diken diken ediyor.

Devlet okulları 31 Ağustos’ta, özel okullar ise, “telafi eğitimi” vermek üzere 17 veya 24 Ağustos’ta açılmaya hazırlanıyorlar.

24 Ağustos’ta açılacak olan bir özel okulda kızı olan arkadaşım, okulun, Covid-19’a karşı aldığı önlemlerin listesini gönderdi: Okul bahçesi, servisler, kantin, güvenlik, sınıflar, yemekhane ve sağlık hizmeti… Müthiş! Çok etkileyici…

Fakat bütün bu önlemler arkadaşımın endişelerini gidermeye yetmiyor: “Karşındaki çocuk… Ne kadar kontrol edebilirsin?” diye soruyor.

Arkadaşım, Mart ayında okulların kapanmasıyla birlikte başlayan sanal eğitimi, kızının okulunun çok iyi uyguladığını söylüyor. Eğitim, internet üzerinden, yüzyüze, soru cevap şeklinde, öğrencinin de katılımıyla, sınavlarla, sınav sonuçlarına göre tekrarlarla “mükemmel” bir şekilde işlenmiş. Salgın bitene kadar bu uygulama sürebilir diyor.

BİR DEVLET OKULUNDA

Öğrenci sayısı gayet az olan, sınıf mevcutları 15’i geçmeyen, Orta Anadolu’da bir ilçedeki ilkokul müdürü arkadaşımla görüştüm. Son derece sıkı denetlenebilecek bu okul için bile, “veliler korkuyor elbette, eğitimciler de çünkü en büyük risk altında olanlar onlar” diyor.

NASIL BİR TEHLİKE?

Hacettepe Üniversitesi’nden Prof.Dr. Mehmet Ceyhan, DHA’ya açıklıyor: “10-19 yaş grubunun virüs bulaştırma riski çok yüksek. Bulaşan çocukların çoğu belirti vermiyor. O çocuk evde yaşı yüksek, kronik hastalığı olan birine bulaştırdığında anlıyoruz, bu da tedbiri geciktiriyor. Türkiye’de 18 milyon kişiden bahsediyoruz. Bunları kontrol etmek kolay değil.” (Korkusuz, 05 Ağustos)

YETİŞKİNLERİN BİRBİRİYLE TEMASINDAN KAÇINIRKEN…

Bir başka özel okulda kızı öğretmen olan yakınım anlatıyor: “Öğretmenlerin okula gelmesi zorunlu olduğu durumlarda, misal, sözleşme imzalatmak için, randevu ile, tek tek okula çağırıyorlar. Okulda, 17 Ağustos’ta mesai başlıyor. Ama öğretmenler evlerinden çalışacak, toplantılara internet üzerinden katılacaklar.”

Düşünün şimdi; bugün, yetişkinlerin bile birbiriyle temasları önlenirken, 10-15 gün sonra ne iyileşecek, nasıl bir mucize olacak ki çocukları, okullara, sınıflara dolduracaksınız?

Tarih: 06.08.2020 Okunma: 1221

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?

özgür deniz

06.08.2020 - 10:53

Saygıdeğer Paşam! ülkemiz ve milletimiz adına çok hayati önemde olan bir meseleye değinmişsiniz. gerçekten ülkemiz ve milletimiz için lanet bir virüs belasıyla karşı karşıyayız. ama Türkiye Cumhuriyeti Devleti Saygıdeğer Milli Eğitim Bakanı Ziya SELÇUK beyefendi ekibiyle birlikte tüm plan programı yatıklarını ifade ediyorlar. inşaAllah her şey ülkemiz ve milletimiz adına çok güzel olur. Yazı gayet açıklayıcı olmuş. fikir teatisi yaptığınız insanlarda elbette tereddütlerini dile getirmişler. çok dikkatli bir şekilde hareket etmeyi gerektiren önemli bir durum. devlet mutlaka gerekli planları programları yapıp en iyi netiyece varacatır ve en iyisi nasıl olacaksa o şekilde icrata geçecektir. İnşaAllah her şey devletimiz ve milletimiz adına güzel olur, olumsuz bir durum yaşanmaz. kalben derin saygılarımı sunuyorum, çok çok çok teşekkürler.

Yusuf Duva

06.08.2020 - 13:32

Teşekkür ederim yöneticilerin pek dikkate almadığı bir konuya dikkat çekmen mükemmel olmuş,salgın konusunda vatandaşını tanımayan yöneticilerin kurban bayramındaki tutum ve davranışlarının neye mal olduğunu veya olacağını beraberce yaşayacağız,keşke biraz ilime,bilime değer verseler de kötü günleri biran önce bitirsek.

Fazıl Karakapıcı

06.08.2020 - 16:14

Her zaman olduğu gibi çok kıymetli bir analiz. Tebrik ederim.