Türk Ordusu 2217 Yaşında

İsmail Hakkı CENGİZ - 01.06.2008

Oy gizli, haber kutsal, yorum hürdür.

            Türk ordusu ilk defa; Hun İmparatorluğu döneminde Mete Han tarafından M.Ö.209 yılında sağlam bir teşkilat haline getirtilmiştir. Mete han’ın büyük dehasıyla 10’lu kuruluş halindeki teşkilatlanma tarihi olan M.Ö. 209 yılı Türk Kara Kuvvetlerinin, dolayısıyla Türk Ordusunun kuruluş tarihi olarak kabul edilir. Her yılın 1 Haziran günü de Kara Kuvvetlerinin kuruluş günü olarak kutlanır.

            İlk kuruluşta en büyük askerî birlik, 10 bin kişilik güç idi. Bu birliğe Tümen adı veriliyordu. Tümenler 1.000’lere, 100’lere ve 10’lara ayrılıyor ve başlarına ayrı ayrı komutanlar atanıyordu. Tümenbaşı, binbaşı, yüzbaşı, onbaşı.

            Bilindiği gibi bugünün en modern orduları da benzer bir teşkilatı benimsemiş ve Mete Han’ın 2217 sene önce komutanlara verdiği rütbeleri kullanmaktadır. 10’lu kuruluş, bütün dünya ordularına Türklerin armağanıdır.

            Milletimizin uzun macerasında ve bugünlere gelmesinde en büyük paya sahip Türk Ordusunun (Kara Kuvvetlerinin) 2217’nci yaş gününü gönülden tebrik ediyorum.

            Mete Han’dan Mustafa Kemal’e kadar gelen, Bumin Kağanları, Kültigin’leri, Tuğrul ve Çağrı Beyleri, Alparslanları, Osman Gazileri, Fatihleri, Yavuzları, Kanunileri, kumanda eden veya etmeyen teşkilatın içinde bulunan bütün askerleri şükranla ve saygıyla anıyorum. Bu teşkilatın içinde kısa veya uzun bütün Türk erkekleri bulunmuştur. Hepsini selâmlıyorum, önlerinde saygıyla eğiliyorum.
 

            Büyük komutan, büyük lider ATATÜRK’ün, hitabet şaheserlerinden biri olan Türk Ordusuna değişmeyen mesajını sizinle paylaşmak istiyorum:

 

            Zaferleri ve mazisi insanlık tarihi ile başlayan, her zaman zaferle beraber medeniyet nurlarını taşıyan Kahraman Türk Ordusu!

            Memleketini en buhranlı ve müşkül anlarda zulümden, felaket ve musibetlerden ve düşman istilasından nasıl korumuş ve kurtarmış isen, Cumhuriyetin bugünkü feyizli devrinde de askerlik tekniğinin bütün modern silah ve vasıtalarıyla mücehhez olduğun hâlde vazifeni aynı bağlılıkla yapacağına hiç şüphem yoktur.

            Türk vatanının ve Türklük camiasının şan ve şerefini, dâhilî ve haricî her türlü tehlikelere karşı korumaktan ibaret olan vazifeni her an ifaya hazır ve amade olduğuna, benim ve büyük ulusumun tam bir iman ve itimadımız vardır.

            Büyük ulusumuzun orduya bahşettiği en son sistem fabrikalar ve silahlar ile bir kat daha kuvvetlenerek büyük bir feragati nefs ve istihkarı hayat ile her türlü vazifeyi ifaya müheyya olduğunuza eminim. Bu kanaatle Kara, Deniz, Hava Ordularımızın kahraman ve tecrübeli komutanları ile subay ve eratını selâmlar ve takdirlerimi; bütün ulus muvacehesinde, beyan ederim.

            *                      *                      *

 Kaynaklar: Kara Kuvvetleri Komutanlığı İnternet sitesi, Vikipedi, Millî Güvenlik Bilgisi ders kitabı.

 

        Üstatlardan

 

        TÜRKLERİN TÜRKÜSÜ
 

            Dilek yolunda ölmek Türklere olmaz tasa,
            Türk’e boyun eğdirir yalnız türeyle yasa;
            Yedi ordu birleşip karşımızda parlasa,
            Onu kanla söndürüp parçalarız, yeneriz.
 

            Biz Tufanı yarattık uyku uyurken Batı,
            Nuh doğmadan kişnedi ordularımızın atı,
            Sorsan şöyle diyecek gök denilen şu çatı;
            Türk gücü bir yıldırım, Türk bilgisi bir deniz.

             Delinse yer, çökse gök; yansa kül olsa dört yan,
            Yüce dileğe doğru yine yürürüz yayan,
            Yıldırımdan, tipiden, kasırgadan yılmayan,
            Ölümlerle eğlenen tunç yürekli Türkleriz.

                                                              ATSIZ


Önceki yazıları görmek için aşağıdaki kutuya tıklayın


Tarih: 01.06.2008 Okunma: 644

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?