ACİLEN YAPILMASI GEREKENLER...

Özgür DENİZ - 13.02.2023

Onlarca kez deprem yaşamış, binlerce canını enkaz altında bırakmış, çok büyük acılar tecrübe edinmiş bir ülke ve millet olarak bir an önce, hemen yarın başlanmak üzere, acilen ve acilen yapmamız gereken şeyler var. Naçizane aklıma gelenleri söylemek istiyorum. Ciğerim yanıyor, ruhumuz harabeye dönmüş durumda. Tarifine kelimelerin kifayetsiz kaldığı acılara gark olmuş durumdayız. Bu yüzden bugün söylemek zorundayız, söyleyebileceğimiz bir şey varsa.

 

Tüm müteahhitlerin belgeleri hemen yarın iptal edilmeli ve yetkin olanlara belgeleri detaylı tahkikatlardan sonra yeniden verilmelidir ve verilirken çok iyi inceleme yapılmalıdır, asla ve kata torpil olmamalıdır. Parası olan herkes bu işi yapabilir olmamalıdır. Yitirilen canlar düşünülerek işimizi yapmalıyız. Vazifemizi namusumuzla yapmalıyız.

 

Yapı denetimleri ve sair tüm denetimler, tüm teferruatlarıyla kanuna uygun şekilde, dürüstçe, namusluca yapılmalıdır ve asla tolerans olmamalıdır. Kanun bozuksa düzeltilmelidir. Kaybedilen ve kaybedilecek canlar düşünülmelidir. Dünyalık çıkarlar düşünerek yapmamalıyız yaptığımız hiçbir işimizi. Zira bu şekilde yapıldığında çok büyük bedeller ödeyeceğimiz aklımıza gelmeli.

 

Deprem sonrası için depremzedelerin barınacağı yerler yapılmalıdır ve afet zamanları için kullanılacak şekilde daima hazır tutulmalıdır. Kullanan insanlar normal yaşama döndükten sonra ayrılmalıdır. En az beş milyon ev yapılmalıdır ve bu evler deprem olasılığı güçlü olan vilayetlere olasılık oranına göre taksim edilmelidir. Bu evler mutlaka tek katlı olmalıdır ve her şehrin uygun yerlerine olabildiğince hassasiyetle yapılmalıdır, kifayetsiz ellere teslim edilmemelidir. O evleri korumak için bekçiler görevlendirilebilir devlet kadrosuyla.

 

Çok kullanışlı ve dayanıklı olacak şekilde milyonlarca çadır üretilmelidir. Bu çadırlar felaket anında acilen kullanılmak için olmalıdır. Zaten belli bir zaman sonra söylediğimiz evlere yerleşme olacaktır. Ama yine de çadır anında müdahale için sonsuz önemlidir. Bu çadırlarda bahsettiğimiz evler gibi deprem olasılığına göre şehirlere taksim edilerek şehirlerde hazır tutulmalıdır.

 

Yine milyonlarca konteynırlar üretilmelidir. Bunlarda yine felaket anında hem felaketzedeler için hem de yardıma gelenler için sonsuz faydalı olacaktır. Bu konteynırlar da bahsettiğimiz evler gibi deprem olasılığına göre şehirlere taksim edilerek şehirlerde hazır tutulmalıdır.

 

Milyonlarca hazır tuvalet üretilmelidir. Salgın hastalıkların önlenmesi adına yapılabilecek en hayati şeylerden biridir bu.

 

Yine anında müdahaleler için konteynır hastaneler üretilmelidir on binlerce ve hazır durumda bekletilmelidir.

 

Keza, AFAD kurumunun deprem olasılığı yüksek olan her şehirde, anında müdahale için, şubesi açılmalı ve yetkin ellere teslim edilmeli ve her şube için on binlerce insan eğitilerek hazır tutulmalıdır felaket zamanında anında müdahale için. Çünkü araç gerek kadar, yetkin insan kadrosu da önemlidir hatta yetkin insan kadrosu daha önemlidir. Bu yüzden felaket zamanlarında müdahale edecek olan kurumlar muhakkak geliştirilmelidir.

 

Aklıma gelenler bunlar. Elbette başka şeyler de vardır ama artık onları da devlet düşünecektir. Tüm bunlar için hemen yarın çalışmalara başlanmalıdır. Ve bu dediklerimiz behemehâl kısa sürede tamamlanmalıdır. Bizde yoksa olan yerden alınmalıdır. Ve üretilen ya da dışarıdan satın alınan araçların tümü şehirlere taksim edilerek şehirlerde kontrol altında muhafaza edilebilir. Zor değildir, yapılabilirdir ve bunu yapabilecek gücümüz vardır. Bu milletin vergileri bu hizmetlerde kullanılmalıdır. Ömür boyu verdikleri vergilerinin, Allah göstermesin ama başlarına bir felaket geldiğinde kendileri için kullanıldığının gösterilmesi için. İnsan yaşatılmalı ki, devleti yaşatacak insan varolsun. İnsan yoksa devlet olamaz. Devletin anlamı ve hükmü, insandır. İnsan yoksa hiçbir şeyin anlamı olmaz. Öyleyse her şey ama her şey insanı yaşatmak için olmalıdır. Bu devletin bütçesi bu devletin varlık sebebi olan insanların yaşaması içindir ve bu yolda harcanmalıdır sadece ama sadece ve harcamaktan da imtina edilmemelidir.

Tarih: 13.02.2023 Okunma: 156

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?