SOR KARDEŞİM...

Özgür DENİZ - 10.02.2023

Sor kardeşim, sor. Korkma sor. Sen bir canlısın, ölü değilsin. Ölülerin sorusu olmaz. Neyden, kimden, neden korkacaksın? Sen değil korkacak olanlar korksun, korkulacak bir şey varsa. İnsansın sen ve insanca yaşamak hakkın var, öyleyse soracaksın. Bu dünya kimsenin babasının malı değil ve kimse babasının malıymış gibi kullanma hakkına sahip değil. Bir insanlık anıtı gibi dikileceksin tüm dünyanın huzurunda tüm insanlığın karşısına ve ayırmadan soracaksın, acımasızca soracaksın, acıtacak soruların, çıldırtacak soruların, delirtecek soruların, delirecekler, çıldıracaklar, insansalar yürekleri acıyacak. Sormadıkça ezileceksin, aldatılacaksın, sömürüleceksin. Artık gerçeği öğrenmek ve öğrendiğin gerçekler temelinde sormak zorundasın. Kendi aklını kullan artık kardeşim. Ve o akılla sor, durmadan sor, merhametsizce sor ve cevap ara, gerçeği bulmak için ayakların parçalansın, gövden ezilsin, gözlerin kan çanağına dönsün, kalbin dursun gerekirse. Bu gözler neler çekti bilir misin, gecelerde gündüzü, gündüzlerde geceleri yaşadı yıllarca ama hep aradı gerçeği. Bu akıl neler çekti bilir misin ama sormaktan bir an bile geri durmadı yıllarca. Düşman ilan edildi, cezalandırıldı, hakkı gasp edildi, dalkavuk olması istendi ama asla ve kata durmadı, durmadan sordu. Soracaksın kardeşim, sorularınla korkutacaksın herkesi. İnsanca ve onurluca yaşamak istiyorsan soracaksın kardeşim. Yaşamak istiyorsan soracaksın kardeşim. Tanrı bile sormanı istedi! Çünkü akletmeni tavsiye etti. Akleden ise mutlaka sorar. Sorulacak çoook soru var, sor!


EKSTRA:

 

Ne biçim yazılar, haberler, videolar bunlar ya, çıldırmamak elde değil, derdiniz ne sizin ya, ne demek istiyorsunuz, lütfen haddinizi hududunuzu biliniz ya da bedelini öderseniz da ağlamayınız. Gerçekten de bu kadar da olmaz ya. Zaten inanıyorum ki, bedelini de ödeyeceksiniz, ödeteceklerdir. Gerçekten böylesi haberler yapılamaz, yazılar yazılamaz, videolar yayınlanamaz ya, nereden buluyorsunuz bu cesareti, kim koruyor sizi? Ben olsam bu haberleri yapanları affetmezdim, çünkü bu tür haberlerin yapılması kabul edilemez. Hatta sosyal medya denilen şeyi tamamen yasaklardım tamamen. Çünkü insanları yanlışa yönlendiriyor, kötülüğe sevk ediyor, ihanete itiyor.

 

https://www.karar.com/yazarlar/mehmet-ocaktan/gencecik-dallari-kirilan-annelerin-babalarin-sesini-duyabilir-1595526

 

https://www.karar.com/yazarlar/ahmet-tasgetiren/barut-yok-gibi-bir-sey-1595527

 

https://www.sozcu.com.tr/2023/yazarlar/necati-dogru/aglayip-uyanacagiz-7588896/

 

https://www.yenicaggazetesi.com.tr/erdoganin-nebatiye-bakisi-herkesin-diline-dustu-628717h.htm

 

https://www.cumhuriyet.com.tr/turkiye/basin-aciklamasinda-one-gecmeye-calisan-nebati-ile-erdoganin-bakismasi-gundem-oldu-2050787

 

https://www.sozcu.com.tr/2023/ekonomi/diyanetin-butcesi-afadin-4-5-kati-7589028/

 

https://www.yenicaggazetesi.com.tr/en-buyuk-konteyner-fabrikasina-sahip-kizilay-kebapciyi-mudur-atamis-628799h.htm

 

https://www.karar.com/guncel-haberler/imamoglunun-1999-depremindeki-goruntuleri-yeniden-gundemde-1727575

 

https://www.karar.com/yazarlar/ibrahim-kiras/milletin-ustune-devlet-yikildi-1595516

 

https://www.karar.com/sehir-haberleri/depremde-hayatini-kaybeden-seymanin-paylasimi-yurekleri-burktu-melek-1727554

 

https://www.odatv4.com/guncel/sahan-gokbakar-dan-fuat-kozluklu-ya-sen-muhabir-falan-degilsin--270309

 

https://www.yenicaggazetesi.com.tr/yikilmadik-hasar-gormeyen-binasi-yok-olum-muteahhidi-628554h.htm

 

https://www.yenicaggazetesi.com.tr/japon-muhendis-depremden-2-ay-once-uyari-yapti-628588h.htm

 

https://www.yenicaggazetesi.com.tr/erdogan-marmara-depreminde-kader-plani-dememisti-628568h.htm

 

https://www.yenicaggazetesi.com.tr/akpli-baskanin-depremde-140-daireli-sitesi-yikildi-islem-yapilmadi-628687h.htm

 

https://www.yenicaggazetesi.com.tr/erdoganin-2019da-kahramanmarasta-yaptigi-konusma-ortaya-cikti-628729h.htm

 

https://www.sozcu.com.tr/2023/gundem/olum-muteahhidi-hikmet-gunsayin-son-12-yilda-yaptigi-tum-binalar-yikildi-7589098/

 

https://www.sozcu.com.tr/2023/gundem/nereden-nereye-15-7588934/

 

https://www.sozcu.com.tr/2023/yazarlar/ugur-dundar/felaket-bagirarak-geldi-7588905/

 

https://www.yenicaggazetesi.com.tr/muteahhidi-kacarken-yakalamak-degil-yaparken-yakalamakti-asil-maharet-628819h.htm

 

https://www.yenicaggazetesi.com.tr/gaziantepli-depremzededen-carpici-iddia-madenciler-alihani-cikarirken-afad-kameralarla-geldi-628782h.htm

 

https://www.yenicaggazetesi.com.tr/kahramanmarasta-korkunc-iddia-enkazin-altindaki-yaraliyi-valinin-tanidigina-gitmek-icin-biraktilar-628719h.htm

 

https://www.yenicaggazetesi.com.tr/prof-dr-ovgun-ahmet-ercandan-iktidara-deprem-tepkisi-gorevinizi-yapsaniz-olmeyeceklerdi-628792h.htm

 

https://www.yenicaggazetesi.com.tr/gundem-cevizlibag-ataturk-ogrenci-yurdunun-bosaltilmasi-istendi-oteli-parasi-yok-mu-bu-devletin-628778h.htm

 

https://www.medyaradar.com/mersin-belediye-baskani-vahap-secerden-hukumete-cagri-planli-olarak-gonderiyorlar-haberi-2117199

 

https://www.medyaradar.com/ilahiyatci-aydan-deprem-bolgesinde-tekbir-elestirisi-bu-basli-basina-bir-cinayettir-haberi-2117236

 

Aşağıdaki yazı alıntıdır. Ne demek istiyor bu adam diye tam beş kez harf harf okudum yazıyı. Hala da okuyorum, ta ki idrak edesiye kadar ama mutlaka idrakine varacam meselenin. Bu adam haddini aşmış sanki. Nasıl böyle bir şeyi söyleyebilir, yazabilir? Lütfen haddinizi hududunuzu biliniz bayım, hangi cüretle böyle bir yazı yazıyorsunuz?

 

AK PARTİ NİÇİN İSRAİL İLE ANLAŞMA YAPIYOR?

 

Bizim için aslolanın yol olduğunu, sağlık olduğunu, maaş olduğunu, köprü olduğunu, tünel olduğunu, diploma olduğunu, gösteriş olduğunu velhasıl keyfimiz olduğunu; gerisinin bir hikâyeden ibaret olduğunu çok ama çok iyi biliyor.

Çünkü artık, bizim mahalleyi ikna etmeye bile gerek olmadığını biliyor.

Hangi icraatı yaparsa yapsın, faziletlerini anlatmak için hazır kıta bekleyen yazarları olduğunu biliyor.

Koca koca profesörlerin bir MKYK üyeliği için, bir adaylık için nasıl amigolaştığını biliyor.

Bizim mahallenin hiç bir ilkesinin kalmadığını; paraya, makama, kâra tahvil edilebilecek hiç bir teklife "hayır" demeyeceğini düşünüyor.

Bir bakan gördüğünde, bir vekil gördüğünde ellerini ovuşturarak taleplerini sıralayan bir kitleye hitap ettiğini biliyor.

AK Parti, seçmeninin ne istediğini çok iyi görüyor.

Çevresinde pek çok yalaka olduğunu biliyor.

Mal için, makam için, koltuk için, kendi cemaatine üç kuruşluk menfaat devşirebilmek için insanların nasıl iki büklüm olduklarını görüyor. STK'ların/cemaatlerin onur ve izzet peşinde olmayan, alışverişe odaklı tüccar/şirket mantığıyla yönetilmeye başlandığını biliyor.

Rahatları azıcık bozulsa ne "reis" tanıyacaklarını ne de "hoca" tanıyacaklarını çok iyi biliyor.

"Çünkü", diyor, "Bunlar Menderesi nasıl terk ettilerse, Erbakan Hoca'yı iki günde nasıl yalnız bırakıp AB'ci oluverdilerse, bizi de öylece bırakırlar."

Bizim risk ve tehlike gördüğümüz her yerde en temel şiarlarımızdan nasıl vazgeçebildiğimizi ve bundan hiç bir rahatsızlık duymadığımızı, duymayacağımızı bizatihi biliyor.

***

AK Parti bizi kandırmanın çocuk oyuncağı olduğunu biliyor.

Okumayan, araştırmayan, soru sormayan, sorgulamayan ve sadece ama sadece deliler gibi alkışlayan bir kitleye hitap ettiğini görüyor.

Bugüne kadar hiç bir tutarsızlığına, hiç bir çelişkisine itiraz etmeyen; sadık ama bir o kadar da gözü dışarıda, yeni tekliflere açık bir kitleyle birlikte olduğunu biliyor.

Bizim faizle, zinayla, kumarla, yalanla-dolanla yaşayıp, yine de "Dünya bizi bekliyor; Suriye bizi bekliyor, Mogadişu bizi bekliyor!" denildiğinde nasıl da cûşa geldiğimizi görüyor.

Çırılçıplak kadın fotoğrafları arasında Reisçilik yapan gazeteleri okuduğumuzu, yazarlarımızın bu gazetelerde "Suriye Cihadı"nda Türkiye'nin ne kadar "namuslu" bir politika izlediğini yazdığını biliyor. Bizim bundan sıkıntı duymadığımızı, her şeyi ama her şeyi tevil edebilecek kadar kurnaz ve rahatına düşkün olduğumuzu biliyor.

Bizim en temel özelliğimizin, tutarsızlığımızı pişkinlikle savuşturabilmek olduğunu biliyor.

Eğer öyle olmasaydı, AK Parti mübarek Ramazan günü böyle bir anlaşma yapamazdı. Eğer öyle olmasaydı kimi gazeteler bu anlaşmayı "Gazze Nefes Alacak" manşetiyle sunamazdı.

***

Bu manşette ifadesini bulan perspektifin bizi nasıl embesil yerine koyduğunu fark edebiliyor muyuz?

İşte biz buyuz.

Bizler, dünyanın en iğrenç işinin bir maharet gibi sunulabildiği bir kitleyiz.

Hiç bir kıymetimiz yok; bizler manipüle edilirken bile yetişkin muamelesi görmüyoruz. İlkokul 3. sınıf düzeyindeki argümanlarla kandırılabiliyoruz.

Eğer bizim, kendilerine itiraz edebilecek, gerçekçi ve sahih sorular yöneltebilecek erdeme sahip olduğumuzu düşünselerdi, bu işi yapmaya cesaret edemeyecekler, etseler de boncuk boncuk terleyeceklerdi. Hele hele yukarıdaki gibi bir manşet atmak hiç kimsenin aklına gelmeyecekti...

Acaba AK parti bu anlaşma sürecinde kendi seçmenin tepkisini bir kere olsun düşünmüş müdür?

Hayır. Hiç zannetmiyorum.

Çünkü bizim dünyadan vazgeçmek gibi bir erdeme sahip olmadığımızı adı gibi biliyor.

Bizim büyük iddialarda bulunmayı sevdiğimizi, ama hiç bir iddiamız için en küçük bir bedel ödemeye razı olmayacağımızı çok iyi biliyor.

Tutarsızlıklarımızın, bizi rahatsız etmediğini biliyor.

Yalanın, iftiranın, riyanın bizi rahatsız etmediğini biliyor.

Güçlünün karşısında nasıl mayıştığımızı, yere düşene ise tekme vurmaya hazır olduğumuzu görüyor.

Bizden zerre kadar çekinmiyor.

Bizim "Eğer eğrilirsen seni kılıcımızla doğrulturuz ya Ömer" kıssasını anlatmayı pek sevdiğimizi, ama bunu tarihimizde bir kere olsun yapmadığımızı, yapamayacağımızı görüyor.

Bizim "dik durma" retoriğine bayıldığımızı, ama dik durmanın gerektirdiği hiç bir bedeli ödemeyeceğimizi çok iyi biliyor. Hatta bizim mahallenin "dik durmanın" ne demek olduğunu bilmediğini de biliyor.

Bizim için aslolanın yol olduğunu, sağlık olduğunu, maaş olduğunu, köprü olduğunu, tünel olduğunu, diploma olduğunu, gösteriş olduğunu velhasıl keyfimiz olduğunu; gerisinin bir hikâyeden ibaret olduğunu çok ama çok iyi biliyor.

 

Mücahit Gültekin/İslami Analiz/Mücahit Gültekin Doç.Dr. Psikolog.

 

 

Tarih: 10.02.2023 Okunma: 154

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?