İNSANLIĞIN ÖZ-ELEŞTİRİSİ...363...

Özgür DENİZ - 01.02.2022

Hep birilerinin çıkarları mı gözetilecek ve onların çıkarları mı güvende olacak bu dünyada? Madem bir çıkar olacak ve o çıkarlar güvende olacak o zaman o çıkarlar niçin ezilenlerin çıkarları olmasın? Zaten insanlık tarihi boyunca ezilmişler, hakları gasp edilmiş, ürettikleri başkalarınca tüketilmiş, şimdi gülenler niçin onlar olmasınlar? Çıkarlarımızı behemehâl elde etmeye mi geldik bu dünyaya? Üç kuruşluk çıkarlarımız için mi yaşıyoruz ve dövüşüyoruz? Yazıklar olsun! Niçin mülkü özelleştiriyoruz da herkesin olmasını istemiyoruz? Oysa toprak ortaktır, su ortaktır, hava ortaktır ve emeğin gücüne dayanan ne varsa ortaktır. Madem mülk istifadeye sunulmuştur, niçin münhasıran birileri istifade etsin de herkes istifade etmesin? İnsanlığa ait olan her şeye birkaç kişi el koyacak, el koyanlar efendilik yapacaklar, çalışanlar maraba olacaklar, yerin dibine batsın lan böylesi bir düzen de, dünya da. Birilerinin hizmetini görmek için mi var mülk yoksa herkesin mutlu ve mesut olarak bir arada yaşaması için mi? Dünya için insanlığımızı bozuk para gibi harcıyoruz be. İyilikten el çekebiliyoruz, doğruya kulaklarımızı kapatabiliyoruz, adalete vicdanlarımızı örtebiliyoruz, güzelliklere kalbimizi körleştiriyoruz. Değer mi be değer mi? Sonra da başkaldırınca niçin başkaldırıyorsun oluyor. Kul gibi, köle gibi, köpek gibi yaşatılmaya eyvallah mı edeydim? Niçin olacak ahlaksız, şerefsiz zalimler, elbette herkesin hakkını alabilmesi için ve birilerinin hakkının başkalarınca gasp edilmemesi için. Öylece susalım mı, boyun eğip eyvallah mı edelim? Biz biliyoruz ki, suçlu tek değildir, zalim ne kadar suçlu ise mazlumda o kadar suçludur. Çünkü zulüm denilen şey tek bir tarafın yaptığı bir şey değildir, biri yapacak ve diğeri de onun yaptığına razı gelecek ki zulüm ortaya çıksın. Peki, şimdi söyleyin lütfen, münhasıran zalimler mi suçludurlar? Elbette ki onlar kadar mazlumlar da suçludurlar. Peki, biz suçlanmayı nasıl olurda tolere edebiliriz ve suskuya mahkûm oluruz yapılanlar muvacehesinde? Bir kale, gönüllü teslim alınır mı ya da edilir mi? Bir çağa son verip, bir çağı başlatmak spontane olacak bir şey midir? İrade denilen şey nedir ve niçin vardır o zaman? Hakkınızı arayın, almak için onurlu kavganızı vermekten imtina etmeyin ve asla haklı iken geri de çekilmeyin.


EKSTRA:


https://www.sozcu.com.tr/2022/yazarlar/soner-yalcin/yoruldum-6923412/?utm_source=yazardetay&utm_medium=free&utm_campaign=dahafazlahaber

 

Bu yol yorgunluk yoludur maalesef. İnsanlığın topraklarında dosdoğru olana, dürüst olana maalesef yer yoktur. Acı ve yalnızlık; savaşçının kaderidir, yeryüzünün tüm büyük aydınları bunda hemfikir olmuşlardır ve sözlerine de yansımıştır bu, çünkü bunu yaşamışlardır. En efsane figür olarak şehit doktor büyük sosyolog Ali Şeriati hafızalarımızda yer tutmuştur. Mutlak suçsuz olarak, sadece insanlık adına savaştığın için 18 yılını zindanlarda geçirmek ne demektir bilir misin arkadaş?


Tarih: 01.02.2022 Okunma: 232

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?