İNSANLIĞIN ÖZ-ELEŞTİRİSİ…206…

Özgür DENİZ - 20.08.2021

Bizim, insançocukları olarak, kendisinden çoook uzakta kaldığımız, artık yaklaşmak istesek bile bunun bi hayli zor olabileceği aşikâr olan felsefeyle irtibat kurmamız gerektiği görülmektedir. Şeyleri anlayabilmemizin önkoşulu budur. Zira felsefe hem şahsiyet inşa edicidir hem de gerçeklere yaklaştırıcıdır. Bu, gerçeğin ta kendisidir. Felsefe, varlığın anlamına giden yolu bulma, o yolda nasıl yürüyeceğini bilme, bildiğin yolda hangi işaretleri takip edeceğinin farkına varmanın yöntemidir. En başta felsefe sana işlekliği ve işlevselliği her daim canlı olan bir zihin bahşedecektir. Felsefe haddizatında bir disiplindir, varoluşsal bir disiplin. Sana sorular sordurur ve soruları nasıl soracağını söyler, sorgulamalar yaptırır sana ve sorgulamalarının hangi disiplin çerçevesinde yapacağına dair önbilgi verir. Felsefe, seni özgür bir birey kılar, tüm zincirlerinden kurtulmanı sağlar. Kaderinin başkalarınca çizilmesine müsaade etmemeni öğütler. Algılamanı, anlamanı, kavramanı, hissetmeni, farkında olmanı, ihsas etmeni kolaylaştırır ve bu yetilerini geliştirir. Kimlikle ve dinle uyuşturulmanın önünde barikat kurarak seni her türlü kuşatmaya karşı korur. Önyargının gücüne meydan okumanı sağlar. Sekterliğin, dar kafalılığın, alıklığın, bönlüğün mengenesinden alır çıkarır seni.  Kendin olmana giden yolda sadık yoldaşın olur. Düşünmenin yolunu açan, düşünmeyi dahi düşünmeyi öğreten yöntemdir. Felsefeden mahrumluk, kendinden, hayatın anlamından ve masivadan, maveradan mahrumluktur. Belki kaosun tam ortasıdır felsefe ama kozmosa giden yolun da ta kendisidir. Felsefe sahip olmaz, sahip olma derdi yoktur, sürekli yoldadır. Önkoşulsuz, hesapsız, umarsız sormak ve sorgulamaktır felsefe, karanlığı sorularla aydınlatmaktır. Direnmektir felsefe. Filhakika, düşünceye ulaşmak için gözlerinin önüne koyduğun bir mikroskop gibi bir şeydir felsefe. Bilme isteğinden mütevellit bir hazinedir. Felsefesiz kalmak, yolda kalmaktır, karanlıkta olmaktır. Felsefesiz kalmayın, felsefeden kopmayın. Oyuncak olmayın. 

Tarih: 20.08.2021 Okunma: 229

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?

İ. Hakkı Cengiz

21.08.2021 - 16:13

Bütünüyle katılıyorum. Zengin bilgi birikiminle hem senin sütunun hem de genelhaberler zenginleşiyor. Seninle aynı sayfalarda yazmakla iftihar ediyorum. Kalemine, zihnine sağlık, can kardeşim. Dualarım seninle... Selâmlar.

Özgür Deniz

21.08.2021 - 16:32

Tüm kalbimle bilincimle içtenliğimle samimiyetimle benliğimle sonsuz teşekkürler inşaAllah saygıdeğer paşam saygıdeğer ağabey. Çok çok çok teşekkürler. Kalben sonsuz derin saygılar ve aynı duygu ve düşüncelerle bilmukabele.