VATANPERVERLİK VE ALÇAKLIK...

Özgür DENİZ - 25.05.2021

Bu topraklara bağlılığımı, kendisiyle ölçebileceğim bir bağlılık görmüyorum. Elbette bu kıyası bendenizle aynı düzeydeki benzerlerimle yapmıyorum. Biz topraktan aldığımızın mukabilinde toprağımıza bağlı değiliz yani torağımızı sömürdüğümüz kadar onu sevmiyoruz. Hiçbir şey almasakta bağlılığımız hasbidir ve daimdir. Zaten aldığımız bir şeyde yoktur.  Faraza bu topraklara bendenizi bağlayacak hiçbir şey yok ve bulamadım da, bu toprağa karışarak toprağı hamurlaştırmış olan terim, yaşım, kanım, emeğim kifayet eder bu toprağa ölümüne bağlanmama. Biz nasıl bağlıyız gibisinden soru soracak olan olursa da umursamıyorum. Bunu söylerken de herkesi kastetmiyorum. Çünkü bu topraklardan sayılarla ifadesi çok zor olan servetler kazanarak toprağa bağlılık gösterdiğini söylemek çok kolaydır ve hiçbir götürüsü yoktur. Ki, zaten bağlılıkta getirisi kadar olmaktadır her daim. Bu yüzden ölümüne bağlıyım ama aptal da değilim. Bu topraklara kimin, nasıl ve niçin bağlı olduğunu da idrak edebilecek zekâya sahibim. Toprağa bağlılık ne demektir ve nasıl olur onu da idrak edebilecek zekâya sahibim. Toprak edebiyatı yapan herkese inanacak kadar da saf ve aptal değilim. Zaten işin içine edebiyat girdiği vakit biliniz ki, olan olması gerektiği gibi olmadığı için dâhil oluyordur edebiyat. Ne vatanperverler bilirim, kalbini yarıp baksanız ihanet fışkırır. Biz, kimin, ne zaman, niçin bağlılık serenatları terennüm ettiğini de çok iyi biliriz. Velakin ne acıdır ki, bu toprakta her zaman onlara vermiştir. Geçelim!

 

“”Aydınlanma dehasının biricik temsilcisi saydığım Samuel Johnson’un acımasız hükmü çıkıyor karşıma: “Vatanperverlik, bir alçağın son sığınağıdır.” Bu hükmün isabetine bütün kalbimle inanıyorum. Alçaklar öylesine alçaktırlar ki, alçaklıklarını devam ettirebilmek için, sair çarelerini hızla tüketip, en sonunda vatanperverliğe sığınırlar; ama dikkat edin: Alçakların sığınmış olmaları yüzünden vatanperverlik alçaklaşmaz. Alçaklar, alçaklıklarını, vatanperverlik taslamadan önce nasıl belli etmişlerdi? Onu tespit etmemiz lâzım. Alçakça işler yaptıktan sonra cezadan kurtulma ümidiyle vatanperverliğin mazeret yerine geçeceğini beklemek Türk tarihinde de, dünya tarihinde de nadir görülen olaylardandır.””

 

İsmet Özel-Cuma Mektupları-6-

 

Aklımda kalana göre 10 seri olması lazım Cuma Mektupları. Şimdi hafızamda taze değil ama tümünü harf harf okumuş olmam lazım. Ama her biri de efsane denilebilecek çapta eserler. Mutlaka okuyun derim naçizane fikrimce. Mutlaka öğreneceğiniz bir şeyler vardır. Zira yazan insan basit birisi değildir. Serinin her biri ayrı derinliktedir ve namuslu düşünceleri mündemiçtir. Yani çendan kendi inandıklarını namusluca kaleme almıştır. Zaten bu topraklarda doğru ve dürüst kalan nadir aydınlardandır. Bildiğim kadarıyla hayatında eğilip büküldüğü bir dönem hatırlamıyorum. Kalemini satan bir insan değildir. Hiçbir vakit dalkavukluğuna, sahtekârlığına, riyakârlığına şahitliğim yoktur. Neyse o olmuştur. Söylediğim gibi, bildiğim kadarıyla. Elbette aynı minvalde düşünülür ya da düşünülmez ama hakkını da vermek icap eder. Yiğidi öldür hakkını yeme demişler. Namuslu namusludur. Her düşüncenin namuslusu olduğu gibi namussuzu da vardır. Tıpkı her düşüncenin yobazı ve aydını olduğu gibi. Bizim gibi düşünmeyen birine bizim gibi düşünmediği için namussuz diyecek kadar namussuz değiliz. Bizim gibi düşünen biri de namussuzsa şayet ona da namuslu diyecek kadar namussuz değiliz. Çünkü bizde namuslu yaşamaya çalışan bir insanız. Bu meyanda olmadık yerde, olmadık şey için vatan sevgisinden söz edilmesinden ve Allah aşkına denmesinden nasıl tiksiniyorum tahmin edemezsiniz ve keşke vatan diye bir şey olmasaydı ve Allah’a inanmasaydıkta böylesine istismar etmeseydik bu iki ulvi olguyu diyorum. İşimizi insanca, namusluca, onurluca yapmıyoruz, sonra da sığınacak liman arıyoruz. Bunu yapanlarda var, bunu yiyenlerde var.

Tarih: 25.05.2021 Okunma: 266

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?

İ. Hakkı Cengiz

29.05.2021 - 12:27

Her iki düşünürden yaptığın alıntılar çok vurucu. Lâkin senin cümlelerin de yumruk ağırlığında: "keşke vatan diye bir şey olmasaydı ve Allah’a inanmasaydık da böylesine istismar etmeseydik bu iki ulvi olguyu diyorum. İşimizi insanca, namusluca, onurluca yapmıyoruz, sonra da sığınacak liman arıyoruz. Bunu yapanlar da var, bunu yiyenler de var." Üstelik zengin dilimin zengin ifade gücünü yansıtıyor. Var ol can kardeşim. Kalemine sağlık. Selâmlar...

özgür deniz

29.05.2021 - 13:21

eyvallah inşaAllah saygıdeğer paşam saygıdeğer ağbey. kalben sonsuz teşekkürler. maalesef vatanı soyuyoruz, her değeri ve olguyu hoyratça kullanıp tüketiyoruz sonra da çarkımız dönmemeye başlayınca vatanseverlik edebiyatı yapıyoruz. klasik sağcılık özelliği. bu millet zihniyetini acilen değiştirmelidir ve mutlaka bir zihniyet devrimi oradan da toplumsal devrim yapmalıdır behemehal. derin saygılar selamlar.