İNSANLIĞIN ÖZ-ELEŞTİRİSİ...113...

Özgür DENİZ - 08.04.2021

Otorite, insanı özünden koparıp başka bir şeye dönüştürür. Otoritenin olduğu her yerde insanlar aline olurlar ve anksiyeteye maruz kalırlar. Çünkü otorite demek zorlayıcılık demektir, muayyen normlara, formlara (((tabi bunlarda asli bağlamlarından kopmuş halleriyle vardır))) metazori tabi olmak demektir, seçmediğin şeylere maruz kalman ve onlara göre yaşamak zorunda olman demektir. Gönüllülük esas değildir, mecburiyettir esas olan. Misal; kudrette otorite, mülkte otorite, din de otorite insanlık adına büyük tehdittir ve tehlikedir. Çünkü otoritenin mutlak hâkimiyeti, insanlığın mutlak acziyetidir. Otorite kişinin haysiyetinin çiğnenmesini tevlit etmiştir insanlık tarihi boyunca. Böylesi bir yerde insanlığın acımasızca ve amansızca sömürüsü vardır. Bu yüzden her türlü otoriteye muhalifim. Her şey Tanrı’nındır ve O’na ait olan şeyleri de bu dünyada yaşayan, canlı, kanlı, iradesi olan, ihtiyarı olan, tercih hakkı bulunan tek varlık olarak insan kullanabilir, ne kendisine ne de başkalarına zarar vermeden. Kudrette, servette, dinde Tanrı’nındır ve gerçek böyleyse, öyleyse Firavun’lara, Karun’lara, Haman’lara eyvallah etmemizi icap ettirecek hiçbir durum yoktur. Çünkü insanlık bunların tasallutlarından kurtuldukları vakit gerçekten özgür olacaklardır ve insanca yaşama kavuşacaklardır. Zira o vakit gerçeğin kendisi özgür olacaktır. Çünkü bunlar varoldukları müddetçe, insanlığın mukadderatı hep bunlar tarafından yazılacak ve çizilecektir. İnsanlık behemehâl kendi kendisiyle ve diğer insanlarla barış içerisinde, kardeşçe yaşamasını becerebilmelidir. Kendini yönetemeyen yönetilir. Köleciliği ve köle olmayı tolere edenlere efendiler kendiliklerinden ortaya çıkar. Her efendi köle, her köle efendi arar çünkü. Ne efendiler kölesiz, ne de köleler efendisiz yapamazlar, zira alışmışlardır. Hiç akletmiyor musunuz?

Tarih: 08.04.2021 Okunma: 290

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?

İ. Hakkı Cengiz

10.04.2021 - 10:10

"Her şey Tanrı''nındır." Bu iman güzel hatta imanın zirvesi! Lâkin Firavunlar, Karunlar da buradan yürüyorlar: Biz diyorlar, Tanrı adına hükmediyoruz. Tabii ki vurguladığın gibi, onlara hiçbir ihtiyacımız yok. Eline sağlık, can kardeşim. Selâmlar...

özgür deniz

10.04.2021 - 12:01

eyvAllah inşaAllah saygıdeğer paşam saygıdeğer ağabey. kalben sonsuz teşekkürler ve aynı duygu ve düşüncelerle bilmukabele. her şey Tanrı''nındır kuşkusuz ve Tanrı herkesin içinde olduğu içinde her şey herkesindir ama birilerinin inhısarındadır ve yine birilerinden behemehal alınmalı herkese ait kılınmalıdır her şey. mülk her daim münhasıran bir kaç kişi arasında dönüp duran ve hep o bir kaç kişinin etrafında paylaşılan bir güç aracı olmaktan çıkarılmalıdır bedeli ne olursa olsun. derin saygılar selamlar.