İNSANLIĞIN ÖZ-ELEŞTİRİSİ...109...

Özgür DENİZ - 04.04.2021

Farklı düşün insanlarıyla bir araya gelmek, onlarla oturup konuşmak, paylaşımlarda bulunmak, kendi fikrini savunmayacağın, gizleyeceğin, açığa vurmayacağın anlamına gelmez ki. Ki, bendeniz de böyle bir şeyi kastetmiyorum. Her şeyden önce bir fikre sahip olanlarla bunu yap diyorum, bir fikre sahip olanlar da nezaket temelinde, seviyeyi gözeterek hareket ederler zaten, özgürdürler ve özgür bırakırlar. Zira korkmazlar, çünkü fikirleri vardır ve o fikirlerinin apolojisini yapabilecek hamuleleri vardır. Bilakis fikir insanı olamazlar. Fikirden söz edemezler. Ediyorlarsa da sözde fikir insanıdırlar, fikirleri yoktur ama varmış gibi göstermek zorunda kalıyorlardır. Çünkü fikri olan insan özgürlük manyağıdır ve kimsenin de özgürlüğünü tahdit etmez, edilmesine de eyvallah etmez. Çünkü fikir, özgürlüğün çocuğudur. Özgürlüğün noksanız olmadığı yerde fikir dünyaya gelmez. Herkesin kendi fikriyle ve kişiliğiyle varolduğu ama böyle varolanlara da saygı duyduğu bir ortam belki bu dünyadaki en onurlu, aydınlık, duygulu, yüksek düzeyli bir ortamdır. Hangi ideolojiden olursan ol, farklı bir ideolojiden (((Anarşist, Sosyalist, Komünist, Faşist, Kemalist, İslamcı, Milliyetçi vb.))) insanlarla oturup, onları tanıyıp, onlarında seni tanıması bence harika bir şeydir. Belki de dünyadaki en büyük zevktir. Düşünsenize, bir bahçe var, milyon çiçek var ve hepsini tek tek kokluyorsun, kokularını içine çekiyorsun, sonra da kokusunu yüreğinin derinliklerinde bırakana gönlünü veriyorsun ya da onu gönlüne alıyorsun, ne büyük ve derin bir saadettir bu. Hem böylesi bir şey, önyargının gücüne karşı direncini de artırır. Bugün insançocukları olarak önyargının gücüne boyun eğdiğimiz için birbirimizi yanlış tanıyor değil miyiz, öyleyse niçin doğru tanımak için tanışmayalım? Ki, dünyada milyonlarca çiçek vardır, senin tanımadığın çiçek yok değildir, sen tanımadığın için eksiksindir. Öyleyse her çiçeği tanımak, her çiçeği koklamak iktiza etmez mi? Arı da balını milyonlarca çiçeğin özünden yapmıyor mu? Bu dünya, boş yaşayıp boş gitmeye değmez, tek başına yaşayıp tek başına ölmeye değmez, tek başına tok ve mutlu olmaya değmez. İnsanları tanı ve sev arkadaş!

Tarih: 04.04.2021 Okunma: 282

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?

İ. Hakkı Cengiz

04.04.2021 - 11:45

Fikri, fikir özgürlüğü özlemini şahane tasvir ve ifade etmişsin. Kalemine sağlık, can kardeşim. Yalnız, "Bilakis fikir insanı olamazlar. Fikirden söz edemezler. Ediyorlarsa da sözde fikir insanıdırlar, fikirleri yoktur ama varmış gibi göstermek zorunda kalıyorlardır." cümleleri kimden bahsediyor, anlaşılmıyor. Selâmlar...

özgür deniz

04.04.2021 - 13:25

eyvallah inşaAllah saygıdeğer paşam saygıdeğer ağabey. aynı duygu ve düşüncelerle kalben bilmukabele. genel bir değerlendirme o sözler saygıdeğer paşam. fikir hürriyetine fikre saygıya tahammülü olmayanlar için. fikir insanları farklı fikirlerden korkmazlar. fikre tahammül ederler. ama fikir insanı olmayıpta fikri varmış gibi görünmek isteyenler tahammülsüzdürler. derins aygılar selamlar inşaAllah.