İSTEMEK, ACI ÇEKMEKTİR...

Özgür DENİZ - 17.01.2018

İnsançocuğu ister! Bilinçsizce, şuursuzca ister. Bitmeyen isteklere sahiptir. Fakat ne istediğini bilmez, neyi istediğini bilmez, neyi isteyeceğini de bilmez. Bu yüzden de yaşadığını sanır ama asla yaşayamaz, zaten yaşamamaktadır, münhasıran yaşadığı sanrısıyla yaşamaktadır. Ömrünü istemekle ve istediklerine ulaşmak için her şeyini vermekle geçirir. İhtiyacı olan şeyi ister, ihtiyaç duymadığı ve bir ömür ihtiyaç duymayacağı şeyi de ister. İsteklerine ulaşmak için her türlü pisliği yapar çoğu zaman hatta çoğu çoğu zaman. Bu yüzden bencildir insançocuğu ve yine bu yüzden herkesin istediği şey hiçbir zaman olmaz ama herkes, herkesin istediği şeyi istiyormuş gibi görünür, yani sahtekârdır insançocuğu haddizatında. Hep kendisine odaklıdır, kendisinin olmasını ister münhasıran. İsteklerine ulaşamadığı zamanda içsel bir acı duyar. Niye? Çünkü istemenin özünde acı saklıdır, istemek acıyla yoğrulmuştur. İnsan yaşamı istediği için varolmuştur ama yaşamanın özü de aynı şekilde acıyla dolmuştur. Herkes kendi bencil istekleri uğruna sarf ettiği eforu, başkaları adına da sarf etmiş olsaydı ve bunda da samimi olsaydı dünya bambaşka bir yer olurdu. Yaşamak acı vericidir, ahmak insan da o acıyı besleyecidir. Verenler vermezler, yalnız istetirler, yalnız istemenin isteklerinden vazgeçmek olduğunu bilmezsin. Bazı şeyleri alamazsın ama alırsınız!

 

EKSTRA:

 

‘’’’Her insan kendi adasında yaşar.’’’’

 

Bertolt Brecht

 

‘’’’Dünya, zengin din adamlarının, yoksul ve aç insanlara erdem üzerine vaaz ettikleri bir rezillik yeridir.’’’’

 

Umberto Eco

 

‘’’’Anne, baba! Senin namazın sürekli tekrarlanan bir tür sportif hareketlere benziyor. Hiçbir ahlaki etkisi, ameli düzeltme ve sağlıklı bir neticesi olmayan bir şey! Sabah, öğlen, akşam hep aynı şeyi yapıyorsun, ancak ne yaptığın hareketlerin ve okuduğun şeylerin anlamını biliyorsun ne de namazın esas felsefesinden, hikmet ve hedefinden haberin var. Sen diyorsun ki namaz kılmak Allah'la konuşmaktır. Düşün şimdi, bir kimse muhatabıyla konuşuyor ancak kendisi ne konuştuğunu anlamıyor. Bu nasıl bir şey?’’’’

 

Ali Şeriati

 

‘’’’Eğer herhangi bir şeyi saklarsan, seni öldürürüm. Eğer gerçeği kıvırırsan, ya da gerçeği kıvırdığını düşünürsem, seni öldürürüm. Eğer bir şeyi atlarsan, seni öldürürüm. Aslında, Nick, hayatta kalmak için bayağı uğraşman gerekecek. Söylediğim her şeyi anladın mı? Çünkü eğer anlamadıysan, seni öldürürüm.’’’’

 

Ateşten Kalbe, Akıldan Dumana Filminden

 

TOLSTOY'DAN

 

• İnsanı bedenen ameliyat etmek için uyutmak, ruhen ameliyat etmek için ise uyandırmak gerekir.

 

• Bir insan acı duyarsa canlıdır. Başkasının acısını duyarsa insandır.

 

• Herkes insanlığı değiştirmeyi düşünür ama hiç kimse önce kendini değiştirmeyi düşünmez.

 

• Varlığı bir şey kazandırmayan insanların, yokluğu hiçbir şey kaybettirmez.

 

• Bil ki, yaşadıklarınla değil yaşattıklarınla anılırsın. Ve Unutma; ne yaşattıysan elbet bir gün onu yaşarsın.

 

• Öyle horozlar vardır ki, öttükleri için güneşin doğduğunu sanırlar.

 

• İnsanoğlunun değeri bir kesirle ifade edilecek olursa; payı gerçek kişiliğini gösterir, paydası da kendisini ne zannettiğini. Payda büyüdükçe kesrin değeri küçülür.

 

• Bozuk para insanın cebini deler, bozuk insan da kalbini. Bu yüzden harcayın ikisini de gitsin.

 

• Bir insanı bulunduğu mevkiiyle değil, göz koyduğu mevkiiyle ölçmek gerekir.

 

• Güzel olan sevgili değildir, sevgili olan güzeldir.

 

• En güçlü iki savaşçı sabır ve zamandır.

 

• Hayat bizi resmen dört işlemle sınar; gerçeklerle çarpar, ayrılıklarla böler, insanlıktan çıkarır ve sonunda topla kendini der.

Tarih: 17.01.2018 Okunma: 719

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?