YAKARIŞ...

Özgür DENİZ - 11.12.2017

Yüce Rabbim! Beni insan olarak yarattın, insan gibi yaşamakta direnme gücü ver. Beni nefsimin tuzaklarından koru. Şerefimi düşürmekten muhafaza eyle. Ahlak ve adalet yasalarını gerek özel, gerekse genel hayatta uygulamakta beni iradeli kıl. Hiçbir kula boyun eğmeyecek, hiçbir kulun hakkını yemeyecek bir karakterle yaşamayı nasip et. Hareketlerime ve hayatıma istikamet ver. Zorluklara karşı sabırlı ve dayanıklı kıl beni. Gözlerime güç, bakışlarıma isabet ver. Aklımı koru ve aklıma kuvvet, düşünceme aydınlık ver. Ellerimi ve midemi kirlenmekten koru. Ayaklarımı hakikat üzere sabit kıl. Gövdemi yıkılmaktan koru. Bana zalimlerin zulümlerine uğramış mazlumlar için kavgaya atılma cesareti ver. Kabiliyetlerimi fark etmek yönünde ince anlayış bahşet. İnsan dâhil yarattığın her türlü varlığın şerlisinden emin eyle. Kıskançlık ve kompleks gibi duygulardan uzak kıl ve bu duygulara batmış olanlardan koru. Bana kitabı, kendimi ve varlığın her zerresini okuma gücü ver ve okumamı yükselt ve derinleştir. Bana okuduklarım, duyduklarım ve gördüklerim üzerinde düşünme gücü ver ve düşüncemi yükselt ve derinleştir. Bana her sözü, her hareketi ve varlığın her zerresini anlama gücü ver ve anlamamı yükselt ve derinleştir. Ellerimin hareketlerine, ayaklarımın hareketlerine, gövdemin hareketlerine, bakışıma, duyuşuma, görüşüme ve duruşuma asalet ver. Ve lütfen okuduklarım, düşündüklerim ve anladıklarım istikametinde, hiçbir bahane üretmeye tevessül etmeden, kardeşim dahi olsa bilinçli ve farkında olarak yaptığı hiçbir günahı tolere etmeden ve ama’lara yeltenmeden, onurlu eylem ortaya koyabilme iradesi ver bana. Gerekeni yapmamak için gerçeği örtmeye yeltenecek kadar düşürme beni. Bu yüzden de farz-ı misal insanlığın emeğini sömüren birine fert olarak hangi cezayı verebileceksem o cezayı verecek kadar yürekli kıl beni ve ama’larla, türlü bahanelerle o cezayı vermekten vazgeçmeyecek kadar iradeli ve asil kıl beni. Düşmanı suçlayıp yargılamadan evvel kendimi suçlayıp yargılayacak bilinç ve ince kavrayış ver bana. Suç işleyipte, suçumu örtmek için düşmanı yargılama gibi kirli yöntemlere yeltenmeyecek kadar onurlu kıl beni. Âmin.

 

EKSTRA:

 

“”İnsanlığın kadim bir sorunudur; insançocukları hayatlarına yön veren düşünce sistemlerini (din ve ideolojiler) bilmişler ama bildiklerine inanmamışlardır. İnananlar her daim çok çok azınlıkta kalmışlardır. İnanma olmayınca da ameller-eylemler hep sahte olmuş ve netice hâsıl olmamıştır. Maksat münhasıran dünya olunca, inanmakta maksada erişmeye ket vurunca, inanmak sahte olmaktan öteye gidememiştir, boğazdan aşağıya inememiştir. Hakikat budur!””

 

Bendeniz

 

“”Allah’ı aklıyla bilip, Allah’a kalbiyle inanmayanlar; Allah var, Peygamber var, Kur’an var der dururlar ama Allah’ın, Peygamberin, Kur’an’ın emrine uymazlar. Çünkü eylem, bilmenin değil inanmanın çocuğudur. Bu türler mütemadiyen konuşurlar dururlar, cerbeze yaparlar. Çünkü Allah’a inananlar; Allah var bil ama bir de emri var uy derler derunlarında. Allah’ı bilenler ise kendilerini emirlerden muaf tutarlar. Bu yüzden de Allah’ı bilenler, Allah’a inananları anlayamazlar. Anlamadıkları içinde bitevi yargılarlar ve suçlarlar. Üstelikte güya bildiklerini sandıkları halde. Çünkü bilgileride kurudur. Her bilen inanmaz ama her inanan bilir. Bilenler, inananları insanlık tarihi boyunca yargılamışlar, suçlamışlar ve taşlamışlardır.””

 

Bendeniz

 

“”Duygu, aklı kımıldatan kuvvettir.””

 

Nurettin Topçu

 

“”Bir tek kalbin kırılmasını önleyebilirsem. Bir yaşamdan acıyı alabilirsem ya da bir acıyı hafifletebilirsem ya da bir ardıç kuşunu yuvasına koyabilirsem, boşuna yaşamış olmayacağım.””

 

Emily E. Dickinson

 

“”Telefonlarımızı kırmamak için gösterdiğimiz çabayı, kalp kırmamak için gösteremiyoruz. Telefonumuzdaki bir çizik için pişmanlıklar yaşıyoruz da, bir kalpte oluşturduğumuz bir çizik için bir kez bile pişmanlık yaşamıyoruz.””

 

İbrahim Tenekeci

 

‘’’’Muhammed İkbal’in söylediği; ‘’aklı kâfir kalbi mümin, kalbi kâfir aklı mümin’’ ne demek acaba? Mesela; Muhammed İkbal Nietzsche için, Ali Şeriati Jean Paul Sartre için ‘’aklı kâfir kalbi mümin’’ ifadesini kullanır.’’’’

 

Bendeniz

 

‘’’’Jean Paul Sartre şöyle demiştir; ‘’eğer bir dine inanacak olsaydım, bu din Ali Şeriati’nin dini olurdu.’’ Peki, bunu ne söyletmiştir? Nasıl söylemiştir? Hangi duygularla ve düşüncelerle söylemek gereği hissetmiştir? Ya da Ali Şeriati bu sözün söylenmesine nasıl vesile olmuştur? Söyletecek ne yapmıştır?’’’’

 

Bendeniz

 

‘’’’Her günahtan sonra pişmanlığın olmayışı yeni bir günahtır.’’’’

 

Kierkegaard

 

‘’’’Bütün dürüstlük ve samimiyetle hakikati istemek cesaret ister.’’’’

 

Kierkegaard

 

“”Zeka, zeka, zeka ve yine zeka ilk evvelde, sonra mücadele, gayret, çaba, emek, dua, daha sonra isabetli, akıllı, adil karar ve ennihayet: Zafer!””

 

Bendeniz

Tarih: 11.12.2017 Okunma: 759

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?