AKIL-HAYAT-KADER...

Özgür DENİZ - 12.11.2017

Ey insanlığın şerefli müntesipleri ve hasseten ve hususen aziz gençlik! Tüm bilincimle ve şuurumla, kesif bir samimiyet ve ciddiyetle, demir ve çelik gibi bir sertlikle ve mutlak masumiyet ve doğallıkla sesleniyorum. Allah ve insanlık namına sesleniyorum. Nolursunuz yapın bunu diye sesleniyorum. Sizlere, bir kardeşiniz olarak, naçizane ölümsüz önerimdir ve bu önerim son nefesimde de yapacağım önerimdir ve sizlerde öneride bulunabilirsiniz elbette; Allah ve insanlık aşkına, nolur, aklınızı kullanın, aklınızı kullanın, aklınızı kullanın. O akıl, o kafada çürüyüp gitmesin. O akıl, birilerinin avuçlarında ve ceplerinde olmasın. O akıl, size verildi ve sizde dursun ama sizin tarafınızdan kullanılsın. O akıl, o kafada, kaderinize etkide bulunsun diye var. O akıl, yaptığınız her şeyden sorumlu olmanız için var ve bu yüzden anlamlı. O akıl, iyi kötü, doğru yanlış, yalan gerçek arasında isabetli seçim yapabilmeniz için var. Aklınızı kullanmazsanız karanlığın ve pisliğin dibine gömülmekten kurtulamazsınız ve hiçbir zaman yaşamak sevincini duyumsayamazsınız. Hayata evinizin tüm pencerelerinden bakın ve aklınızla bakın. Her insanla iletişim kurun. Hiçbir insandan ürkmeyin, korkmayın. Farklı bakış açılarıyla da hayata, olgulara ve olaylara bakmayı öğrenin. Bilakis dar bir karanlıkta çürüyüp gidersiniz. Biraz kozmopolit yaşayın mümkünse. Her insana, her hayata, her düşünceye açık olun. Merak edin, hep merak edin, biteviye merak edin. Hiç durmadan soru sorun. Sabah kalktığınızda soruyla kalkın. Gezerken soru sorun. Yerken, içerken soru sorun. Eve dönerken soru sorun. Yatarken soru sorun. Gece uyanın ve soru sorun. Soru siz olsun, siz soru olun. Sorgulayın. Her şeyi sorgulayın. Gerekirse acımasızca sorgulayın. Niye deyin, niçin deyin, nasıl deyin. Bu doğru mu deyin. Acaba doğru bildiğimiz şu şey yanlış olabilir mi deyin. Vicdanınızı dinleyin. Vicdanınızı asla ve kata, hiçbir şekilde ve hiçbir sebeple örtmeyin. Karartmayın vicdanınızı. Vicdanınızı örterseniz ölürsünüz. Bu hayat sizin, size sunulmuş muhteşem bir armağan. Değerini ve kıymetini bilin. Okuyun, okuyun, okuyun, mütemadiyen okuyun. Adalet için gerekirse ölün. Zalimlere fırsat vermeyin. Sizi aldatanlara aldanmayı alışkanlık haline getirmeyin. Kula kulluk etmeyin. Haram yemeyin. Midenize bir gram haram girmesin. Kafanız kul önünde eğilmesin. Kula kulluk edene saygı duymayın, haram yiyene selam vermeyin. Çünkü haram yiyen ve kula kulluk eden, sizin yaşama sevincinizi gasp etmektedir unutmayın. Ter ve yaş akıtarak, emek harcayarak bir şey olun. Yorulmadan, çaba harcamadan bir şey olmaya tevessül etmeyin. Acılarınızı ucuza satmayın. Sevinçlerinizi kolay harcamayın. Aklını kullanmıyorsan, merak etmiyorsan, sormuyor ve sorgulamıyorsan ve unutuyorsan ve acılarını ucuza satıyorsan ve vicdanını örtüyorsan ve tıkıyorsan kulaklarını hakikate karşı, yaşadığın hayatın hiçbir değeri yoktur ve sen kimsin o zaman? Bir hiçsin, koskoca bir hiç o zaman!

 

EKSTRA

 

‘’’’Sana birgün döneceğim sevdiğim. Seni hiç kırmadım, sana hiç ihanet etmedim biliyor musun? Senin için hiç kötü konuşmadım. Kalbimde bir hançer gibi saplısın hala. Yüzümde güneş gibisin. Karanlığımda aydınlığım, yalnızlığımda yol arkadaşımsın. Damarlarımda kan gibi, hareketimin kaynağısın. Senin de beni umutla bekliyor olduğunu biliyorum. Ve beni sevgiyle karşılayacağına da inanıyorum. Bu yüzden yüreğim kıpır kıpır. İnancım ve umudum hala taptaze. Bugün çok yoruldum, hayata isyan ettim ve aklıma sen geldin. Ben duyduğunu biliyorum. Gözlerim gözlerinde uyuyorum. Seni seviyorum. Yüreğimdesin. Sevgiyle kal!’’’’

 

Bendeniz

 

“”Eğer sevgiyi öldürürseniz, ardınızda, hüzünle bakıp kalacağınız yanan bir dünya bırakırsınız. Gideceğiniz yer gül bahçesi olmayacaktır. Hisset! Hissetmediğimiz için yakmakta değil miyiz ve yanmayacak mıyız? Öyleyse hisset! Sevgi, ateşe buyurur: Yaklaşma! Sevgi, ateşi öldürür: Yaklaşınca!””

 

Bendeniz

 

“”Niye aklım var benim?

Kalbim niye var?

Ben niye İnsan’ım?

Niye Müslüman’ım ben?

Niye İnsan’ım, insan gibi yaşamayacaksam?

Müslüman gibi yaşamayacaksam niye Müslüman’ım?

Eğer İnsan gibi yaşamamı sorgulayacaksan önce İnsanlığını sorgulamalısın (bu inanmıyorum diyenlere).

Eğer Müslüman gibi yaşamamı sorgulayacaksan sümmehaşa önce Yaradan’ı sorgulamalısın ( bu da inanıyorum diyenlere).

Benim aklım ve kalbim var!

Niye var?

Kullanayım diye var?

Kullanmayacaksam niye taşıyayım?

Çünkü çok ağırlar!

Zira bu naçiz mevcudiyet, bu sıkleti çekemez!

Ve kullanmayacağım, altında ezileceğim şeyleri taşımak ahmaklık olsa gerek.

Ahmaklıktan, Allah’a sığınırım!

Aklını ve kalbini kullanmayanı, Allah, pisliğin dibine batırır.””

 

Bendeniz

 

“”Öğretmenin eseri paha biçilemez. Çünkü onun eseri ya heptir ya da hiç. Öğretmen sabır ve vicdan temelli çalıştığından vazifesi sonsuz ağırdır. Kalplerin ve kafaların besini ondadır. Aydınlık, umut, inanç, yarın onlardadır. O kendini bir mum gibi tüketirken sürekli üretmektedir. İstese de, istemese de vicdanının sesini dinler ve yapması gereni muhakkak yapar. O, yapmasam da olur diyemez, zaten demez de. Bir çocuğa öğretmek, bir çocuğu eğitmek, onu terbiye etmek, ona karakter ve kişilik kazandırmak çok zor, çetin, bir o kadar ulvi bir iştir. Meşakkatlidir. İşte bu yüzden öğretmen derin ve yüce bir saygıyı sonuna kadar hak etmektedir. Üst düzey bir yaşama standardını sonuna kadar hak etmektedir. Onun itibarı hiçbir şekilde, hiçbir sebeple düşürülemez, düşürülmemelidir. Çünkü onun düşüşü insanlığın düşüşü demektir. Onların kalplerini asla yaralamamak, kırmamak gerekir ve bu bir insanlık ödevidir. Öğretmen, medeniyetin ve payidarlığın sübabıdır. Tüm öğretmenlerimize derin ve kalbi saygılarımı sunuyorum ve onları saygıyla selamlıyorum.””

 

Bendeniz

 

‘’’’Bazen küçücük bir eylem bir ton sözden daha etkilidir. Tıpkı gerektiği zamanda, gerektiği yerde bir taş parçasının, keskin bir kılıçtan daha evla olduğu gibi.’’’’

 

Bendeniz

 

“”Kitap okumadan, meydan okuyamazsınız.””

 

Nuri Pakdil

 

“”Bütün büyük beyinler hayat konusunda aynı kanıya varmışlardır: "değmez”...””

 

Friedrich Nietzsche

 

“”Merhamet ne güzel şeydir değil mi? En çirkin insanı güzel, en yoksulunu zengin eder. Allah tüm canlıların kalbine merhamet tohumlarını ekmiştir. Önemli olan hangimizin bu tohumları büyüttüğü, hangimizin su bile vermeden kurumasını izlemesidir.””

 

Halil Cibran

 

"”İyi okuyucu az bulunan, ürkek bir kuş gibidir."”

 

Oğuz Atay

 

“”Her şeyden çok kitapları sevdim.””

 

Nikola Tesla

 

“”Okullar kapitalist toplumun üreme organlarıdır. Çocuklar bu yerlerde, geleceğin tüketicileri olarak tasarlanırlar.””

 

Ivan İllich

 

“”Sorumluluk, güçlü olmaktan kaynaklanmaz, sorumluluk bilinçten ve insan olmaktan kaynaklanır.””

 

Ali Şeriati

 

“”Obskurantizm (bilmesinlercilik) heyulası yok edilmedikçe, herhangi bir diriliş hayaline kapılmak çılgınlık.””

 

Cemil Meriç

 

“”Doğru'nun savunucusu olarak seçilmiş bir kişi, doğa’nın fırtına’sı ve kar’ıyla yok olmaz. Fırtına ve kar, çiçekleri öldürebilir ama tohumları öldüremez. Çünkü kar, çiçekleri öldürücü ayazdan korumak için sıcak tutar.””

 

Halil Cibran

 

""Ama, bu şahin ne yapsın? Şahindir, ehlileşemezki, evcil yaratılmamış o, evcilleşemez. Türdeş olmayan ehlilere alışamaz. İstemediğinden değil, çok istiyor. Arzu ediyor, evcilleşmek için ne kararları, ne oyunları, ne alıştırmaları, ne telkinleri olmuştur, ama yapamıyor. Gökyüzünün, açık ve yüksek göğün doruğunun, dağların ıssız, güç ve yüksek tepelerinin, sabahların tertemiz, el değmemiş havalarını solumanın, batışın müphem ve gizemli ufuklarında uçmanın, dağların ve kayaların yüksek bağrında saklı kalmanın anısı zihninde dalgalandıkça çevresindeki her şey acı, kin ve düşmanlığın kaynağı durumuna geliyor; şefkatler, arzu ve övgüler, sövgü ve sevecenlikler, düşmanlık ve hizmetler, hıyanet ve tanışıklıklar zehir, zehir, zehir oluveriyor; her bakış, övgü dolu bir bakış, iliklerine saplanan bir neşter oluyor; her eda, ayaklarına dolanan bir zincir oluyor; şefkatli her el boğazını sıkan bir pençe oluyor. Acısız bir hayatın dertli bir ruha yüklenmesi ne kadar acı bir şey!""

 

Ali Şeriati

 

NOT: Türkiye Cumhuriyet Devletinin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü saygı ve minnetle anıyorum. Unutmak tükenmektir unutmayın! Cumhuriyete bağlılığınızı asla zayıflatmayın. Tüm şuurumla, bilincimle, tecrübelerimle ifade ediyorum. 

Tarih: 12.11.2017 Okunma: 817

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?