DÜŞÜN VE SOR!...

Özgür DENİZ - 28.08.2017

""Bir görüşe aşırı bağlılık ve taraftarlık insanın ruhuna işledi mi, kendi isteğine uygun düşen haberleri işitir işitmez hemen kabul eder. Bu temayül ve taraftarlık insanın basiret gözünü örter, tenkit etmesini ve tetkikte bulunmasını engeller.""

 

İbn Haldun

 

""Beyni geliştirmenin en iyi yolu; hiçbir fikre saplanmayıp, tüm fikirlere açık olmaktır.""

 

John Keats

 

Ya sen, sen değilsen? Ya sen, Allah'ı unutarak aslında kendini unutmuşsan? Ya sen iyilik meleği olduğunu düşünürken kötülük üreten bir şeytansan ama kendini melek sanıyorsan? Ya dönüştürüldüysen, kendin bile farkında olmadan? Ya aslını kaybetmiş bir kopya isen? Ya bildiğimiz ve inandığımız her şey yalansa? Ya bizler gerçekte uyutuluyorsak? Ya bize doğruyu söylediklerini düşündüğümüz politikacılar, aydınlar, ilim ve bilim adamları, filozoflar, ideologlar, gazeteciler bize hep yalan söyledilerse ve hala söylemeye devam ediyorlarsa ve biz, bizim gibi düşündüklerini düşündüğümüz için onlara inanıyorsak? Ya onlar, aslında, bizleri birilerinin hesabına istendik şekilde eğitiyorlarsa? Ya devletler diye bir şey yoksa ve devlet varsa ve bunca şok edici şeyler iyiliğimiz için sandığımız halde kötülüğümüz içinse? Ya otorite falan hikâye ise. Ya otorite kendi kedimizi yönetemeyeceğimize inanmamız için üretilmişse? Ya mülkiyet koca bir palavra ise ve bizler zaten birileri adına çalışıyorsak, kanlarımızı-yaşlarımızı-terlerimizi o birileri için akıtıyorsak, onlar için emek harcıyorsak ve kalanı da yine onların hesaplarında tutuyorsak ve kendimizin sanıyorsak? Ya sınırlar olmayabilirse? Ya sınırlar, yeryüzünde ki tüm iyi insanların, yeryüzünde ki tüm kötü insanlara karşı buluşup birleşmelerini engelleyen yapay barikatlarsa? Ya insanların eşit olması mümkünse ama insanları sınıflara ayırarak bunu imkânsız kılıyorsak? Ya senin olmayanlar seninmiş gibi gösterilerek uyutuluyorsan? Ya tüm gizlemli şeyler, senin, olduğun yerde kalman için üretiliyorsa? Ya sen, seni yerken, birileri hepimizi yiyorsa ve sen doyduğunu sanıyorsan? Ya birleşmeyelim diye birbirimize düşman ediliyorsak? Ya kendi ürettiğimiz masallarla uyuyan kurbanlarsak? Ya ideolojiler, düşünmeni ve sormanı engellemek için beynine vurulmuş zincirlerse? Ne olacak o zaman? Korkaksın! Çünkü düşünmeye ve sormaya cesaretin yok. Yalancısın ve yalanlarla avunuyorsun, kendi kendini kandırıyorsun. Rahatın yerinde ve düşünmek, sormak seni rahatsız edecek. Öyle ya, ya otoritesiz, mülkiyetsiz, sınırsız, sınıfsız bir dünya ve hayat mümkünse ama mümkün olup olmadığını tetkik etmemek için bizim sürekli aptalca şeylerle oyalanmamızı sağlıyorlarsa? Ama tüm bunları sorgulamak ve üst düzey bir dünya kurup, orada üst düzey bir hayat yaşamak derin bir bilinci koşul kılar. Hatta öyle bir dünyanın ve hayatın olup olamayacağını düşünmek ve konuşmak bile üst düzey bir bilinci koşul kılar. Cahilsin, nankörsün, zalimsin!

 

SÖZLER:

 

""Fırlamayım, bıktım tanımlanmaktan.""

 

İsmet Özel

 

""Düşünmek, bir yıkıma hazırlanmaktır.""

 

Michel Cioran

 

""Yıllarca aç kaldım. Koca bir şehirde yapayalnız... Ama beni isyana sürükleyen açlıktan çok tek oluşumdu. Aç ve tek olmak. Gurbet ve açlık. Bu Şehrin kaldırımlarında bir başka aç Cemil Meriç dolaşmamıştır diye düşünürdüm... Ben, düşünen, okuyan, temsil ettiği, temsil ettiğini sandığı beşeri değerleri lekelememek için aç kalmaya, açlıktan kıvranmaya razı olan adam...""

 

Cemil Meriç

 

""Ve sokaklarda gürültüler vardı, anlam veremediğim, sağda solda sürüklenip duran gürültüler... Bu kıvançlı, akıllı sesler ortasında yapayalnız biriyim. Bütün bu insanlar birbirlerine açılmakla, aynı fikirde olmanın verdiği mutluluğu bölüşmekle geçiriyorlar zamanlarını. Anlamıyorum, hepsi birden aynı şeyleri düşünmeye neden bu denli önem veriyorlar.""

 

Jean Paul Sartre

 

“"İnsanlar mutlaka değişir. Genellikle de asla olmayacaklarını söyledikleri şeye dönüşürler.”"

 

Charles Bukowski

 

""Sevdiklerinizle politika yapmayınız zira politika dostlukları zedeler. Politikacılar yollarına devam ederken siz dostlarınızı yitirdiğinizle kalırsınız.""

 

Aristoteles

 

""Bu arada ben hayatın anlamını keşfettim: Hayatın anlamı, aslında hiçbir anlamı olmadığı.""

 

Arthur Schopenhauer

 

""Yaşamak istiyorum

Yaşamak istiyorsun

Yaşamak istiyor

 

Böyle şiir olmaz, diyeceksin; biliyorum.

Ama böyle dünya olur mu?""

 

Metin Eloğlu

 

""Ben olduğum kişi değilim""

 

Jean-Paul Sartre

 

""Ben kendimin yabancısıyım""

 

Albert Camus

 

''"Kendimle hiç karşılaşmadım..”"

 

Simone de Beauvoir

 

""En güzel intikam -başarı- dır. Seni sevmeyen herkesi üzer.""

 

Jacques Lacan

Tarih: 28.08.2017 Okunma: 732

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?