SAMİMİYET ÜZERİNE...

Özgür DENİZ - 18.08.2017

‘’’’Tanrı; madalyalarınıza, derecelerinize veya diplomalarınıza değil, yaralarınıza bakacak.’’’’


Elbert Hubbard


""Samimiyet; tüm eylemlerimizi onurlu ve güzel kılar.""


Halil Cibran


""Dupduru bakan ve dürüst konuşan herkesi seviyorum.""


Nietzsche


Samimiyet; içtenlik gibi bir şey ya da içten oluşun ifadesi. Temiz niyet! Neysen o'sun! Kendinsin yani. Başkası umurunda değildir. Başkası gibi olmakta züldür zaten. Çünkü sen, sen olarak varoldun. Varolduğun gibi varlığını ortaya koyman gerek varlık aleminde varoluşunu gerçek kılmak için. Verirse alırsın selamını, verirsin selamını almazsa umursamazsın geçer gidersin. Çünkü beklentin yoktur, çıkar peşinde değilsindir. Sade, natürel, özgür hayallerlesin. Sonsuzluktadır bakışın, gülüşün, duyuşun, düşünüşün, düşlerin. Belki bir yudum acı verebilir sana ama umurunda olmaz; şu şöyle demiş, bu böyle demiş, o öyle demiş. "Samimi insan kardeşim ya!" deriz ya bazen, tam da o. Çünkü samimiyet yüreğe dokunur, belli eder kendini. Samimiyet tutar seni yüreğinden ve alır götürür. İrade dışıdır bu. Saflık, temizlik, duruluk gibi. Ciddiyetsizliği, laubaliliği, yılışıklığı tolere etmez samimiyet. Özgür hayalleri olur samimi insanın. Çünkü o dünyayla ve insanlarla ilgilenemeyecek kadar yoğundur. İnsanların hayatını umursamaz. İnsanlarla ilgili küçük hesaplar peşine düşmez. Bazen tarifi olmayan bir duygu. Olduğu gibi olma. Olamayacağın gibi olmaya çalışmama. Duruşunu bozmama. Dünyayı umursamadan, menfaat çarkının kurbanı olmadan, küçük ve ucuz hesaplar yapmadan, kula kulluğu fırlatıp atarak yaşamak. Cesaret şiarıdır. Ya hep ya hiç der. Güzeldir elbette böylesi. Hesapsız yaşamak ve sevmek, herkesi olabildiğince umarsızca sevmek, sadece insan olduğu için. Şundan, bundan, ondan değil. Kimseden yana beklenti içinde olmadan, öylesine sevmek. Özgürlüğün de teminatıdır bu. Doğal yaşamında önkoşuludur. Ya da doğal olan zaten samimidir. Kimseyi umursamaz ama sever herkesi, tabi insanları. Oturdumu muhabbet için oturur, karşıdakinin kim olduğu, neci olduğu, ne düşündüğü, ondan ne koparabileceği gibi şeylere kafa takmaz yani kişiyle ilgilenmez. Kalktı mı da çeker gider, her şey geride kalmıştır, mazidir artık. Çünkü onun kendine mahsus bir dünyası vardır ve sürekli o dünyanın peşindedir. Dünyayı ve insanları takarak, takıntı yaparak yaşayamaz samimi insan. Çıkar için sevmediği için sevgisi de bitmez. Samimiyet; gülüşten, bakıştan, duruştan, sözlerden, üsluptan anlaşılır. Pervasız olur biraz. Vereceği bir hesapta olmaz. Tıpkı soracağı hesap olmadığı gibi, çünkü hesap soracak birileri varsa dünyada onlarla zaten gönül bağı yoktur. Samimiyet, gönlünden dünyayı atmakla doğar. Çünkü gönlünde dünyayı taşıyanların gönlüne girmez samimiyet. Zorlamayla samimiyet olmaz. Samimi insan, haddizatında dünyaya isyan etmiş insandır. İnsanı yok eden her şeye başkaldırmıştır. Samimiyet; kaybolan insanın çürüyen dünyada tecessüm etmiş gölgesidir. İnsan demek samimiyet demektir! Samimiyet yoksa insan yitiktir.


SÖZLER:


""Mensup olduğum ümmetin hayrını, dünyevî payeler ve ikballer hesabına zedeleme düşüklüğü göstermeyişimle kazandığım itibar, hidayete ermeme vesile oldu. Adım gibi biliyorum, atlarımızın su içtiği ırmaklar hayırla yâd ediyor beni.""


İsmet ÖZEL


""Derinlerimde kadim bir hasretin nabız gibi atan hüznü var.""


Halil Cibran


""Her din, her ekol, her hareket ve her devrim iki unsurdan meydana gelir: Akıl ve aşk. Biri aydınlatır, diğeri harekete geçirir. Biri şuur ve bilinç aşılar. Halkı bilme ve görme yetileriyle donatır. Diğeri ise güç verir, coşturur ve harekete geçirir. Alexis Carrel'in deyimiyle: "Akıl bir otomobilin yol gösteren ışığıdır. Aşk ise onu harekete geçiren motordur." Her biri diğeri olmaksızın bir hiçtir. Özellikle ışıksız motor, yani kör aşk; tehlike, facia ve ölüm getirir!""


Ali Şeriati


""Bazen bir vicdansıza, vicdanla ve alicenaplıkla (cömertlikle) yaklaşmak en büyük cezadır.""


Nurettin Topçu


"""Hakikati buldum" değil, "Bir hakikat buldum" deyin. "Ruhun yolunu buldum." demeyin. "Kendi yolumda yürürken ruhla karşılaştım." deyin.""


Halil Cibran


""Yalnız hissetmemek için beraber olma arzusu bence çok talihsiz bir gösterge. Her insan çocukluktan itibaren kendiyle zaman geçirmeyi öğrenmeye ihtiyaç duyar. Yalnız olması gerekmez ama kendiyle kaldığında sıkılmamalıdır. Kendi kendine kaldıklarında sıkılan insanlar bana kendilerine verdikleri değer açısından bir tehlikenin içindeler gibi gelir.""


Andrei Tarkovsky


""Hepimizinki günübirlik hayatlar; hatırlayanın, hatırlanandan farkı yok. Hepsi geçici. Hem anılar hem de onların nesnesi. Her şeyi unutmuş olacağın günler kapıda, her şeyin seni unutacağı günler yakın. Bil ki çok geçmeden hiç kimse ve hiçbir yerde olacaksın.""


Marcus Aurelius


‘’’’Güneşin olsun gönlünde

Kar bile yağsa, ya da fırtına olsa

Gök bulutlarla ve dünya kavgayla dolsa

Güneşin olsun gönlünde

O zaman gelsin ne gelirse

Doldurur ışıklarla en karanlık gününü

Bir şarkın olsun dudaklarında

Sevinçli ezgilerle

Seni günlük tasalar bunalıma boğsa bile

Bir şarkın olsun dudaklarında

O zaman gelsin ne gelirse

Yardım eder savuşturmaya en yalnız gününü

Başkaları için de bir diyeceğin olsun

Tasada ve bunalımda

Ve kendi ruhunu şenlendirecek her şeyi

Söyle onlara da, bir şarkın olsun dudaklarında

Yitirme sakın yüreğini

Güneşin olsun gönlünde

Ve her şey iyi olacak.’’’’


Casar FlaischlenBu 



  

Tarih: 18.08.2017 Okunma: 846

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?