DİN NİYE VAR?...

Özgür DENİZ - 07.08.2017

Tamam din sahibi olmayan ahlaksız olur diye bir şey yok (ki zamana baktığımız da asla böyle bir şey yok, ki, bilakis din sahibi olduğu iddiasında olanlarda ahlaksızlık daha fazla) ama din de başlı başına bir ahlaktır. Bu bir hakikattir. Buyurun kitabı okuyun hakikat midir, değil midir? Din öylesine var olan bir şey midir? Yani din sahibiyim diyenin ahlaklı olması bir anlamda zorunludur. Doğru mu? Yanlışsa doğrusu ne? Yani din sahibi olmayanın ahlaklı olduğu yerde din sahibi olanın haydi haydi ahlaklı olması gerekir. Zira dinin bir bağlayıcılığı vardır. Doğru mu? Yanlışsa doğrusu ne? Çünkü din sahibi olmayanı bağlayan bir dini yok en azından ama din sahibi olana ahlaklı olmasını emreden kutsal yasalar var. Doğru mu? Yanlışsa doğrusu ne? Eğer din seni ahlaka yönlendirmiyorsa o zaman niye var, varolmasının ne hikmeti var? Ki öyle değil mi? Eğer dine ittiba etmeyeceksen din sahibi olmanın anlamı ne? Hatta dinin varlığının hikmeti ne? Doğru mu? Yanlışsa doğrusu ne? Ki ahlakı tamam etmek için geldiğini söyleyen bir peygamber var yani. Doğru mu? Yanlışsa doğrusu ne? Peki ahlakı tamam etmek için elde ne var? DİN! Öyleyse din, ahlakı değiştirmeli, güzelleştirmeli değil midir? Doğru mu? Yanlışsa doğrusu ne? Ya da din sahibi kimdir, niye vardır, ne işe yarar? Din sahibinin ödevi nedir? Din sahibinin, din sahibi olmayana anlatacağı hiçbir şey yok mudur? Kendisi dine uymuyorsa neyi anlatacaktır, anlatacağını nasıl anlatacaktır? Aksine anlattığı kişiyi kendisine nasıl inandıracaktır? Ya da böyle bir şey umurunda değil midir? Doğru mu? Yanlışsa doğrusu ne? Eğer din, seni, saygılı olmaya, sevmeye, merhamete, şefkate, adalete, vicdanlı olmaya, yardıma, paylaşmaya, birleştirmeye, uhuvvete, hürriyete, müsavata, hasid olmamaya, vefaya, sahavete, dürüstlüğe, samimiyete, müfterilikten tiksinmeye vb. güzel şeylere yönlendirmiyorsa niye din sahibisin, bu güzelliklere yönlendirmiyorsa din niye var?

 

Üstada kulak verelim!

 

""Öyle ya, ahlakı güzelleştirmeyecekse dine ne ihtiyaç var?""

 

Dücane Cündioğlu

 

SÖZLER:

 

‘’’’Eğer hakikati arıyorsanız, hayatınız asla eskisi gibi olmayacaktır.’’’’

 

Ian Dallas (Abdülkadir Es-Sufi)

 

""Allah, size, emanetleri, mutlaka, ehline vermenizi ve insanlar arasında hükmettiğiniz zaman adaletle hükmetmenizi emrediyor. Doğrusu Allah, bununla size ne güzel öğüt veriyor! Şüphesiz ki Allah, hakkıyla işitendir, hakkıyla görendir.""

 

NİSA-58

 

""Emaneti ehline vermezseniz, kıyameti bekleyin.""

 

Hz. Muhammed

 

""Doğrusu münafıklar Allah'ı aldatmağa çalışırlar, oysa O, onlara aldatmanın ne olduğunu gösterecektir. Onlar namaza tembel tembel kalkarlar, insanlara gösteriş yaparlar, ne onlarla, ne de bunlarla olur, ikisi arasında bocalayarak Allah'ı pek az anarlar. Allah'ın saptırdığı kimseye yol bulamayacaksın.""

 

NİSA-142

 

""Ey insanlar! Şüphesiz Allah’ın vaadi gerçektir. Sakın dünya hayatı sizi aldatmasın. Sakın çok aldatıcı (şeytan), Allah hakkında sizi aldatmasın.""

 

FATIR-5

 

""Aldatmak ihanettir. Aldatan, bizden değildir.""

 

Hz. Muhammed

 

""Ey iman edenler! Allah için, hakkı, titizlikle ayakta tutan, adalet ile şahitlik eden kimseler olun. Bir topluma olan kininiz, sakın ha sizi onlara karşı adaletsizliğe itmesin. Âdil olun. Bu, Allah’a karşı gelmekten sakınmaya daha yakındır. Allah’a karşı gelmekten sakının. Şüphesiz Allah, yaptıklarınızdan hakkıyla haberdardır.""

 

MAİDE-8

 

""Adaletten ayrılma; seni intikama sürükleyecek iplerin hepsini kes.""

 

Hz. Ali

 

""Adaleti arayın, bulun ve onu koruyun!""

 

Maksim Gorki

 

"’’Adaletin güçlü, güçlülerin de adaletli olması gerekir."’’

 

Pascal

 

""Müslümanlık diye bir şey vardır. Var mıdır? İnsanlık ve tarih süreci şahittir ki; vardır. Müslümanlık varsa Müslüman diye biri de vardır. Peki, Müslüman kimdir? Niye Müslümandır? Ne yapmıştırda Müslüman olmuştur? Ne yapacaktır da Müslüman olacaktır? Müslümansa ne yapmalıdır? Müslüman olarak varlığının anlamı nedir?""

 

Bendeniz

 

""Hiçbir yararı olmayacağını bile bile insan kalmanın çok önemli olduğunu düşünüyorsan, onları yendin demektir.""

 

George Orwell

 

""Zenginlik, kimsenin senden alamayacağı değerlerin toplamıdır. Senin bilgindir, ahlakındır, özgüvenin, terbiyen, letafetin, tebessümündür. İnsanlar kitap okumakla zenginleşir.""

 

Murat Menteş

 

""Düşmanın iftiralarına karşı savunma hakkı verilmeyen (kişi), suçsuz da olsa suçlu çıkar.""

 

Dostoyevski

 

‘’’’NOT: evet, düşmandan ya da dosttan yöneltilsin fark etmez, kendilerine yöneltilen ithamlara, suçlamalara ve atılan iftiralara karşı insanlara, mutlaka, kendilerini savunma hakkı verilmelidir ki, müfteri piçlerin foyaları sarahaten tezahür etsin. Zira öyle bir dünyada yaşıyoruz ki, okusun ya da okumasın, duyduğunu anlamayan, söyleneni güya anlamış gözüküp yanlış yorumlayan ve buradan da, kendini şirin göstererek çıkarlarına ulaşmak adına karşısındakine istediği şekilde yafta vurmak için yanıp tutuşan boş beyinlerin arz-ı endam ettiği bir dünyadayız. Bilinç düzeyi sıfır bile olmayan ama kendini bilinçli zanneden ahmakların ekseriyette olduğu bir dünyadayız. Sonsuz iyi biliyorum ki ve sonsuz üzülerek ifade ediyorum ki, bilincimiz sıfır, anlamamız sıfır, böyle olunca bizde sıfırız.’’’’

 

Bendeniz

 

""Dürüst bir insan, hiçbir şeyden korkmamalıdır!""

 

Dostoyevski

 

""Güven çok ince bir çizgidir. Onu kalınlaştırarak kırılmasını engelleyen tek şey, "iki taraflı" olmasıdır.""

 

Fuzuli

 

""Hükümdarlar filozof, filozoflar hükümdar olsaydı, kentlerin yüzü ışırdı""

 

Platon

Tarih: 07.08.2017 Okunma: 781

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?