DÜNYANIN VE İNSANLIĞIN KURTULUŞU İNSAN OLMAKTAN GEÇER...

Özgür DENİZ - 10.06.2017

İnsanı, insanlığı ve dünyayı, ‘’insan olmak’’ kurtaracaktır. ‘’İnsan olmak’’ en büyük suç olsa da! Bu suçu işlemek çok zor gelse de, çok ağır olsa da, bu suçu işlemekten haz alacaksın, bedelini ödemekten de korkmayacaksın. Çünkü hayvanlığın egemen olduğu bir dünyada "insan olmak" en büyük suç olarak görülmektedir ve en ağır şekilde cezalandırılmaktadır. Bu yüzden de, insan, hayvan olmaya zorlanmaktadır. "İnsan olmak"; işte bütün mesele bu! Yeryüzünde böbürlenerek yürümeyeceksin, gönlünü kibirle kirletmeyeceksin, gösteriş budalası olmayacaksın, hased etmeyeceksin, iyilik yapacak ve iyiliği yayacaksın, mazlumun yanında olacaksın, hayvanlarla kavga etmeyi göze alacaksın, adaleti ikame etmek için en ağır bedeli ödemekten çekinmeyeceksin, diline hâkim olacaksın ve üslubunun karakterini yansıttığını asla unutmayacaksın, ihtiyacını gördükten ve nafakanı ayırdıktan sonra paylaşacaksın, kan-ter-yaş ve emek gasp etmeyeceksin, namusa yan gözle bakmayacaksın, zulmetmeyecek ve üç kuruşluk dünya için harama meyletmeyeceksin, çalmayacaksın, yetimi itip kalmayacaksın, güçsüzü ezmeyeceksin, güçlüye yüzsuyu dökmeyeceksin, servet sahibi kompradorların önünde eğilmeyeceksin, kalabalığa karışmak için taviz vermek yerine gerekirse dimdik duracak ve yalnızlığı göze alacaksın, hakikati haykıracaksın, hür olmadan insan olmanın mümkün olmadığını fark edeceksin, ahlakilik temelinde isyan etmeyi bileceksin, olguların ancak olaylaştıklarında anlamlı olabileceklerini bilakis hiçbir işe yaramayacaklarını anlayacaksın, şüphe edeceksin ve sorgulayacaksın ve her şeyi sorgulayacaksın, koşullandırılmış olarak kayıtsız şartsız itaat etmeyeceksin, dalkavukluk ve düzenbazlık yapmayacaksın, iftira atmayacaksın, insanların zora düşmelerinden zevk almayacaksın, iyiliklerin açık olmasından ve başkalarının ışığının ortaya çıkmasından korkmayacak ve endişeye kapılmayacaksın ve bunları yaşayacaksın, nutkunu çekmeyeceksin. Varoluşunu da ancak bu şekilde gerçekleştirebilirsin, bilakis bir asalak gibi yaşar ve tükenir gidersin. Cenneti de ‘’insan olmak’’ sunacaktır çünkü, bilakis cehennem seni yakmaktan zevk alacaktır!

 

SÖZLER:

 

""Safları sıklaştırın çocuklar, bu kavga zorbalığa karşı, bu kavga hürriyet kavgasıdır.""

 

Nazım Hikmet

 

""Yoksullarla eşitliği oruçta arama ey talib, sahur ve iftarda yoksullarla eşit misin, sen önce ona bak.""

 

Dücane Cündioğlu

 

""Yasaklanmış olana erişmektir amacımız

Çünkü şimdiye dek, kural olarak

Yalnız doğruları yasakladılar!""

 

Friedrich Nietzsche

 

""Kardeşlerim, felâket içindesiniz. Kardeşlerim, sizler bunu hak ettiniz.""

 

Albert Camus

 

""Ulaşamayacağın kadar yüksekte sandığın kişiler, aslında eğilemeyeceğin kadar alçaktadır!""

 

Sigmund Freud

 

""Boyun eğmektense, umutsuzluğa düşün daha iyi!""

 

Friedrich Nietzsche

 

""Böcek olmayı kabul edenler, ayaklar altında kalmaktan ve ezilmekten yakınmamalıdırlar.""

 

İmmanuel Kant

 

""Diktatörler, genellikle, yalnızca direnişin yokluğuyla tatmin olmazlar. Yüceltilmeyi ve kutsanmayı isterler, genellikle bunu başarırlar da.""

 

Aliya İzzetbegoviç

 

""İnsan insana nasıl hükmeder Winston? Winston, biraz düşünüp, "Acı çektirerek," dedi. "Tamam işte. Acı çektirerek. Boyun eğmek yetmez. Acı çekmiyorsa, kendi iradesine değil de senin iradene boyun eğdiğinden nasıl emin olacaksın? Hükmetmek, acı çektirmekle ve aşağılamakla olur. Hükmetmek, insanların zihinlerini darmadağın etmek, sonra da dilediğin gibi yeniden biçimlendirerek bir araya getirmekle olur. Nasıl bir dünya yaratmakta olduğumuzu anlamaya başladın mı şimdi?""

 

George Orwell

 

""Ütopya ülkesini göstermeyen bir dünya haritasına göz atmaya değmez. Çünkü orası insanlığın hep dönüp dolaşıp geldiği yerdir. Ve insanlık oraya indiğinde, ileriye, ufka doğru bakar ve daha iyi bir ülke görerek oraya doğru bakar ve daha iyi bir ülke görerek oraya doğru yelken açar. Gelişme, ütopyaların gerçek olmasıdır.""

 

Oscar Wilde

 

""-Bir kaç söz bilirim Tanrı ile ilgili mesela; ben size şah damarınızdan daha yakınım diyor. Öyle ise Müslümanların Allah dediği bizim ise Tanrı dediğimiz o yüce varlık sadece hislerimiz, evet 'Tanrı' hislerimiz.! -Çok derin düşünüyorsun Andre dikkat et delirtebilir!""

 

Maksim Gorki

 

""Girme şu alçakların hizmetine;

Konma sinek gibi pislik üstüne.

İki günde bir somun ye, ne olur!

Yüreğinin kanını içte boyun eğme.""

 

Ömer Hayyam

 

‘’’’Eğer bir millet, egemenlerin, şereften, onurdan, ahlaktan yoksun davranışlarını, hırsızlıklarını, adaletsizliklerini, yalnızca kendi siyasi görüşünden olduğu için görmezden geliyorsa, o millet erdemini yitirmiştir, orada ki insanlar şereflerini çiğnemiştir. Şerefini çiğneyip, erdemini yitiren millet, bir gün vatanını da yitirir.’’’’

 

Niccolo Machiavelli

 

‘’’’Cezaevi denetimine Adalet Bakanlığı'ndan bir müfettiş gelir.

Bir kaç gün denetim yaptıktan sonra müdüre:

-Nazım (Hikmet) da buradaymış, çağır da görelim nasıl biridir der.

Nazım'ı odaya getirirler. Müdür koltuğuna iyice kurulan müfettiş Nazım'ı tepeden tırnağa süzer ve:

-Demek Nazım Hikmet sensin, der.

Nazım'a oturması için yer göstermez. Kısa bir konuşma sonrası, gidebilirsiniz der.

Nazım tam kapıdan çıkarken durur ve müfettişe:

-Ömer Hayyam adını duydunuz mu? diye sorar.

Müfettiş hemen atılır:

-Kim bilmez ki Hayyam'ı?

Nazım:

-Hayyam zamanında İran hükümdarı kimdi? diye sorar. Müfettiş şaşırır. Nazım konuşmasını sürdürür:

-Görüyorsunuz, sanatçıyı anımsadınız ama hükümdarı anımsamadınız. Yıllar sonra beni dünya anımsayacak, ama dönemin Adalet Bakanını ve sizi kimse anımsamayacak der ve çıkar..’’’’

 

Nazım ile Müfettiş

Tarih: 10.06.2017 Okunma: 820

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?