GÜZEL AHLAK...

Özgür DENİZ - 07.06.2017

Güzel ahlak, güzel ahlakın tamamlanması! Ne demek bu? Anlıyor muyuz? Bunu anlamayan cahil kafalarla, duygusuz kalplerle ne yapılabilir? Sahi, bunu anlayamayan bir kafa ile hangi iş doğru düzgün halledilebilir? Güzel ahlakın tamamlanması, üzerinde düşünülmesi gereken hayati bir mesele değil mi? Yoksa ahlakın mahiyetini bildiğimiz için kendimizi bundan azade olmuş olarak mı görüyoruz? Ya da ahlak nedir biliyor muyuz? Güzel ahlak ve ahlaksızlık! Peki, ahlakı kim temsil eder? Kimin üzerinde tecessüm eder ahlak? Ahlaksızlık yaparak, güzel ahlak anlatılabilir mi? Yoksa bizim anlatmak gibi bir derdimiz yok mu? Yahut biz öldürmek için mi varız? Diriltmekse niyetimiz, yaşamımız nasıl olmalıdır? Biz, dünyaya nutuk çekmek, laf kalabalığı yapmak için mi geldik yoksa yaşamak için mi? Ahlak yaşanır mı yoksa sadece üzerinde konuşulması gereken bir olgu mu? Ahlakı anlattığın insan senden ahlaklı ise, seni dinler mi? Yoksa sen özel bir kimliğe sahip olduğun için kendini direkt olarak ahlaklı mı sanıyorsun ve yaptığın ahlaksızlığı normal mi görüyorsun? Ahlak diriltir mi, öldürür mü? Peki, öldürdüğün insana neyi anlatabilirsin? Sahi niçin varız? Niçin yaşarız? Yaşamımızın bir anlamı olmalı değil midir? Yaşatarak mı yaşanır, öldürerek mi? Ahlaksızlığın tecessüm etmiş haliysek, hangi ahlaktan bahsedebiliriz? Bu şekilde ahlakı bile öldürmüş olmaz mıyız? Ahlak, dilimize pelesenk olmuş kuru bir ifade midir yoksa yaşayarak dirilteceğimiz, dirilterek yaşatacağımız bir varoluş sebebi midir? Ahlakı, bireysel bir olgu olarak mı anlıyoruz? Ferdin kendi özelinde yaşadığı ve ancak kendisine zarar verdiği şeyleri ahlaksızlık olarak değerlendirirken, ferdin toplumu da olumsuz anlamda etkileyen davranışlarını ahlaksızlık olarak değerlendirmiyor muyuz yoksa? İnsanlara kötülük yaparsak, onlara hangi ahlaktan bahsedebiliriz? Böyle yaparsak, o insanları, çağırdığımız ahlaktan yana tiksindirmez miyiz? Peki, bunun vebalini nasıl taşırız? Böyle bir derdimiz yok mu yoksa? Sadece ahlakı bilmekle kendimizin üzerimizden sorumluluğu attığımızı mı düşünüyoruz ya da kurtulacağımızı mı sanıyoruz? Ahlakı bilmekle ahlaklı olmanın aynı olduğunu düşünecek kadar sekter ve dar kafalı mıyız yoksa? Ahlak dille anlatılacak bir şey değildir cancağızım, ahlak yaşanarak anlatılacak bir şeydir, bunu bil ve unutma emi? Yoksa yüzüne tükürürler. İnsan olduğunu hatırlarsan, belki insanlığın neyle tecessüm ettiğini ve görünür hale geldiğini de bilirsin!

 

SÖZLER:

 

""Gerçekten çok zor bir hayat yaşıyoruz, öğretmenlerin ve geleneklerin rehberliğindeki tatlı cahillik çok büyük mutluluktu; güven vericiydi.""

 

Friedrich Nietzsche

 

""Dünya işe yaramaz bir sürü insanla dolu, keşke bunları ortadan kaldırmak mümkün olsaydı!""

 

Friedrich Nietzsche

 

""Kuşkusuz, "isyan edebiliyorsam ben varım" sözü tamamen doğrudur.""

 

Ali Şeriati

 

""Ahlaksız bir hukuk ancak gücün hukuku olabilir.""

 

Mustafa Kutlu

 

""Sakın vazgeçme. Eğer sen vazgeçersen, hak etmeyen biri kazanacak.""

 

Bob Marley

 

""Yaşadığımız çağ İslâm’ı arayanların onu kitaplarda, Müslümanları arayanların onları ancak mezarlarda bulabileceği bir çağdır.”"

 

İsmet Özel

 

""Diktatörler ile cahil aptallaştırılmış kitleler birbirlerini besleyerek el ele giderler.""

 

Aliya İzzetbegoviç

 

""Fahişeler vardır, namustan bahseder. Kanaatini ve kalemini satmışlar vardır, vicdandan dem vurur. Vurguncular vardır, ağızlarından fazilet sözü düşmez. Çifte pasaportlular vardır, vatan diye haykırır. Palikaryalar vardır, kahramanlık iddia eder. Bazı iyi niyet sahipleri de bunların hepsine inanır. Gel de bu insanların arasında huzur içinde yaşa.""

 

Hüseyin Nihal Atsız

 

""Nietzsche, "Tanrı öldü" dedi. O ölmedi, öldürüldü. Rahipler tarafından öldürüldü, ilahiyatçılar tarafından, politikacılar tarafından, aziz ve kutsal insan diye çağrılanlar tarafından öldürüldü.""

 

Osho - Zen Yolu

 

""Ey Muhammedi gönderen! Beni ''her şeye evetçi bir tavır takınanlardan eyleme!''"

 

Ali Şeriati

 

""Artık iyi olanların değil, iyi oynayanların dünyası burası.""

 

Shakespeare

 

""İnsana intikam almak düşer. İnsan uğradığı haksızlığı sinesine çekmekle insanlıktan çıkar.""

 

İsmet Özel

Tarih: 07.06.2017 Okunma: 688

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?