KENDİ AKLINI KULLANMA CESARETİ GÖSTER!...13...

Özgür DENİZ - 20.02.2017

Akıl ve şüphe çağını başlatıyorum! Sen bir ölüsün ve doğman gerek yeniden. Doğmayınca yeniden, doğrulamaz ve doğuramazsın. Kendi coğrafyanda yeniden yaz tarihini. Mazini yeniden kur. Tevhide selam dur! Hadi şüphe et her şeyden. Kendinden bile. Tüm bildiklerinden. Tüm inandıklarından şüphe et ve yeniden başla. Hafızanı sil. Kır zincirlerini. Sök kelepçelerini. Parçala bukağılarını. Belki de bildiklerin bilmen gerekenler değildir, ne biliyorsun? Bilmemen gerekenleri değil, zaten bilsen de bir şeyi değiştirmeyecek şeyleri biliyorsundur. Öyleyse düşün ve hadi şüphe et ve sorgulamaya başla her şeyi yeniden. Öl ve diril yeniden! Yarat kendini sil baştan. Var mısın? Cesaretin var mı? Yeniden doğabilir misin? İnananlara bile inanmak gibi bir sorumluluğun yok senin. Çünkü o da insan ve nefis sahibi ve dünyada yaşıyor, nimetlerin içinde bulunuyor yani masiyetlerle malul ve nankörlük, cahillik, zalimlik gibi Allah’ın isnad ettiği vasıflar onlar içinde geçerli. Dirilmeye, direnmeye ve Tevhide hazır mısın? Evreni sarıp kuşatan, insana tasallut eden zer-zor-tezvir şebekesini çökertip, kaderini kendi ellerine almak ve kendi ellerinle yazmak ister misin yeniden? Yaşadığın kader, yazdığın kader değildir. Metazori yazılan kaderi yaşıyorsun sen. Hadi çökert çürümüş ne varsa. Çöküntülerin arasında doğ yeniden, en baştan doğ. Közlerin alevlensin, alevlen sen, gövden yenilensin, ruhun dirilsin. Doğrul! Düşünürsen doğrulursun. Sen yeniksin! Yenmen için yeniden dirilmen gerek. Ölüler yenilmeye mahkûmdurlar. Sen doğ, yeniden doğsun insanlık, bahar gelsin coğrafyalara. Çiçeklensin topraklar, kırlar, bahçeler. Güneş doğsun dünyana. Güneşlensin çocuklar! Çiçeklensin çocuklar! Kuvvetlensin çocuklar! Aydınlansın çocuklar! Çocuklarla doğacaklar çocuklar. Doğacak çocuklarla yazılacak kaderler, tarihler. Güneşle yıkanman gerek. Düşüncen güneşin senin. Düşünceyle aklın geri gelecek. Aklın gelince dirileceksin. Sen dirilince, dirilecek insanlık ve evren yeniden yaşanılır bir yer olacak. Cennette senin elinde, cehennemde. Çünkü kendin taşırsın sırtında odununu cehenneminin ve çiçeklerini sen götürürsün cennetine. Akılsızlık cehennemindir senin. Aklın cenneti bahşedecek. Akledersen başedeceksin başına çöküp başını eğenlerle. Korkuyorsun sen! Aydınlık korkutuyor seni. Çünkü karanlığa alıştırmışlar. Karanlığa direnmeye cesaretin yok, yüreğin boğuk. Kendine dön ve düşün! Başaracaksın, mutlaka başaracaksın, inan!

 

Ne demiş Gazali? ‘’Şüphe et, çünkü şüphe imana sebeptir.’’ Sen şüphe etmedikçe çoğaldı putların ve putların çoğaldıkça kayboldun. Sen kaybolunca gölgen dolaşmaya başladı sokaklarda. Şüphe, klişe düşünceleri, önyargıları, önkoşullandırılmayı yok eder. Seni özgürlüğün orta yerine bırakıverir ve özgür olunca bakışın değişir her şeye, her olguya ve olaya. Böylelikle daha iyi görürsün varlığın tezahürlerini. Tıpkı Hz. Musa gibi, tıpkı Hz. İbrahim gibi. Şüphe etmediğin zaman, şüphe etmediğin şeyler alışkanlık yaratır ve alışınca artık şüpheden şüphe etmeye başlarsın ve donarsın, durup kaldığın yerde. Putların niye çoğalıp duruyor düşünüyor musun hiç? Niye her şeye çok çabuk inanıyorsun düşündün mü hiç? Niye köleliliğinin farkına varamıyorsun? Niye düşmanların tuzaklarına çok kolay düşüyorsun? Lafa gelince her şeyiz ama eyleme gelince bir hiç oluyoruz, hiçbirşeyleşiveriyoruz. Olduğumuz yerde donmuşuz ama aydınlık diyoruz, ileri gittiğimizi sanıyoruz. Ne kadar yaldızlı ifadeler varsa üzerimize alıyoruz ama hak edip etmediğimizi düşünmüyoruz hiç. Kafamıza boca ettikleri olguları, doneleri hiç sorup sorgulamadan kafamızda eritiyoruz ve sindiriyoruz. Bizi paramparça etmişler, her parçaya bir olguyu yutturmuşlar, o olguyla koyun gibi gütmüşler ellerine geçirdikleri her bir parçamızı. Her olguya uygun olaylar tanzim etmişler. O olaylarda zavallı piyonlar olmuşuz. Ne oluyor diye durup, merak edip, sorup, sorgulayıp düşünmemişiz hiç. Hiçbir şeyi doğru düzgün bilmiyoruz. Bilmediğimiz içinde koyun gibi güdülüyoruz. O kadar düşüncesiziz ki, büyük düşünüp büyük eylemler yapacağımıza kendi pisliğimizde, küçük işlerde boğuluyoruz. Küçük insanlar olmuşuz çünkü. Her kitleye sen büyüksün denmiş, büyüksün denilen kendini büyük sanmış ve büyük (!) olaylara sürülmüş alıkça. Böylece birilerine hizmet etmiş ama kendini küçültmüş ve küçük olarak kalmış hep.  Çünkü küçük olduğumuza inandırılmışız. Düşüncesizliğimiz vahdetimize handikap teşkil etmiş hep. Birbirimizi anlamayı denememişiz hiçbir zaman. Birbirimizi itham etmekle ömür tüketmişiz ama anlamak adına bir dakika dinlemeye tahammül edememişiz. Sonra da bir şey bildiğimizi, en doğrunun biz olduğumuzu savunuruz. Suçluyuz evet ama daha büyük suçlular var elbette burada. Papağan yapmışlar bizi. Yutturmuşlar birer slogan. Sıradanlaştırmışlar bizi. Biz küçülürken birileri büyümüş. Biz ölürken birileri yeniden ve yeniden doğmuş dökülen kanlar içinden. Yazık. İnsanlığımıza yazık. Bu gövde üstüne kafa diye taşıdığımız şeye yazık!

 

SÖZLER:

 

""Devletin dini adalettir.""

 

Hz. Ali

 

""Bir devrim gerekli.

Ülkemiz için ve tüm dünya için.

Bir düşünce devrimi.

Bir ahlâk devrimi.

Bir adalet devrimi.

Bir ruh devrimi...""

 

Sezai Karakoç

 

""Allah el-Ğafûr ve el-Adl'dır, affedeni ve adil olanı sever.""

 

Kur'an

 

""Akıl, en büyük zenginliktir.""

 

Hz. Ali

 

""Affetmek büyüklüktür. Affedilmek güzeldir. Ama sonunda af olmazsa adalete de boyun eğmek gerekir. Eğer adalete boyun eğmek zor geliyorsa suç işlemeyeceksin. Öyleyse yarın için bugün doğru yaşayacaksın. Zira yarınlarda bugünler önüne çıkar ve hepte çıkmıştır tarih boyunca.""

 

Bendeniz

 

""Dil ölüme de götürebilir, yaşama da; Konuşmayı seven, dilin meyvesine katlanmak zorundadır.""

 

Hz. Süleyman

 

""Itır gülün sesi, ışık sonsuzun. Geceleri ölüm konuşur karanlıklarda.""

 

Cemil Meriç

 

""Çektiği acılara rağmen, inancını yitirmeyen tüm insanların önünde eğildim!""

 

Dostoyevski

 

""Duygularım anestezi altında. Her şeyi görüyorum, her şeyi işitiyorum, ama artık hiçbir şey hissetmiyorum.""

 

Âmin Maalouf

 

""Uykun bilginle ters orantılıdır.""

 

Maksim Gorki

 

""-Bu maskenin altında etten daha fazlası var.

-Bu maskenin ardında fikir var, Bay Creedy.

-Ve fikirler kurşun geçirmezler.""

 

W For Wandetta Filminden

Tarih: 20.02.2017 Okunma: 748

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?