AHLAKA DAİR ÜÇ MESELE...

Özgür DENİZ - 23.10.2016

Söz söyleme hakkım varsa ve söylediğim hakikat ise ve hakikati söylediğim için bana kızılacaksa yine de hakkımı kullanıp hakikati söyleyeceğim üç husus var:

 

Birincisi: Kimsenin, kimsenin karısının, kızının arkasından, onların namuslarına yönelik ahlaka aykırı şekilde konuşmalısını benimsemiyorum ve şiddetle reddediyorum. Buna hakkımızda, haddimizde yok. Ki, hakkımız, haddimiz yok demek bile abes, absürt haddizatında. Bunu yapanın, bu toplumda ki ahlaksızlıklardan şikâyet etmeye hakkı olur mu bebeğim? Ve daha başka detayları da düşünmelidir bunu yapanlar.

 

İkincisi: Kişileri, gurupları, klikleri, yapıları olumsuzluyorsak, önce kendimize dönüp kendi olumsuzluklarımızı yok etmeye çalışmalıyız, çünkü bizim haricimizde ki her şey bir yerde bizim aynamızdır. Önce namuslu ol, sonra namussuzluktan şikâyet et, önce vazifeni layığı ile ifa et sonra ifa etmeyenleri itham et olur mu bebeğim? Sen vazifeni doğru düzgün yapma, sen tavırlarında ahlaki olma, sonra da durmadan şikâyette bulun. Bu samimiyetsizliğin, sahtekârlığın, riyakârlığın dik alasıdır.

 

Üçüncüsü: Bize karşı dostluk gösteren, tevazu icabı yumuşak davranan, saygı ve sevgi eksenli olarak bize yaklaşan, bize karşı gayet ciddiyet ve samimiyet çerçevesinde tavırlar gösteren birine karşı yavşamak, işi cıvıtmak, hemen basit, sığ, sefilane tavırlar sergilemek, ahlaki olmayan şekilde cıvık hareketler sergilemek galiba bizim milletimize özgü bir karakter göstergesi olsa gerek. Oysa kendimize nasıl davranılıyorsa, aynıyla mukabelede bulunmak insanlık icabıdır.

 

Son tahlilde; hayatımızın her adımını murakabe ederek ve bir adımı bin düşünerek atmalıyız ve kendimizi an be an sorgulamalıyız.

 

SÖZLER:

 

‘’Kasem olsun ki, Biz Kur'an'ı düşünülmek için kolaylaştırdık. Fakat öğüt alıp düşünen var mı?’’

 

KAMER-32

 

""Kimlikleri ile varolmuşlardı. Kimlikleri ile tanımlıyorlardı kendilerini. Kimliğin temizleyici bir şey olduğunu sanıyorlardı. Oysa kimlik bir sabun değildi kirleri yok eden. Ruhun kirlerini kimliğin temizleme gücünün olmadığını bilmiyorlardı. -Kimsin dediler: -İnsan dedim! Farklı geldi, çekip gittiler.""

 

Bendeniz (yani ÖZGÜR DENİZ)

 

‘’’’İnsan olamıyorsan hiçbir şey olma, çünkü olduğun şeyin değerini düşürürsün.’’

 

Bendeniz

 

‘’’’Dışarıdan nasıl görünürsen görün, ister yırtık bir elbiseyle örtün, isterse temiz olsun örtün, sen yüreğinin ve aklının tertemizliğiyle ve niyetinin saflığıyla güzelsin çocuk ve işte sırf bu yüzden dünyanın en güzel insanısın. İnsan sensin çocuk!’’’’

 

Bendeniz

 

""Ne mutlu insanım diyene! İnsanca yaşayana, insan kalmak için direnene, insan olmak yolunda olana, şerefi-asaleti-necabeti insan olmakta arayana ve bulana ne mutlu!""

 

Bendeniz

 

""Okumak ve yazmak, insan olmak, kalmak ve insanca yaşamak adına gerçekleştirilen en ulvi eylemdir.""

 

Bendeniz

 

""Yaşamak, düşünce kalıplarına sığdırılamayacak kadar engin ve derindir.""

 

Bendeniz

 

""Bu dünyada canlı olan her şeyin yaşamaya, yaşama sevinci duymaya ve yaşamdaki nimetlerden istifade etmeye hakkı vardır ve bunu temin etmek devletin ve toplumun ilk ve en önemli vazifesidir.""

 

Bendeniz

 

""Her veda bir dönüştür ama her dönüş yine bir vedayı taşır içinde. Vedalar acıdır.""

 

Bendeniz

 

‘’’’Daha kaç yıl yaşarım, kimlerle tanışırım, kimleri unuturum bilmiyorum. Ama bildiğim tek bir şey var; benimle ağlayan insanları asla unutmam.’’’’

 

Ah Muhsin Ünlü

 

‘’’’Bu dünyada ne zaman, ekmeksiz ve evsiz insan kalmazsa işte o gün 'Bayram'dır.’’’’

 

Akbar Eghraghi

 

""Bir futbolcunun bacağına ödenen paranın yarısı bile, bir ilim adamının kafasına verilmiyorsa, vallahi o toplum cahil bir toplum dur.""

 

Timurtaş Uçar Hoca

Tarih: 23.10.2016 Okunma: 700

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?