İNSAN: DÜŞÜNMEK- GÖRMEK- ANLAMAK- HİSSETMEK...

Özgür DENİZ - 07.10.2016

Düşünmek, görmek, anlamak ve hissetmek; haddizatında insanı insan kılan ve münhasıran insana mahsus olan en önemli yetilerdir. İnsan, düşünmek, görmek, anlamak ve hissetmek demektir. Bu mümeyyiz vasıflara haiz olmayan insanın, insanlıktan dem vurması ve insanlık iddiasında bulunması tam bir komedidir. İnsandan başka düşünen, gören, anlayan ve hisseden başka canlı yoktur. İnsan, düşünmeseydi, görmeseydi, anlamasaydı, hissetmeseydi, asla insan olamazdı. Ölü bir âleme, canlı yani düşünen, gören, anlayan, hisseden bir ruh lazımdı ve o ruh insandı. İnsansız dünya anlamsızdı. Zira ne kuşlardan, ne çiçeklerden, ne böceklerden, ne meyvelerden, ne güneşten, ne aydan, ne yıldızlardan, ne topraktan, ne ateşten, ne sudan, ne havadan vs. tat alacak ve bu olgulara tat ve anlam katacak birisi olmayacaktı ve tatsızlık olacaktı. Tatsız, tuzsuz ve kuru bir dünyanın da bir anlamı olmayacaktı. Ki, insan olmasaydı, zaten dünya diye bir şeyde olmazdı.  Dünyadan insanı çekip aldığınız zaman anlamı da çekip almış olursunuz, çünkü dünyada ki tek anlamlı şey insandır‘’ derken sonsuz haklıdır Albert Camus. Çünkü dünya, büyütülmüş insandır. İnsan ise, küçültülmüş dünyadır. İnsan ile dünya, hayatla ölüm gibi iç içedir. Dünya bir nesne, insanda o nesneye biçim veren, anlam katan bir ustadır. İnsanın değeri, yüceliği, varlığının manası düşüncesindedir, görmesindedir, hissetmesindedir. ‘’Hissetmeyen insanın imandan da behredar olması çok zordur, hisli insanlar imana daha yakındır’’ der üstad Ali Şeriati ve gerçekten kesinlikle doğrudur bu söz. Çünkü insanı, yücelmeye, yükselmeye, insanlaşmaya götüren yoldur düşünmek, görmek ve bahusus hissetmek. Düşüncesi ne ise, insan da odur. Hayatın istikametini, düşünce tayin eder. Kişilik eşittir düşüncedir. Düşünmeyen soru soramaz, soru sormayan da yolunu bulamaz. Düşünmekten, ancak hakikatten korkanlar korkar. Hakikat, acıdır ve acıtıcıdır. Acının ne olduğunu bilmeyen insan, acıyı hissetmekten korkar ve bu yüzden düşünmekten uzak durur. Ama kaybeden daima kendisi olur. Geçelim!

 

 

SÖZLER:

 

Ahlak ahlak ahlak ahlak ahlak ahlak ahlak ahlak ahlak ahlak ahlak ahlak ahlak ahlak ahlak ahlak ahlak ahlak ahlak ahlak ahlak ahlak ahlak ahlak ahlak ahlak ahlak ahlak ahlak ahlak ahlak ahlak ahlak ahlak ahlak ahlak............

 

ÖZGÜR DENİZ

 

Bir hayvana atlastan çul örtsen, ayaklarına elmastan nal çaksan, o hayvan yine hayvandır. Ki, haddizatında hayvanlar mutlak masumdurlar. Çünkü düşünen akılları ve hisseden kalpleri yoktur. İşte bu yüzden hayvanın hayvanlığı zaten halkedilişi mucibincedir. Bir de esfel-i safilinler vardır.

 

ÖZGÜR DENİZ

 

""İnsan mı olacaksın? Kaderinin ağlarının acıyla örülmesine eyvallah edeceksin. Çünkü insan olmak, bedeli acıyı yudum yudum içmek olan bir hayata merhaba demektir. Bu dünya zindan, insanlar zalim gözüm. İnsan olmak, insan kalmak ve insanca yaşamak kolay mı sanıyorsun?""

 

ÖZGÜR DENİZ

 

Bir kez daha hayat öğretti ki; insanın kumaşı sağlam, kafası soylu, yüreği temiz olacak gözüm. Lafla hiçbir şey olmuyor. Çünkü dil her şeyi söylüyor. Eylem yoksa her şey boş, bomboş.

 

ÖZGÜR DENİZ

 

 

""İnsan mı olacaksın? Kaderinin ağlarının acıyla örülmesine eyvallah edeceksin. Çünkü insan olmak, bedeli acıyı yudum yudum içmek olan bir hayata merhaba demektir. Bu dünya zindan, insanlar zalim gözüm. İnsan olmak, insan kalmak ve insanca yaşamak kolay mı sanıyorsun?""

 

ÖZGÜR DENİZ

 

‘’’’Uçurtmalarınızı bir gün özgür yüreğinizle özgürce uçuracaksınız çocuklar mavi göklerde ve kimse vuramayacak inanın bana, bana inanın!’’’’

 

ÖZGÜR DENİZ

 

Sizin gülmediğiniz bir dünyada, gülmek bana haram olsun çocuklar! Kelimelerim sizlere armağan olsun.

 

ÖZGÜR DENİZ

 

Karanlık yüzlü faşizmin cellatlarına boyun eğmeyeceğiz! Direneceğiz. Direneceğiz. Direneceğiz. Kavga meydanlarını terk etmeyeceğiz. Ve kazanacağız. Kızıl kanlara boyanmış topraklarda açan bir gül olacağız ve umut saçacağız yaşamın terkettiği gülümsemeye hasret çocuk yüzlere. İnan bana, bana inan gülüm!

 

ÖZGÜR DENİZ

 

Bir kez daha hayat öğretti ki; insanın kumaşı sağlam, kafası soylu, yüreği temiz olacak gözüm. Lafla hiçbir şey olmuyor. Çünkü dil her şeyi söylüyor. Eylem yoksa her şey boş, bomboş.

 

ÖZGÜR DENİZ

 

Ey göklerin ve yerlerin Rabbi! Ayaklarımızı yere bağlamış, hayallerimizi ve tasavvurlarımızı ufukların sonsuzluğuna yöneltmişsin. Ve içimizdeki vicdan olmuşsun. Bu devasa evren de bir nokta kılmışsın bizi.

 

ÖZGÜR DENİZ

 

Ahirette düşünmek yoktur çünkü düşünmek için sebep yoktur zira orada her şey mutlak sonun mutlak tezahürleridir. Binaenaleyh şöyle yapsam böyle olur, böyle olsa şöyle olur gibi bir dert yoktur. Dert yoksa düşüncede yoktur. Düşünce niçindir? Bir sonuca ulaşmak içindir. Orası ise sonuçların ulaşıldığı yerdir. Yani artık ulaşılacak bir sonuç yoktur orada. Kazanılacak bir şey yoktur. Mutlak kayıp mutlak kazanç vardır ve kazandıklarını geri dönüşümsüz yaşamak vardır. Binaenaleyh düşünmek yoktur. Burada düşündüğün kadar orada huzurlusundur. Niçin? Çünkü düşünen insan mutlaka hakikate ulaşır, ulaştığı hakikati yaşar, yaşadığı hakikatle ahirete gider, ahirette de huzura erişir. Dünya düşünenlere azaptır. Düşünen insanların mutlu olduğu görülmemiştir der ERNEST HEMİNGVAY. Yani düşünüyorsun, bu dünya cehennem. Düşünüyorsun, öbür dünya cennet. En doğrusunu Allah bilir!

 

ÖZGÜR DENİZ

 

""kelime ve yalnızlık hayatın tadı, tuzu...""

 

Oğuz Atay

 

""Ben kendimi kimseye kullandırmam!’ Bu güzel bir ifadedir. ‘Ben Allah’tan başkasının kulu olmam’ demektir bu.""

 

İsmet Özel

 

""Kervanla birlikte ol ama yalnız yürü.""

 

Muhammed İkbal

 

""Haklı olma ihtiyacı, sıradan insanlara özgüdür.""

 

Albert Camus

 

“"Bir gece Rabbimin huzurunda ağladım, sızlandım: Ya Rabbi niçin Müslümanlar sefalet içinde böyle hor ve hakir oldular? Cenabı Hak'tan şu nidayı işittim: "Bilmiyor musun ki, onların gönülleri var ama sevgilileri yok!""

 

Muhammed İkbal

 

""Saçımıza başımıza bakıp uygar görünüşümüzden mutluluk duyuyoruz. Oysa bu yeni tüketici bulduğu için kıs kıs gülen Batı kapitalizminin mutluluğudur.""

 

Ali Şeriati

 

""Bazılarımız şiirlere tutunuyor,

Bazılarımız şarkılara...

Bazılarımız filmlere tutunuyor,

Bazılarımız kitaplara...

Sanırım artık insan, tutunamıyor insana..""

 

Oğuz Atay

 

""Kendi kalanlar toplumda kaybeder ama varoluşta kazanır.""

 

Jean Paul Sartre

 

""öldürme yetkisine sahip olup da öldürmüyorsan, güçlüsündür.""

 

Schindler's List

 

""VLADIMIR: Hiç terk ettim mi seni?

ESTRAGON: Gitmeme izin verdin.""

 

Samuel Beckett / Godot'yu Beklerken

 

Tarih: 07.10.2016 Okunma: 736

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?