İNSANIN ÜÇ BOYUTU...

Özgür DENİZ - 30.09.2016

İnsan hem maddi boyutludur, dünyaya bağlıdır, yaşamak zorundadır, binaenaleyh maişetini temin etmek zorundadır, çünkü varolması için yemek, içmek, giymek zorundadır. Ki, insan çalıştığının rehinidir. Bunu kim inkâr edebilir? Kim düşüncesinden dolayı bunlardan yana muaftır? Hülasa; kesin ve net bir hakikattir ki, insan maddi bir varlıktır ve maddi anlamda varolmak zorundadır. İnsan hem manevi boyutludur, ruh sahibidir, deruni bir âleme sahiptir, sonsuzluğa uzanan bir yanı vardır, hayal kurar, geleceğe dair planlar yapar, duygu ve düşünce sahibidir. Ki, insan kendi cennetini de, cehennemini de kendisi yapar. Bunun inkârı kabil midir? Kim düşüncesinden dolayı bundan muaf tutulmuştur? Hülasa; kesin ve net bir hakikattir ki insan manevi boyutu olan bir varlıktır ve manevi anlamda varolmak zorundadır. İnsan hem de kanatsız bir kuştur, zincirlere vurulursa biter, mukayyet kılınamaz, ama bunun da elbette bir haddi ve hududu, ölçüsü ve düzeni vardır. Manevi ve maddi dünyasında tekâmül etmek için prangalara mahkûm olmak istemez. Mahkûm olursa iki anlamda da nakıs kalır ki, bu da insanın tükenişini tevlit eder.  İşte bu sebeplerle, insan mutlak maddeci olamaz, olursa maneviyatı biter ve maneviyatı biterse insanlığını kaybeder, çünkü insan maneviyatı ile insandır. Mutlak manacı da olamaz, olursa maddi anlamda terakki kaydedemez, maddi dünyası biterse yine insanlığını kaybeder, zelil duruma düşer, zira maddi bir dünyada hayat sürmektedir ve maddeye muhtaçtır. Keza hürriyetsiz de var olamaz, hürriyetini kaybettiği zaman ne mana âleminde ne de maddi âlemde hiçbir şey yapamaz, bu da insanın insanlığına darbe vurur. İnsan üç boyutlu bir varlıktır. Üç boyutunda tamam olması ve birbirini desteklemesi gerekir. İnsan ibadet ile mana âleminde, amel ile maddi âlemde, hürriyet ile de her iki âlemde tekâmül gösterir. İnsan, emr-i bil maruf nehy-i anil münker ile topluma bağlanmaktadır direkt olarak ve bu yolla kendisine sosyal sorumluluk hamledilmektedir. Yani insan kendi dünyasına gömülüp mutlak olarak zikirle meşgul olamaz. İnsan, bir can sahibi olduğu için o canı beslemek zorundadır, dolayısıyla mutlak olarak maddi dünyaya dalıp canını nisyana terk edemez, dolayısıyla ibadet yapmak zorundadır. Keza ikisinde de terakki kaydetmek ve tekâmül göstermek için hür bir şekilde hareket etmesi iktiza eder. İşte bu üç yön birleşirse, insan, insan olur ve özüne mütenasip yaşar, bilakis düşer ve kaybolup gider. Kurtuluşu hayalden ibaret kalır. Bunu da en ideal anlamda İslam’da bulur.

 

SÖZLER

 

""Akletmek, hissetmek, anlamak; bu üç varoluş yetisinden, önkoşulundan mahrum olan bireyde, devlette, millette perişan olmaya, mezellet ve meskenet içinde yaşamaya, nihayet türap olmaya mahkûmdur.""

 

ÖZGÜR DENİZ

 

""izzeti ve hürriyeti, İslam’ın asil kaynağı olan Kur’an ve sünnettedir.""

 

MUHAMMED İKBAL

 

""Doğu'ya gittim Müslümanları gördüm ama İslam yoktu, Batı'ya gittim İslam'ı gördüm ama Müslüman yoktu.""

 

ALİ ŞERİATİ

 

""Öğrenilmiş hakikatlerin hakikat olup olmadığından kuşku duymaktır irfan.""

 

DÜCANE CÜNDİOĞLU

 

""Düşüncelerine katılmıyorum, ama senin düşüncelerini savunma hakkını sonuna kadar destekleyeceğim.""

 

VOLTAİRE

 

""Şeytana boyun eğerek Tanrı'ya ibadet edemem.""

 

HENRY DAVİD THOREAU

 

""Haksızlık karşısında eğilmeyin. Eğer eğilirseniz hakkınızla beraber haysiyet ve şerefinizi de kaybedersiniz.""

 

HZ. ALİ

 

""İnsanlar, bize zarar verdikleri için değil; yaptıkları haksızlıklarla ruhumuzun ışığını söndürüp içimizdeki kötülüğün başkaldırmasına sebep oldukları için korkunçtur.""

 

SPİNOZA

 

""Benim hayatla hiçbir bağım yok.""

 

ALİ ŞERİATİ

 

""Nasıl ki ışık hem kendisini hem de karanlığı açığa vuruyorsa, aynı şekilde hakikatin kendisi de hem kendisinin hem de yanlışlığın ölçütüdür.""

 

SPİNOZA

 

""Eğitimli insanlar öncelikle adalete değer verir. Eğitimli insanlar adalet olmadan cesaret sahibi olunca asi olurlar. Küçük insanlar adalet olmadan cesaret sahibi olunca haydut olurlar.""

 

KONFÜÇYÜS

 

""Akıl olmadan tefekkür, tefekkür olmadan bilgi, bilgi olmadan erdem olmaz.""

 

İHSAN FAZLIOĞLU

 

""Davasız, aşksız, öfkesiz, yüreksiz, muhalefetsiz bir insan, bir hurda yığınına dönüşmüş insan demektir.""

 

ATASOY MÜFTÜOĞLU

 

""Kendi ışığına güvenen, başkasının ışığının parlamasından korkmaz.""

 

VİCTOR HUGO

 

""Mezarlıktakilerin pişman oldukları şeyler için dünyadakiler birbirini kırıp geçiriyor.""

 

İMAM GAZZÂLİ

 

""Farklı olmaktan korkma

Aynı kalmaktan kork!""

 

MİCHAEL CARİNİ

 

""Müslüman olmak, bütün otoriteleri reddedip Allah'ın otoritesini kabul etmektir.""

 

MEVDUDİ

 

''"Özgürlüğün yolu; tüm dünyaya karşı tek başına kalmak bile olsa kendi inancına bağlı kalmaktan geçer.''"

 

STEFAN ZWEİG

 

""Kur'an'ı Allah'ın Rasulü'nden ayırdınız mı bir yere varamazsınız!""

 

MEVDUDİ

 

""- Osmanlı'yı niçin hakkıyla yorumlamayı bilmiyoruz? - Çünkü bizim bilmeye değil, tatmine ihtiyacımız var: ya karalamaya, ya yüceltmeye.""

 

DÜCANE CÜNDİOĞLU

Tarih: 30.09.2016 Okunma: 716

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?