SÖZLER...

Özgür DENİZ - 27.09.2016

""Hakikatten yana olacaksan yalnız kalmayı göze alacaksın.""

 

DÜCANE CÜNDİOĞLU

 

""'Kur'an'ı mehcur bıraktık. Böyle yapınca da meflûç olduk. Kur'an'ı hiç vicdanınıza dokunacak şekilde dinlediniz, okudunuz ve anlama çabasında oldunuz mu?""

 

ÖZGÜR DENİZ

 

""Ey yekpare insanlık! Karanlıktan şikâyet ediyorsunuz. Öyleyse niçin Kur'an'dan korkuyorsunuz? Herkes niçin her şeyden söz edilince umursamıyor, normal davranıyor da, Kur'an'dan söz edildiği zaman hemen ürperiyor, kulaklarını tıkıyor, muhtelif bahanelerle muhalefet üretiyor?""

 

ÖZGÜR DENİZ

 

""Kur'an, rahatsız etmek için gelmiştir ve her çağın itiraz eden yegâne merciidir. Kur'an, bir itiraz, isyan ve başkaldırı kitabıdır. Bu yüzden de her zaman açılmasından, okunmasından ve anlaşılıp, idrak edilmesinden korkulmuştur. Kur'an'ın hedefi, her zaman tasavvurlar ve tahayyüller olmuştur; sebepler ve sonuçlar değil.""

 

ÖZGÜR DENİZ

 

Sözlerinize mütenasip eyleminiz yoksa, sözleriniz nutuk boyutundan ileriye gidemez. Misal; mütemadiyen ahlak deyip duruyorsanız ama ahlaksız (merhametsiz, adaletsiz, şefkatsiz, kibirli, bencil, zalim, haramzade, fitneci, fesatçı, hasid, şerefsiz, hissiyatsız, hassasiyetsiz, alık, bön) yaşıyorsanız, ahlak deyip durmanız ne anlam ifade eder?

 

ÖZGÜR DENİZ

 

Ey İslam! Allah, Peygamber Kur'an ve şu gökler şahit olsun ki çok garipsin! Ve garipsin, ey Allah, Peygamber ve Kur'an Müslümanı olan insan!

 

ÖZGÜR DENİZ

 

Bu din (İslam) ki! Eğer seni adil yapmıyorsa, eğer seni ahlaka yönlendirmiyorsa, eğer seni alçakgönüllü yapmıyorsa, eğer bir hak gasp ettiğin zaman vicdanını titretmiyorsa, eğer seni helale sevk etmiyorsa, eğer seni insanları sevmeye ve insanlara saygı duymaya yöneltmiyorsa, eğer seni emin bir insan kılmıyorsa, eğer seni paylaşmaya sevk etmiyorsa, eğer seni kardeşliğe yöneltmiyorsa, eğer seni düşünmeye sevk etmiyorsa, eğer seni işini en iyi yapmaya yönlendirmiyorsa, eğer seni masiyetlerden geri çekmiyorsa, hülasa; eğer seni insan yapmıyorsa, varlığı da yokluğu da hiçbir anlam ifade etmez. Bu dini kirletmeyelim, dine ihanet etmeyelim, bu dini garip bırakmayalım lütfen. Bu din, insanların umududur ve insan, umutsuz yaşayamaz. Umutları çalmayalım!

 

ÖZGÜR DENİZ

 

Rüzgâr var. Yağmur yağar. Kar geliyor.

Ama ısınmak istiyoruz.

Avuçlarına al gel güneşi çocuk.

 

ÖZGÜR DENİZ

 

Bir adamın ütopyası olacak be dostum. Hayallerini süsleyecek, tasavvurunu canlı tutacak, yaşama gücü verecek. Olacak be dostum. Olmazsa olmuyor. Adayacak kendini tüm benliğiyle. Alıp götürecek uzaklara bazen. Kalbinde ayrı bir his, gözlerinde farklı bir bakış, kafanda garip düşünceler olacak.

 

ÖZGÜR DENİZ

 

AHİRETTE SANA NE SORULACAK?

 

A) hangi partinin müntesibi olduğun

B) hangi mezhepten olduğun

C) hangi cemaaten olduğun

D) hangi ideolojinin müntesibi olduğun

E) emr-i bil maruf, nehy-i anil münker yapıp yapmadığın

 

ÖZGÜR DENİZ

 

AHİRETTE SENİ NE KURTARACAK?

 

A) partin

B) mezhebin

C) cemaatin

D) ideolojin

E) imanın-amelin

 

ÖZGÜR DENİZ

 

İslam; rengi, kokusu, tadı olan bir sudur. Çölleşmiş yüreklere serpip, o yürekleri yeşerteceğiniz.

 

ÖZGÜR DENİZ

 

Okuyun diyor, okuyun! Mürekkebin akmadığı yerde kan akıyor.

 

ALİ ŞERİATİ

 

Türklerin dinini milliyetinden, milliyetini toprağından, toprağını mukadderatından kopartamazsınız. Çünkü̈ Türkler dinleri sayesinde bir milliyete kavuşabilmişler, milliyetleri yüzünden topraklarına Türk toprakları denilmiş̧, Türk topraklarının mukadderatı kâfirlerin yağmasına bırakılmayan topraklar olmakla belirginleşmiştir. Din. Milliyet. Toprak. Mukadderat. Türkler söz konusu olduğunda bu saydıklarımızdan birine düşman olan hepsine düşman olur. Bu saydıklarımızdan sadece bazılarına dost olduğunu ileri sürmeye kalkışan kimse bu yaptığını gerçekte hiçbirinin dostu olmadığını saklamak hepsinin mahvına açılan yolu genişletmek için yapmıştır.

 

İSMET ÖZEL

 

Bu nesil elden gidiyor. Bu nesil eski mekteplerle yeni ekoller, irtica ile sapıklık, geçmişin taklitçileri ile bugünün taklitçileri, geçmiş hayranlığı ile Batı hayranlığı ve dindar mutaassıp ile dinsiz mutaassıp arasında yapayalnız, sahipsiz ve korumasız kalmıştır. Bu nesil ne eski geleneksel kalıpların içinde kaldı ne de kendisine biçilen ithal kalıba sığıp huzur buldu. Teslim olabileceği bir iman peşindedir. Özgürdür, ancak şu anki haliyle kendisine sunulan dinden ümidini kesmiştir, ondan uzak, kopuk ve avaredir. Batı ideolojilerini, fikir modalarını, ahlaki ve sosyal tipleri, çağdaş yaşam biçimini ve modern kültürel sömürüyü kabul etmedi, onlara boyun eğmedi. Kendisine insanlığı ve insan olmayı bahşedecek, toplumuna özgürlük, bilinç, onur, şeref ve aydınlatıcı bir iman kazandıracak; cehalet, zillet, esaret, geri kalmışlık ve sınıfsal yapıyla savaşmak için itikadi bir silah ihsan edecek bir mektep arayışındadır.

 

ALİ ŞERİATİ

 

İnsan yaralı doğmuş bir gelinciktir.

 

ALİ ŞERİATİ

 

Bir kere toplumun fikri seviyesi ve bakış açısı geriledi mi; artık dindarı dinsizi, aydını gericisi, âlimi cahili arasında fark kalmaz.

 

ALİ ŞERİATİ

 

Seher rüzgârlarıyla nefes alan bir kuş ile meyhane köşelerinde yaşayan bir kedi dünyaya aynı gözle bakmaz.

 

ALİ ŞERİATİ

 

Allah Resulü, kıl değil akıl bıraktı! Kitabı, aklı ve akıl etmeyi bıraktık. Kıla, sakala, cübbeye kutsiyet atfeder olduk. İslam ümmeti, hikâyeler içinde boğuldu gitti. Hakikat, efsaneler içinde kayboldu gitti.

 

MUHAMMED İKBAL

 

Ya Rab!

Bir fikri doğru ve tam olarak tanımadan önce olumlu ya da olumsuz yargıya varmayayım diye beni sürekli bilinçli ve uyanık kıl!

 

ALİ ŞERİATİ

 

Dağlara buğday serpin. 'Müslüman ülkede kuşlar aç' demesinler.

 

HZ ÖMER

 

Birtakım güvenilir kaynakları zikrederek milleti ikna etme yolunu gençliğimden beri tercih etmiyorum. Ben, düşüncede dostluk kurabileceğim insanlarla muhatap olmak istiyorum. Onlara hitap ediyorum. Dolayısıyla benim maddi delillerle işim yok. Onları Galileo yapıyor.

 

İSMET ÖZEL

 

Yalnızlık; düşündüklerinizin, kafanızın duvarlarına çarpıp tekrar içerde kalmasıdır.

 

JEAN PAUL SARTRE

 

Siz ipek kumaşlar ve diba perdeler seçiyorsunuz. Nazik yetişmiş bedenleriniz sert kumaşlardan inciniyor. Oysa Allah Resulü doyasıya arpa ekmeği bile yememişti.

 

ALİ ŞERİATİ

 

Birey hissederse, toplum sendeler, sarsılır.

 

HUXLEY

 

Daha iyi ve güzel bir dünya özleyenlerin payına daima acı ve yalnızlık düşmüştür. Bu kaderdir!

 

ÖZGÜR DENİZ

 

En tehlikeli insan, büyük yere gelmiş küçük insandır.

 

SPİNOZA

 

Bu dünyada acıdan yana payı olanlar niçin hep Müslümanlar oluyorlar hiç düşünüyor musunuz? Yoksa dünya gözlerimizi körleştirdi, kulaklarımızı sağırlaştırdı, vicdanlarımızı nasırlaştırdı, kalplerimizi hissizleştirdi, zihinlerimizi dumura mı uğrattı? Niye böyle olduk? Hiç tefekkür etmiyor muyuz?

 

ÖZGÜR DENİZ

 

Bilhassa II. Osman saltanatından itibaren Türkiye’de işlerini yürütebilmek, devlete, millete, arkadaşına, komşusuna, ne bulabildiyse ona ihanet etmekle, onun aleyhine ve zararına bir şey yaparak menfaat temin etmekle yürüyegelmiştir. Bu garip bir şey ama vakıa.

 

İSMET ÖZEL

 

İnsanlık tarihi boyunca, insanlar ya yanlış olmaya ya da yalnız kalmaya mecbur bırakılmışlardır. Ben, yalnızlığı tercih ettim ömrüm boyunca. Kutsal topraklarda, kutsal ve bitmeyen kavgam, bitevi beyazlarla oldu, ilanihaye beyazlarla olacaktır. Benimki, naçizane bir kendin olma kavgasıdır. Bu kavga başladığı zaman asla bitmeyecek bir kavgadır.

 

ÖZGÜR DENİZ

 

Ümmet kan ağlıyorsa, ümmetin namusu payimal edilip, kaynakları talan ediliyorsa ve toprakları işgale uğruyorsa, ümmetin tek bir ferdinin hiçbir şey yokmuş gibi zevk-i sefa içerisinde dem sürmesi, tam anlamıyla haysiyetsizliktir.

 

ÖZGÜR DENİZ

 

Beşerilikten vazgeçmeden, beşeriliğin üstüne insanîliği ilave etmemiz gerekiyor. İnsan olmak demek, ulvî ile süflî arasındaki berzah olmayı kabul etmek demektir. Yani toprakla gök arasında bir geçiş yolu olduğunu ve Kur’ân-ı Kerîm’de yazılanların hidayet için kâfi geldiğini bilmek demektir. Kur’ân-ı Kerîm, “Ahiret yurdu daha hayırlıdır.” diyor. Bu, “dünya hayırsızdır” demek değil, “ahiret daha hayırlıdır” demek. Yani dünyada yapacak hayırlı bir şeyimiz mutlaka vardır. Onun için, yaşadığımız toplumu, birlikte yaşadığımız insanları, üzerinde yaşadığımız toprağı ve bunların manasını anlamak zorundayız.

 

İSMET ÖZEL

 

Sevgi affedicidir, yaratıcıdır. Nefret cezalandırıcıdır, yok edicidir. Hissettiğiniz zaman çok derinden ihsas ediyorsunuz bu gerçeği.

 

ÖZGÜR DENİZ

 

Bir aydın kendi halkına, bir müslüman İslam'a, bir Müslüman aydın ise hem İslam'a hem halkına karşı sorumludur.

 

ALİ ŞERİATİ

 

Elhamdülillahirabbülalemin uyandığımda ADALET dedim, yaşarken ADALET diyorum, ADALET diyerek hayata veda edeceğim. Çünkü ben ALLAH'a iman etmişim, MUHAMMEDİ'yim, KUR'AN'ı anlamışım, İNSAN'ım.

 

Yer ve gök, adalet ile kaimdir.

 

Hz. Muhammed

 

Başkalarına karşı beslediğiniz duygu ve düşünceler, sizleri onlara karşı adaletsizliğe sevketmesin.

 

Allah

 

ÖZGÜR DENİZ

 

Bizim elimizden Kur’an’ı aldıkları için Allah’ın övdüğü hayvanı öldürdük biz. Eğer bizim elimizden Kur’an’ı almamış olsalardı 1947-48 yıllarında at vebası bahane edilerek Türkiye’deki atların hemen hemen hepsinin öldürülmesine karşı çıkardık. O sıralarda da, aynı zamanda süvari birliklerimizi ortadan kaldırdık. Eğer biz Türkiye olarak süvari birlikleri olan bir ordumuz olsaydı bugün dünyada parmakla gösterilen bir ülke olacaktık. İkinci Dünya Savaşı sırasında motorize birliklerinin yapamadıklarını süvari birlikleri yaptı.

 

İSMET ÖZEL

 

Ve açlıktan ölen, soğukta titreyen, hastane kapılarında can veren bir insanın yazgısı ne denli acıysa; Doğanın güzelliğinden, düşünceden, şiirden, müzikten haz duyamayan bir insanın yazgısı da o denli acıdır.

 

THOMAS MORE

 

"Sorgulama, düşüncenin dindarlığıdır."

 

MARTİN HEİDEGGER

 

"Kinle ölür, dinle dirilir gönül."

 

MUHAMMED İKBAL

 

"Öğrenilmiş hakikatlerin hakikat olup olmadığından kuşku duymaktır irfan."

 

DÜCANE CÜNDİOĞLU

 

"Kalbin ahlâkına edep denilir."

 

HZ. ÖMER

 

"VLADIMIR: Hiç terk ettim mi seni?

ESTRAGON: Gitmeme izin verdin."

 

SAMUEL BECKETT / GODOT'YU BEKLERKEN

 

Benimle birlikte aynı düşüncede olanların, toplumsal sorumluluk duyanların, gençliklerini özgürlük ve düşünce mücadelesi ile geçirenlerin çoğu, evlendiklerinde kıyama durdular. Baba olunca rükuya eğildiler. Çocukları ikilenince secdeye kapandılar. Çocuk üç tane olunca zillet, hırs, bencillik ve para biriktirme uçurumuna yuvarlandılar. Halkçılık ve hakçılık düşüncesi yavaş yavaş yüreklerinden silindi, kafalarından uçup gitti. Bankaya, borsaya, ticarete, işe güce daldılar. Ev, araba, tezgah, zevk, gezme, tatil vs. derken değiştiler.

 

ALİ ŞERİATİ

 

Benim gibi düşünmeni istemiyorum, sadece düşünmeni istiyorum.

 

BİR FİLOZOF

 

Kerameti makamda görenler, makamlarını kaybedince, ebediyen adamlıklarını da kaybederler.

 

DÜCANE CÜNDİOĞLU

 

Akletmek Müslümanlar tarafından terk edildi, bu yüzden de zelil bir hale düştüler.

 

İBN-İ HALDUN

 

“"Vedalar, ancak güzel yürekleri acıtır.""

 

ORHAN VELİ KANIK

 

""Hissedebilenlerle, susarak da anlaşabilirsiniz.""

 

MARİO LEVİ

 

""Bize, sözlerimizden çok, yüreğimizden anlayan gerek.""

 

CAHİT ZARİFOĞLU

 

""İnsan ancak böyle insan olur:

Sabah-akşam kavgasını vererek

insan olmanın.""

 

OTTO RENE CASTİLLO

 

""İyileri aptal sandığımız yerde yitirdik insanlığımızı.""

 

HAYAT GÜZELDİR-LA VİTA EL BELLA

 

""Zorluk adam eder, bolluk hayvan eder.""

 

VİCTOR HUGO

 

""Özgürlük için gökyüzünü satın almanıza gerek yok. Ruhunuzu satmayın yeter.""

 

NELSON MANDELA

 

""Pırlantadan alınmayan vergi kitaptan alınıyordu; Çünkü pırlanta alandan değil, kitap okuyanlardan korkuluyordu.""

 

EMİLE ZOLA

 

“"Güzelliğin şarkısını söylersen eğer,

çölün ortasında tek başına olsan bile

bir dinleyicin olacaktır.”"

 

HALİL CİBRAN

 

“"Gel seninle bir kez daha ağlayalım. Yaşanmışlara, yaşanmamışlara, bir de hiç yaşanmayacaklara.”"

 

OĞUZ ATAY

 

Dostunuz, sizi, insanlığınızla seviyorsa hep sizinledir ve sizi ilanihaye sevecektir, eğer fikrinizle seviyorsa fikriniz değişesiye kadar sevecektir. Fikrinizle sevilmeniz durumundan çıkan sonuç şudur; onun, hiçbir zaman sizin dostunuz olmadığı gerçeğidir. Dostunuzu, insanlığıyla severseniz anlarsınız, fikriyle severseniz yargılarsınız.

 

ÖZGÜR DENİZ

 

""İnsanları yargılamadan önce anlamaya çalışınız. Anlamadan önce yargılarsanız, asla anlayamazsınız. Ama yargılamadan önce anlarsanız, yargılamanız adil ve insani olur.""

 

ÖZGÜR DENİZ

 

""Yıkılasın İsrail! Enkazını göreyim

Sana "devlet" diyenin yüzüne tüküreyim.""

 

NECİP FAZIL KISAKÜREK

 

""Kahrolsun, kahrolmamış kahrolması gereken kahrolasıca şeyler.""

 

İSMET ÖZEL

 

""Bir gün hepimiz ama hepimiz kökten, tabandan esaslı bir biçimde bir kez öfkelensek bu iş bitecek.""

 

NURİ PAKDİL

 

Bir milletin çocukları, olguları ve olayları hatta yazılan ya da söylenen bir cümleyi, tahkik edebilme, tahlil edebilme, tetkik edebilme, analiz yapabilme ve varlığın tüm buutları üzerinde senkronize ve analitik düşünebilme yetilerinden mahrumsa, o milletin çocukları mankurtlaşmış demektir. Ve maalesef neslimiz feci şekilde mankurtlaştırılmış bir nesildir. Öze dönüş olmadan ve kitabı elimize almadan, mankurtlaşmaktan kurtulmak ve atiyi kucaklamak muhaldir.

 

ÖZGÜR DENİZ

 

Bana çalınan aklımı geri veren; benim örtülen kalbimi açan; benim kilitlenen bilincimin ve şuurumun kilitlerini kıran; bana vicdanın, ahlakın, adaletin, hürriyetin, dostluğun, haysiyetin, hissiyatın, hassasiyetin, düşünmenin, kula kul olmamanın, yani insan olmanın, insan kalmanın ve insanca yaşamanın ne olduğunu öğreten ve benim en gerçek muallimlerim olan kitaplarıma akli kalbi ruhi derin sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.

 

ÖZGÜR DENİZ

 

Allah Allah diye akleden kafaların, Allah Allah diye hisseden vicdanların, Allah Allah diye atan kalplerin olması lazım, güzelliklerin yaşaması, yayılması ve egemen olması için. Akletmek ve hissetmek kurtaracak kirlenen insanı ve dünyayı.

 

ÖZGÜR DENİZ

 

""Aynı gökte uçarIar, Iakin karganın dünya

Tarih: 27.09.2016 Okunma: 802

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?