SONBAHARDA SPOR

Nazmi HİSARLI - 17.09.2013

Ömer CAN'dan alıntıdır...

 Sonbaharda Spor

Sonbaharın gelmesi ile nemli sıcak ve yapış yapış günler sonunda bitti.Spor yapmak her yaş için artık daha rahat ancak tüm canlılar, hayvanlar ve tabi ki insanlar da mevsim değişikliklerinden etkilenirler.İnsan vücudunda fizyolojik olarak hava değişimlerine bağlı olarak farklı tepkimeler oluşur.Değişen hava durumu basınç, sıcaklık, nem ve rüzgara insanlar hemen uyum sağlayamazlar. Bu durumda, bazı  kişiler havadaki en ufak bir değişimi diğer insanlara göre daha kuvvetli bir şekilde algılarlar. Halsizlik, bitkinlik, derin uyku, sabah uyanamama, yataktan kalkamama, sırt ve boyun ağrıları ile alakalı olumsuz durumlar ortaya çıkar. Ayrıca eklem rahatsızlıkları olan kişilerin ağrıları artar, astımlılar bu dönemlerde  zorlanabilirler.

Bu evrede doğru ve ihtiyaç kadar alınan vitamin, mineral takviyesi bu değişim zamanının rahat geçirilmesine ve çabuk  toparlanmaya yardımcı olur.Yine yapılacak egzersiz çeşidinin ve süresinin de değişen hava şartlarına,kişinin yaşına,fiziksel ve fizyolojik durumuna göre ayarlanması gerekir.

Soğuk havadan, yağmur ve çamurdan kurtulmak, daha rahat spor yapmak için kapalı spor salonları en uygun mekanlardır.Bu size rahatlık, konfor ve soğuktan korunma sağlar.Dışarıda spor yapmak daha zevkli gelebilir ama koşarken veya yürürken hızınızı sabit tutamazsınız bazen yavaşlar bazen de hızlanırsınız,soğuğa maruz kalabilirsiniz.

Fitness salonumuzdaki koşu bantlarının zeminleri eklemlerinizi korumak için doğal ortama (tartan pist)yakın yumuşaklıktadır.Ayrıca hızınızı sabit tutarak kalbe binen yükün sürekli aynı olmasını sağlayabilir kontrol altında tutabilir yada isteğe göre değiştirebilirsiniz.

Hava değişiminde görülebilecek şikayetler kısa ve uzun süreli olabilir bunlar;

Uyku sorunu

Derin uyku,uyanamama

Eklem ağrıları

Konsantrasyon bozukluğu

İsteksizlik

Halsizlik ve bitkinlik

Depresyon

Romatizma

Astım

Osteoartrit

önlemler:

değişik hava şartlarına daha çabuk uyum sağlamak için dışarıda sık sık yürümek geziler yapmak eve kapanmamak

vitamin minarel takviyesi( E vitamini )

spor yapmak

dengeli beslenme

mevsim meyve ve sebzelerinden tüketmek

Ömer can


http://www.csbulten.com/index.php/genel/sonbaharda-spor/

Tarih: 17.09.2013 Okunma: 790

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?