RAMAZANDA SPOR VE EGZERSİZ

Nazmi HİSARLI - 15.08.2011

Ramazanın Ağustos ayında denk gelmesi, sahur ve iftar vakti arasındaki sürenin uzun olması oruç tutanları fiziksel olarak daha fazla etkileyecektir. Oruç tutanların sevdikleri aktiviteleri bırakmak zorunda olmadığını söyleyen Fitness Şefi Ömer Can spor yapmak isteyenler için tavsiyelerde bulunuyor.

Ramazan Spor Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

• Sabah çok erken saatlerde cardio ağırlıklı bir egzersiz türü yapmak ya da aerobic derslerine katılmak kan şekerinin düşmesine, su ve tuz kaybına sebep olur.

• Oruçlu iken, sauna ve buhar odasını kullanmak kesinlikle yapılmaması gereken aktiviteler, su ve tuz kaybı buna bağlı olarak dehitratasyona sebep olabilir.

• İftardan hemen sonra temposu yüksek koşu, aerobic vb gibi grup egzersizlerine katılmak kalp damar ve dolaşım sistemini olumsuz etkiler.

• Gündüz saatlerinde spor yapmak da uzun süre aç kalmanıza sebep olacağı için kan şekerinizin düşmesine ve işyerinizde günlük hayatınızda veriminizin azalmasına sebep olabilir.

• Spor yapmak için en uygun saat iftardan sonra iki, iki buçuk saat sonradır.

• Kişiler uzun süredir yaptıkları aktiviteleri Ramazan ayında da sürdürebilir. Ancak gerekli durumlarda süreyi düşürüp egzersizin şiddetini azaltabilir.

• Ramazan ayında gün boyu aç kalınacağı için sadece iftarda yemek veya yatmadan aşırı yemek yerine, sahura kalmak çok daha sağlıklı olacaktır. Sahura kalkılmaz ise yaklaşık 15 saat olan açlık süresi ortalama 20 saate çıkmaktadır. Bu durumda kan şekeri günün daha erken saatlerinde düşer ve yine işyerindeki verimimiz azalır ve daha çabuk acıkırız.

• İftar ile sahur arasında belirli aralıklarla bol sıvı tüketilmeli su ve diğer içeceklerden yeterince içilmeli.

• Oluşabilecek kabızlığı önlemek için, lif oranı yüksek gıdalar meyve ve sebze bolca tüketilmeli.

• İftardan sonra sık sık azar azar beslenmek de metabolizmanın zorlanmasını engeller.

HABERİN HATTI:

http://www.hurriyetaile.com/ramazan/ramazanda-saglik/ramazanda-spor-yaparken-dikkat_6363.html
Tarih: 15.08.2011 Okunma: 753

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?

İsmail Hakkı CENGİZ

10.06.2011 - 14:57

NOT: Bir problem oldu, resimler gözükmüyor. Resimleri aynı başlık altındaki http://www.anamurunsesi.com/YANSAYFA/koseyazilari/yazar2.htm adresindeki yazının içinde görebilirsiniz.

İsmail Hakkı CENGİZ

10.06.2011 - 14:57

NOT: Bir problem oldu, resimler gözükmüyor. Resimleri aynı başlık altındaki http://www.anamurunsesi.com/YANSAYFA/koseyazilari/yazar2.htm adresindeki yazının içinde görebilirsiniz.