GÜZELLİK İÇİN SPOR YAPIN

Nazmi HİSARLI - 30.01.2011

Güzellik Allah vergisi’ sözü kuşkusuz çıplak bir gözlemi içeriyor, fakat güzelliği korumak ya da güzel bir vücuda sahip olmak tamamen kişinin kendi arzusuna kalmış bir tercih.

Bu konuda ‘tıp takviyeli de olsa’ Ajda Pekkan gibi bir örneğin tam tersi olan, yani gençliği ve vücut formunu korumayı başaramayan hanımların sayısı oldukça fazla. Oysa özellikle güzel bir bedene sahip olmak, doğru beslenmenin yanı sıra spor yapmakla oluyor.

‘Otoriteler’ tarafından hanımlara genellikle yürüyüş ya da hafif egzersizler öneriliyor. Fakat bu otoritelerin asıl hedef kitlesini, spor yapma alışkanlığı olmayan orta yaşın üst sınırındaki hanımlar oluşturuyor. Bir bakıma haklılar, ama öte yandan sağlıklı ve güzel bir beden için ömür boyu spor yapma alışkanlığının yerleşmesi gerekiyor.

Üstelik bu alışkanlığın yürüyüş, egzersiz gibi ‘hafif’ değil yüzme, jimnastik, aletli çalışma gibi ‘ağır’ olması önem taşıyor. Tabii bu ‘ağırlık’ yaş, kilo ve yaşam ritmi ile belirlenen ve bir kadının makyaj yapması gibi doğal bir hal alınca sorun kendiliğinden çözüme kavuşuyor. Özellikle Batı ülkelerinde milyonlarca kadın, iş ve ev yaşamının ritmine rağmen bu alışkanlıklardan ödün vermiyor.

Aslında şu sorudan başlamakta yarar var, ‘En son ne zaman spor yaptınız?’. Bazı hanımlar bu soruya şu şekilde karşılık veriyor: ‘Ev işi yapıyorum, bu spor sayılmaz mı?’. Ne yazık ki sayılmıyor, çünkü bu yanıt ‘Günde dört kez apartman merdivenlerini inip çıkıyorum, müthiş kas yaptım’ gibi bir yaklaşımı çağrıştırıyor.

Spor ise tümüyle başka bir şey, ‘medeniyetle’ doğan ve bir zamanlar tüm varlığıyla doğanın parçası olan Eskitaş Çağı atalarımızın bilmediği bir şey. Dolayısıyla sporu ihtiyaçtan doğan ‘medeni bir kurum’ olarak tanımlamak mümkün.

Neredeyse her mahallede açılan spor salonları, azimli olmak şartıyla çözümü ayağınıza getiriyor. Aletli egzersiz için geniş olanaklara sahip olan bu salonlar yalnızca formda kalmanızı ve güzel bir bedene sahip olmanızı değil, aynı zamanda kendinizi sağlıklı ve zinde hissetmenizi de sağlıyor. Öncelikle fazla kilolardan kurtulmak, yüksek tansiyon ve şeker hastalığı riskini azaltıyor. Öte yandan, egzersizlerin göğüs kanseri riskini de azalttığı biliniyor.

Ağırlık kaldırmak gözünüzü korkutabilir, ama bu egzersizler kadınların kabusu osteoporoz riskinin azaltılmasına yardımcı oluyor. Uzun süreli spor yapma alışkanlığı ise stres ve depresyon faktörlerini ‘yönetebilmek’ gibi şaşırtıcı bir sonuca yol açıyor. Fakat belki de en önemlisi, spor yapan hanımların ‘dış görünümden’ kaynaklanan kendine güven duygularının artışı…

KAYNAK:

http://www.saglikveguzellik.net/2010/08/17/guzel-bir-vucut-icin-spor-yapin/

Arşiv

Tarih: 30.01.2011 Okunma: 737

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?