DAHA GÜÇLÜ BİR HAFIZAYA MI SAHİP OLMAK İSTİYORSUNUZ?

Nazmi HİSARLI - 13.12.2010


O zaman eşofmanlarınızı ve spor ayakkabılarınızı giyinin, zihnimizi kuvvetlendirecek bedensel egzersize başlıyoruz.

Aslında egzersizin vücuttaki kan akımını hızlandırdığı bilinen bir şey; ancak araştırmacılar egzersizin beyinde özellikle hafıza ile ilgili bölüme son derece fazla kan gitmesine neden olduğunu tespit ettiler. Dahası bunun için sürekli ve düzenli egzersiz yapan kişiler olmak gerekmediği, son derece az egzersiz yapanların da spor yaptıklarında hafıza ile ilgili bölümün diğer bölgelere göre daha çok kanlandığını tespit ettiler.

Düşük egzersiz kapasitesine sahip formsuz kişilere üç ay süresince egzersiz yaptırıldığında tüm deneklerin hafızayla ilgili beyin bölgelerinde kanlanma artışı olduğu ve dahası hafıza testlerinde daha başarılı oldukları saptandı.

Belki de çalışmanın en çarpıcı yönlerinden birisi insanlarda değil deney farelerinde yürütülen kısmı: deney farelerine iki hafta egzersiz yaptırıldığında yukarıda bahsedilen beyin bölgesinde yeni beyin hücrelerinin ortaya çıktığı gözlendi.

Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yer alan çalışma da 23 farenin kafeslerine egzersiz çemberi konuldu, diğer 23 fareye ise herhangi bir egzersiz uygulanmadı. İki haftanın sonunda araştırmacılar farelerin beyinlerindeki hafıza ilgili bölüme, hücresel oluşumları saptamak amacıyla bir boya uyguladılar. Dört hafta sonra hayvanların beyinleri incelendi.

Egzersiz yapan farelerde hafızayla ilgili bölgedeki kan akımının çok daha fazla ve yeni hücre oluşumunun daha belirgin olduğunu gösterdiler. Hareketsiz farelerde ise ne kanlanma miktarında artış ne de yeni hücre oluşumu gözlendi.

Bu çalışmadan cesaret alan araştırmacılar, benzeri bir çalışmayı son derece az egzersiz yapan11 gönüllü insan üzerinde yaptılar (21-45 yaş). Öncesinde hafıza testi ve aerobik kapasite testi yapıldı, MR görüntüleri çekildi. Daha sonra denekler 3 ay süresince haftada 4 gün birer saat Columbia Universitesi fitness center
da egzersiz yaptılar.

Uygulanan Egzersizler:

- 5 dakika ısınma (düşük aktivitede pedal çevirme, hafif koşu gibi)

- 5 dakika germe egzersizleri

- 40 dakika aerobik egzersiz (pedal çevirme, koşu bandında koşma, merdiven inip çıkma gibi),

- 10 dakika dinlenme ve germe egzersizleri

Üç ay sonunda aerobik kapasite testi, hafıza testi ve MR görüntüleme tekrarlandı. Sonuçta hafızayla ilişkili bölgeye kan akımında artış, hafıza testlerinde başarı artışı ve aerobik aktivitede artış saptandı.

Tarih: 13.12.2010 Okunma: 714

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?