ÇELİŞKİLER
Her uyumsuzluk, sonunda uyumu yakalamak ve dengeyi sağlamak için yapılıyorsa Nietzsche'nin “Çelişkilerimiz, umutlarımızdır. “sözü ne kadar da doğrudur. Çelişki sözü, bizlere bir görev ve sorumluluk veriyor. Anlamı ise, güçsüz olduğumuz noktayı kabullenerek kendimizi güçlü kılabiliriz şeklinde açıklanıyor.
Çelişik insanlar bir anlamda tutarsız, kararsız, pragmatik (faydacılık) ve oportünist davranışı da benimserler. Oportünist: Kendi çıkarına göre davranan, durumlardan koşullardan kendi çıkarına yararlanan (kimse) . Çelişkiler, siyah ile beyaz, güzel ve çirkin, uzun ve kısa, zayıf ve şişman gibi zıtlıklardan da doğarlar.
Çelişkiler yalanla beslenir, başkalarının görüşlerini kendi doğrularına uydurulamadığı zaman suçlamayla, iftira ile donanır. Ya da tam tersi bir şekilde yanlış şeylere dikkat çekilerek doğrular da bulunabilir. Çelişkiler haksızlıkları ve adaletsizliği de doğurur.
Eğer bir kimse hak, hukuk, adalet deyip hukuksuzluğu onaylıyorsa, adalet deyip adaletsizlik yapıyorsa, hak deyip haksızlık yapıyorsa,
Daha önce yapmam dediği şeyi hiç tereddütsüz yapıyorsa,
Öğretmen veya memur alımlarında mülakatı kaldırıyoruz deyip kaldırılmıyorsa,
Çevreye doğanın önemine dikkat çekilirken, alışveriş naylon torbalarını dahi, çevreyi kirletmesin diye para ile satılarak ve mecliste torba yasa ile atmosfere en çok karbondioksit salınımını yapan AB, ABD, Çin, Hindistan’ın az gelişmiş ülkelere zorunlu iklim yasasını dayatılıyorsa,
Aynı işi yapıp aynı ücret alınmıyorsa,
Kadın, genç, çocuk zengin, fakir, çalışan, çalışmayanlara eşit değer verildiği söylenilerek, eşitlik sağlanmıyorsa, ayrımcılık yapılıyorsa,
Bunlar hem çelişkilerimiz, hem de umutlarımızdır. Çünkü her çelişkinin çözüme muhtaçlığı ve her çelişkinin doğruluğa ihtiyacı vardır. Çelişkiler problem yaratır ama problemlerin çözümü için de bir fırsat sunar. Konu olan çelişkinin, şeffaflıkla, dürüstlükle anlaşılırlığı sağlanırsa, çelişkiler yok edilir hak hukuk ve adalet sağlanır. Örnekleri çoğaltmak çok mümkün.
Biz çelişki yumaklarını birbirine karıştırmadan çözme yollarını bulmalıyız. Çelişki aynı zamanda düşünmeye önemli bir katkı sunan araçtır. Düşünmenin terbiyesi çelişkileri yok ederek yapılır. Bir anlamda aklın doğru eğitilmesini ve zekânın gelişmesine de yol açar. O zaman çelişkileri birer fırsat olarak görmeli onlardan yararlanma fırsatlarını da kaçırmamalıyız.
29.06.2025
Lütfiye KADER
Em. Uz. Fen Bilimleri Öğretmeni