GİRİŞİMCİLİK ve İŞ KURMA… GENÇ GİRİŞİMCİLİK

İsmail Hakkı CENGİZ - 23.08.2023

Girişimcilik, “hayalleri gerçeğe dönüştürmektir”*. Dolayısıyla girişimcilikte hem düşünce hem de eylem vardır.

Hayal Gücü,

Önsezi,

Yaratıcılık,

Cesaret,

Farklılık…

Bunlar “girişimci”nin olmazsa olmaz özellikleri…

Piyasada, hayatta, hele yaşadığımız hızlı değişim ortamında, ticarî olarak hem tehditler vardır hem de müthiş fırsatlar! İşte, GİRİŞİMCİ dediğimiz düşünce ve eylem insanı, tehditleri ölçen/tartan, göze alan ve fırsatları değerlendiren, kaçırmayan kişidir.

Girişimci, kişi ve toplumun ihtiyaçlarını, problemlerini gören, bunları gidermek ve çözüm bulmak için harekete geçen, hizmet veya mal üreten kişidir.

Hayal gücünüzle, şu anda yeryüzünde olmayan ama insanların bir sorununa çare olabilecek ürünü arayacaksınız… Bu aramada, önseziniz, en kuvvetli ışıldağınız olacak!

“Önsezi”ye ilham da diyebiliriz. İlham, yoğun bilgi birikimi, uzun süreli çalışmalar, bir konuya odaklanıp, o konuda incelemeler, kafa yormalar, fikir üretmeler, hayalde canlandırmalar, denemeler, yanılmalar sonunda gelir. Hangi ürünün, insanlardaki ve/veya toplumdaki bir sorunu çözeceği “içinize doğar”.

Yaratıcılığınızla, o ürünü tasarlayarak, üretilecek hale getireceksiniz.

Yepyeni bir ürünü piyasaya sunacak kadar büyük bir cesaretiniz olacak.

Üretmeyi düşündüğünüz mal veya hizmet, o güne kadar üretilenlerden tamamen farklı bir ürün olacak ve onu farklı bir biçimde ihtiyaç sahibine/piyasaya sunacaksınız.

Tabii bir ürünü piyasaya sunmakla girişimcilik işi bitmez… Girişimci, ürün pazarda olduğu müddetçe yeni girişimcilik faaliyetlerinde bulunmak zorundadır:

Toplum ve kişiler üründen haberdar mı? Ürün nasıl tanıtılır? Ürünün faydası, soruna çözüm getirdiği nasıl anlatılır?

Ürün, ihtiyaç sahibine, ihtiyaç sahibi ürüne ulaşabiliyor mu? Kimler, neler vasıtasıyla kitlelere ulaştırılabilir gibi sorunlarla daima uğraşmak, bunlara çözümler getirmek için durmadan yeni girişimlerde bulunmak zorundadır.

x   x   x

GENÇ GİRİŞİMCİLİK

Çocuklara, büyüdüğü zaman ne olacakları sorulduğunda, hemen hepsinden, “doktor, mühendis, öğretmen, hemşire, polis …vb.” cevaplar alınır. Halbuki, “girişimci” olmak, “iş kurmak” da bir çocuğun, meslek seçenekleri arasında olmalı!

İlkokuldan başlayarak, çocuklarımıza, gençlerimize, girişimciliği teşvik edecek, onları kendi işlerini kurmaya özendirecek eğitimler verilmeli. Girişimcinin nitelikleriyle donanmış olarak mezun olmalılar. Meslek liselerinden veya üniversitelerden çıkan gençler, kendi işlerini kurmak isterlerse, devletçe desteklenmelidirler.

--------------------------------------

(*): Anadolu Üniversitesi, GİRİŞİMCİLİK ve İŞ KURMA ders kitabı birinci bölüm.

x   x   x

TAVSİYE

TÜRKİYE’nin Ekonomik ve Sosyal Genişleme Alanı: RUSYA

 

[email protected]

Tarih: 23.08.2023 Okunma: 376

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?

İbrahim Gündoğan

25.08.2023 - 19:05

Güzel bir makale olmuş . Girişimcilik anlayışı geliştirilmelidir. Yeni ufuklara açılmak,yeni buluşlara yelken açmak ancak böyle mümkün olur. İsabetli bir konu.Tebrikler.

İ. Hakkı Cengiz

02.09.2023 - 10:07

Tartışmayı tasarladığımız girişimcilik konusuna bir özet, bir giriş yapmak için kaleme aldım. İlgin, desteğin ve iltifatın için çok teşekkür ederim değerli dostum. Gönülden selâmlar...