ENTROPİ VE YAŞAM

Lütfiye Kader - 10.05.2021

ENTROPİ VE YAŞAM

Canlıların yaşama kilidi enerjidir. Yani enerjileri yoksa canlılıklarını sürdüremezler. Enerjilerini kimi oksijen kullanarak, kimileri de oksijen kullanmadan elde ederler. Vücutlarına aldıkları besini, oksijeni yakarak enerjiyi elde ederler ve bu enerjiyi vücut fonksiyonlarını gerçekleştirmede kullanırlar. Bir canlının yaşamını sürdürmesi için, bir sürü karmaşık reaksiyonların harekete geçmesi gerekir. Vücutlarında, karmaşadan düzensizlikten düzene giden bir eğilim vardır. Yani; düzensizlikten düzene giden bir durum.

Entropi; bir sistemin düzensizliğinin ve rasgeleliğin bir ölçüsü diye de tanımlanabiliyor. Peki, entropinin bize ne gibi yararları veya yol göstericiliği olabilir?

Canlılar etraflarını sürekli düzensiz hale getirerek kendi düzenlerini korumaktadırlar. Bir ev hanımı evin işlerini 1 gün askıya alıp hiçbir şey yapmasa düzensizlik olur değil mi?

 Her şey karışır. O düzensizlik bir düzen ihtiyacını doğuracağı için enerjisi büyüktür. Ertesi günü evi düzene sokarken düzensizlik düzene çevrildiğinden enerjide düşer. Ödevlerini zamanında yapmayan öğrencinin de entropisi artar. Gergin olur ne yapacağını bilemez hale gelir. Kızgın ve mutsuz olur. Kötü enerjileri artar. Bunun için bu düzensizlik, mutlaka bize bir sorun olduğunu gösterir. Düzene gitme isteğini artırır. Düzene sokulan her şeyin ürettiği enerji de azalır.

Entropiye göre her şey yıpranır. Canlılar doğar, büyür ve ölür, eşyalar eskir ve evrenimizdeki düzensizlik artar. Ve bu düzensizlik entropi ile ölçülür. Sistemdeki düzenli faydalı enerji azaldıkça, faydasız düzensiz enerji olan entropi artar. Bu yaşamın belki de en önemli anahtarı, yol haritasıdır.

Entropi üretimini sosyal hayatta çok fazla görürüz. Beklediğinden az not alan bir öğrencinin öğretmenine karşı geliştirdiği duygu düşünce ve olumsuz enerjilerin düzensizliğinin (entropi)  artması, bir hak savaşına dönüşmesine yol açar.  

Sonuca ulaşması ise düzenliliğe doğru bir enerji akışının azalmasını gösterir. Yani termodinamiğin 2. Yasasına göre: Isı daima sıcaktan soğuğa doğru akar.

Entropi bir bakıma düzensizlik içinde bir düzendir. Her düzensizlik, yeni bir gelişmeyi, yeni bir başlangıcı da beraberinde getirir. Halk arasında “bardağı taşıran son damla “ sözü belki de entropiyi en iyi açıklayan ifadedir.

Peki, bunları neden anlattım. Fen bilimleriyle, sosyal hayattaki problemleri çözerken, fizik yasalarının ne kadar önemli olduğunu ve belki de bilmeden onlardan yararlanabildiğimizi göstermek istedim.

Mesela; Ülkemizdeki işsizlik sorunu bir entropi yaratıyor. Yani düzensiz bir enerji üretiyor. Bu entropiyi, sistemler görüşler sunarak, uygulamalar yaparak düzene sokulabilir. Fizik bilmesek de fizikte termodinamiğin 2. Yasasının kullanıldığını bilmenizde fayda var.

Ülke yönetimlerinde, ikili ilişkilerde, sosyal ilişkilerde, dünyanın iklim değişikliği sorunlarında, aile ilişkilerinde, eğitimde, hukukta, askeriyede aklınıza gelebilecek her sorunun entropi ilişkisine bakılarak sosyal patlamaların, savaşların hastalıkların düzen ve düzensizlik durumları, bilimin ışığında çözüme kavuşabiliyor.

Biz yeter ki bilimi ve aklımızı herkese en yararlı olacak şekilde kullanalım. Bu yüzden bilime inanalım, bilime güvenelim.

                                                                                                             30.05.2020

           Lütfiye Kader

Uzm. Fen Bilimleri Öğretmeni

 

 

 

 

 

 

Tarih: 10.05.2021 Okunma: 1099

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?

Mesude Öney

11.05.2021 - 15:25

Bilim ve sosyal hayat birlikte bu kadar özelleştirilebilirdi. Teşekkürler

Lütfiye Kader

11.05.2021 - 20:41

Mesude hocam. Değerli yorum ve tesbitiniz için çok teşekkür ederim. 🙏

Zehra çoğal

11.05.2021 - 22:27

Yüreğinize sağlık hocam

Lütfiye Kader

11.05.2021 - 22:54

Zehra hm. Yorum ve desteğiniz için teşekkür ederim.

Mukaddes

12.05.2021 - 08:52

Kaleminize sağlık. Cok acik ve net yazilmis.anlamakta zorlanmadim. Tskler hocam benimlede paylastiginiz icin.

Lütfiye Kader

12.05.2021 - 10:02

Mukaddes hm yorumunuz ve görüşleriniz için çok teşekkür ederim. 🙏 Sağ olun.

Nevzat

12.05.2021 - 15:23

Yaşamımızda karşılaşılan birçok olaya farklı bir persfektiften bakış açısı geliştirebileceğimiz ve ayrıca termodinamiğin temel taşlarından biri olan “entropi” kavramına yönelik farkındalığımızı artırıcı makalesi için Lütfiye hanıma teşekkür ederim.

Lütfiye Kader

12.05.2021 - 17:08

Yorumunuz görüşleriniz ve katkınız için çok teşekkür ederim Navzat bey🙏