SINIF YÖNETİMİNDEKİ MODELLER, TOPLUM YÖNETİMİNE UYGULANABİLİR Mİ?

Lütfiye Kader - 10.04.2021

SINIF YÖNETİMİNDEKİ MODELLER, TOPLUM YÖNETİMİNE UYGULANABİLİR Mİ?

Sınıf yönetimi; sınıf yaşamının bir orkestra gibi yönetilerek, içinde öğrenmenin gerçekleştirildiği bir ortamın oluşturulması için gerekli olanak ve süreçlerin, öğrenme düzeninin, atmosferinin, kurallarının sağlanması ve sürdürülmesidir. 

Good ve Brophy, etkili bir sınıf yönetiminin ilkelerini şu şekilde açıklamaktadır;

1.      Öğrenci büyük ölçüde anladığı ve kabul ettiği kurallara uymaya özen gösterir.

2.      Öğrenci ilgi ve yeteneğine yönelik anlamlı etkinliklere düzenli olarak yönlendirildiğinde, disiplin sorunları en alt düzeye indirgenebilir.

3.      Yönetim, istenmeyen davranışları olumsuz bir biçimde denetim altına almaktan çok, öğrencinin zamanını üretici etkinliklere yöneltmesini en üst düzeye çıkaracak bir yol bulunması.

4.      Öğretmenin amacı, öğrencinin üzerinde bütünüyle kontrol kurmak değil, öğrencilerin kendi kendini kontrol etme becerilerini geliştirmesini sağlamak olmalıdır.

Sınıf Yönetiminde Kullanılan Modeller Geleneksel ve Çağdaş Model olarak ikiye ayrılıyor. Bizler, geleneksel modelle sınıf yönetim modelleri eğitimleri aldık ve benimsedik. Uyguladık, uygulamaya çalıştık veya zaman içinde öğretmenin kişisel takdiriyle esnettik. Sonunda gördük ki; geleneksel sınıf yönetimlerinin öğrenmede başarıyı yakalayamadığı gibi, sisteme ve düzene uygun kafaların yetişmesine olanak sağladı. Ezberci eğitimin belki de en büyük zararı bu oldu. Çünkü bu çocukların yaratıcılıklarını, aykırı düşünmelerini, vizyon sahibi olmalarına fırsatları tanıyamadık. Eğitimcilerin de bu kafalarda olması yönetimlerin işlerini kolaylaştırdı. Geleneksel modelin 2 temel bileşeni var. 

 1.Tepkisel model 2. Önlemsel model.    

Tepkisel ve Önlemsel Modellerde istenen şudur. İstenmeyen durum davranış ve düşüncelerin değiştirilmesi ve bu konuda sorun oluşmadan önlemlerin hazırlanmasıdır. Felsefesinde sorunun tespiti değil, sorun ortaya çıkmadan önce önlenmesi amacı vardır. Düzenin sağlanmasında ödül ve ceza vardır. Sınıf becerisi yüksek olmayan öğretmenler bu modeli kullanır.

Çağdaş Sınıf Yönetimi olarak Gelişimsel Model de ise; Sınıf etkinliklerini bir “sosyalleşme süreci” olarak ele alır. Yanlış davranışa olanak vermeyen bir toplumsal sistem oluşturur.  

·         Öğrenci merkezli,

·         Öğrenci katılımına önem veren,

·         Esnek kuralları olan,

·         Bireysel farklılıkların önemsendiği,

·         İletişim ve etkileşim güçlü olduğu,

·         Katı disiplinden ziyade doğal bir disiplin anlayışının benimsendiği sınıf yönetim yaklaşımlarıdır.

Bütünsel Model dediğimiz 3.  bir model daha var ki, bu 3 modelin sentezine dayanır. Her türlü etkeni birlikte ele alarak araştırmak  yönetime faydalı olabilir düşüncesiyle olay ve sorunlara bütüncül bir bakış açısıyla bakılır.

Bizim toplum olarak yönetimden gelen sıkıntılarımız için, sınıf yönetimlerini iyi okuyup içselleştirmemiz gerekmiyor mu?                                                                                        

                                                                                          11.04.2021

Tarih: 10.04.2021 Okunma: 712

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?

İ. Hakkı Cengiz

11.04.2021 - 11:16

Yazdıklarınızdan, sınıfta uygulanan yönetim öodelinde de henüz bir mutabakat sağlanamamış olduğu anlaşılıyor. Bu konunun tartışılmasını önemli buluyorum. Tabii ki çağa, istikbale uygun yöntem ve yönetim biçimlerinin bulunması şart. Sınıfta da toplumda da BÜTÜNLÜKÇÜ yaklaşımın en isabetli yol olduğu kanaatindeyim. Kaleminize sağlık, değerli Hocam. Selâmlar...

Adnan Pelvanlar

11.04.2021 - 13:10

Tarikatlar, Arapça Kur''an kursları gençliğimizi ele geçirmişken çağdaş eğitime geçmemiz zorlaşıyor

Bircan Şengün

15.04.2021 - 10:22

Bizim egitim gibi bir derdimiz yok.Tek derdimiz gunu kurtarmak ve duzene uygun kafa yetistirmek.Bundan bir kac yil once Selcukta bir ilk okul veya orta okulda okuldaki eski dosyalarin arsivlenmesi ve arsiv odasi olarak gosterilen bodrum katinin duzenlenmesi icin ogrencilere gorev veriyorlar.Gorevlendrilen ogrencileri okulun en tembel en hasari ogrencilerinden seciyorlar.Ogrenciler ogretmenlerinin de yardimiyla,kendilerinden beklenmeyecek bir ustalikla 3 ay icinde mukemmel bir arsiv yaratiyorlar.