Halk, Ekonomik Kriz yok, dedi… Dip Dalga-Ülkücü hareket

İsmail Hakkı CENGİZ - 25.06.2018

Oy gizli, haber kutsal, yorum hürdür.


Aylar, hatta yıllardır ekonomik kriz var deniyor… Dövizin bundan dolayı füze gibi yükseldiği, bunun hayat pahalılığına yol açacağı bildiriliyordu. Nitekim dolar 4,63, avro 5,45lere, patates 5, soğanın 7 liraya çıktı.

Esnaf, hem işlerin durgunluğundan, hem de alacaklarını tahsilde zorlandığından şikâyet ediyordu. Lâkin halk bunların, kendisi için bir “kriz” boyutunda olmadığını gösterdi.

AKP’nin %42’nin üzerinde oy alması, ülkede bir ekonomik kriz yaşanmadığı anlamına geliyor. Her ne kadar 2015’e göre, oyunda 7 puanlık bir düşüş varsa da o azalmanın “muhalefet”e gitmediği, “müttefik” MHP’ye gittiği gayet açık. Yani azalma iktisadî saiklerle değil. Zaten, ekonomik kriz olan bir memlekette iktidar partisi, kendisinden sonra gelen partiyi 20 puan geride bırakıp da 40’ın üzerinde oy alamaz.

Vakıa, bendeniz de ülkede bir kriz görmüyorum… Bana göre, krizin çok önemli iki belirtisi var: İlki, işsizliğin artması, işsizlik şikâyetlerinin rahatsız edici hale gelmesi ki yok böyle bişey!

İkincisi, şehir içi ve şehirlerarası trafiğin azalması… Her ikisini de yakından görüyorum. Hiçbir azalma yok. Tam tersine, piyasada bir canlılık var gibi gözüküyor.

Ekonomide kriz yok mesajı, seçimin en önemli mesajıydı… Vatandaş büyük oranda, “halimden memnunum” dedi.

DİP DALGA, ÜLKÜCÜ HAREKET OLARAK TEZAHÜR ETTİ

Üç yıldır dalgalanan MHP, seçimden iki güçlü parti olarak çıktı…

Çok garip; MHP, İYİ Parti’yi yok sayıyor, siyaset bilimciler ve anketler ise MHP’nin bittiğini söylüyordu. İki taraf da yanıldı.

“Dip dalga” diyorlardı ya, işte o, iki ülkücü partiyi de kıyıya, sağ-salim çıkardı…

Artık siyasette, toplam oyu %21’in,üzerinde, milletvekili sayısı 90 civarında olan iki ülkücü parti var. Meclis’teki en etkili grubun ülkücüler olacağını değerlendiriyorum.

KABİNEDE BAŞBAKAN OLMAYACAK MI?

Evet, tabii ki yeni sistemde “başbakan” yok. Ama onu sormuyorum; (eski) Başbakan Binali Yıldırım kabinede olmayacak mı diye soruyorum!

Aynı şekilde, milletvekili seçilen, şimdiki İçişleri, Dışişleri, Enerji, Millî Eğitim, Millî Savunma, Adalet Bakanı gibi pek çok bakanı da merak ediyorum. Bunlar kabinede yer alacak mı? Çünkü kabineye girerlerse vekillikleri düşecek. O vakit, zaten, çoğunluğu kaybeden AKP, TBMM’de biraz daha zayıflamış olacak.

Önümüzde ilginç, biraz da tuhaf bir yeni dönem var!

x   x   x

GÜNÜN FOTOĞRAFI BBC TÜRKÇE’DEN: Türkiye’de son 16 yılda siyasete yön veren kararların sahibi Devlet Bahçeli


Tarih: 25.06.2018 Okunma: 718

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?